Waar komt thee vandaan?

Waar komt thee vandaan?

Thee is in vrijwel elk keukenkastje een vast gegeven. Niet iets om over na te denken. En dat is op zich niet vreemd; al eeuwenlang drinken we thee in Nederland. Maar hoe het hier kwam en waar de thee nu vandaan komt, dat weet niet iedereen. Wij zetten de feiten over thee daarom even voor je op een rij.

Geschiedenis van thee

We schreven eerder al over het ontstaan van thee. In het kort is het verhaal dat thee in China is ontdekt, zo’n kleine 5.000 jaar geleden. De blaadjes van de theestruik vielen in een pot heet water, er kwam een heerlijke geur vrij en daarmee was thee een feit. Maar het duurde nog tot de 17e eeuw totdat Europa kennismaakte met thee; toen namen de schepen van de VOC het mee voor de handel. Eerst was het nog een exclusieve drank die enkel door de welgestelden gedronken werd maar in de 18e eeuw werd thee iets dat beschikbaar was voor iedereen. 

Theezakjes, bij toeval ontdekt

Het theezakje is pas veel later ontstaan, en eigenlijk bij toeval. Thee werd altijd verhandeld in tinnen blikjes maar die werden in 1904 steeds duurder. Daarom besloot een handelaar in New York de thee in kleine zijden zakjes te versturen. Zijn klanten hadden niet door dat het om een verpakking ging en hingen die zakjes zo in het hete water. En dit werkte dus heel goed! In 1929 ontwikkelde Adolf Rambold dat zijden theezakje verder tot de bekende vorm van een dubbelgevouwen zakje met een nietje bovenaan. Sindsdien kan iedereen veel makkelijker thee zetten naar zijn eigen smaak. 

Theeplantages

Thee wordt gemaakt van de blaadjes van theestruiken. Die groeiden oorspronkelijk in China maar Nederlanders legden in de 17e en 18e eeuw theeplantages aan op Java en Sumatra. Net zoals de Engelsen dat deden in India en Sri Lanka. Desondanks is China wereldwijd nog steeds de grootste producent van thee.

(sub)tropisch klimaat

Theestruiken groeien in een tropisch of subtropisch klimaat, vaak op berghellingen zo’n 1.200 tot 1.800 meter boven zeeniveau. De kwaliteit van de thee is onder meer afhankelijk van de ligging van zo’n plantage; hoe hoger, hoe beter.

Hoe jonger het theeblad, hoe beter de thee

Om thee te krijgen, worden de blaadjes van de theestruiken geplukt. Dit kan pas als de struiken 4 jaar oud zijn. Afhankelijk van de soort thee worden alleen de bovenste 2 theeblaadjes of de bovenste 4 tot 5 theeblaadjes per tak geplukt. Hoe kleiner en jonger het blad, hoe verfijnder de smaak van de thee.

Tea of Life: fairtrade thee bij Fortune Coffee

De thee die we bij Fortune Coffee verkopen, is de thee van Tea of Life. Zij produceren hun thee in Sri Lanka waar lokale arbeiders op de theeplantages werken. Die plantages liggen op een hoogte van 1.500 meter waar het klimaat het meest geschikt is. Voor de thee worden alleen de bovenste twee theeblaadjes en de knop geplukt, dit gebeurt met de hand. Deze theeën zijn fairtrade gecertificeerd. Dit betekent dat de theeplantages een eerlijke prijs krijgen voor hun product plus een fairtrade premie. Zo kunnen ze investeren en zorgen voor een duurzame toekomst. Enkele theesoorten zijn ook biologisch gecertificeerd wat betekent dat de productie gebeurt met respect voor de natuur. Ook voor het verpakkingsmateriaal kiest Tea of Life steeds meer voor verantwoorde alternatieven, zoals FSC-karton, biologisch afbreekbaar materiaal en steeds minder verpakkingsmateriaal.

Welke thee wil jij op het werk?

De thee van Fortune Coffee is dus eerlijk en heerlijk. Dubbel genieten betekent dat! Wil je ook lekkere en verantwoorde thee kunnen serveren aan jouw collega’s en klanten? Vraag dan aan de koffieleverancier bij jou in de buurt en hij laat je graag kennismaken met ons ruime assortiment aan theesmaken.

Labels: