• Persoonlijke service met een glimlach
  • Snelle levering, altijd dichtbij
  • 60 maanden gratis service & onderhoud
  • Geen contract

40 ‘vlinder’-waterbassins voor koffieboeren in Oeganda

28-11-2022

Door klimaatverandering hebben de koffieboeren in Oeganda vaker te maken met droogte dan voorheen. Om toch voldoende koffiebonen van goede kwaliteit te kunnen oogsten, zochten ze duurzame en betaalbare oplossingen. Die vonden ze in ‘vlinder’-waterbassins. En dankzij de donatie die wij na ons 25-jarig jubileum konden doen, hebben ze nu 40 van die bassins geïnstalleerd.

Droogtemanagement

De waterbassins zijn onderdeel van het ‘Butterfly’ Drought Management system. Een pragmatische aanpak van de droogte in het gebied met deze waterbassins die overkapt worden met twee metalen platen. Het midden, op het punt waar de platen elkaar raken, is het laagste punt van de overkapping. Vandaar de vergelijking met een vlinder.

Genoeg regenwater voor 3 maanden droogte

Het regenwater wordt via de overkapping opgevangen en valt neer in het bassin. Dat bassin is bekleed met een ondoordringbare voering. Zo blijft het water bewaard voor de droge periode. Elk bassin kan tot wel 40.000 liter water opvangen. Dat is voldoende om een hectare koffieplanten voor een periode van drie maanden van water te voorzien.

Donaties

Tijdens ons 25-jarig jubileum in oktober 2021 hebben we de ontvangen donaties verdubbeld. Het eindbedrag, € 25.470, hebben we tijdens onze Oegandareis in datzelfde jaar overhandigd aan het project. Toen was al duidelijk dat het benut zou worden voor de bouw van de waterbassins.

Meer koffiebonen met waterbassins

Doordat het Oegandaproject inmiddels een heel groot gebied beslaat, zijn er ook veel koffieboeren die in heel droge gebieden hun plantage hebben. Sommige koffieboeren hadden zelf al geïnvesteerd in grote waterbassins. Het verschil tussen hun opbrengsten en die van de andere koffieboeren, was groot. De koffieplantages met waterbassins hadden duidelijk meer en betere koffiebonen.

Butterfly bassins

Uit alle deelnemers zijn sindsdien 40 koffieboeren geselecteerd. Zij zijn getraind in droogtemanagement en hebben geleerd hoe ze vanuit de waterbassins hun land kunnen irrigeren. Vervolgens hebben ze op hun land een gat gegraven volgens de opgegeven specificaties. De organisatie had inmiddels al het materiaal besteld waarna op elke locatie de herkenbare ‘butterfly’ bassins werden gebouwd. Bij sommigen is ook een soort hekwerk rondom het bassin onder de overkapping, waarmee het natuurlijk veiliger wordt voor de kleine kinderen van die gezinnen.

Eén waterbassin per groep koffieboeren

De koffieboeren in Oeganda werken in groepen. Per groep is nu minimaal één boer met een waterbassin zodat de anderen kunnen zien hoe het werkt en wat het oplevert. Zodat ze wellicht later zelf ook investeren in deze praktische uitvoering van watermanagement.

Bedankt!

Dankzij de vele giften die wij van onze klanten mochten ontvangen voor ons jubileum en dankzij de vele klanten waardoor we die giften hebben kunnen verdubbelen, konden wij deze mooie donatie aan de koffieboeren in Oeganda uitreiken. Door jullie bijdrage kunnen nu meer koffieboeren rekenen op een betere oogst, zelfs bij langdurige periodes van droogte. Daarom bedankt dat jullie dit mogelijk hebben gemaakt!
46 gerelateerde resultaten gevonden
blog-05-01-2024-teaser

Koffie van Fortune Coffee is meer dan goede koffie alleen. Het verbindt collega’s, klanten en medewerkers met het bedrijf of de organisatie. Van de koffiecorner tot de vergaderzaal, en van de sportkantine tot in de lerarenkamer.