• Persoonlijke service met een glimlach
  • Snelle levering, altijd dichtbij
  • 60 maanden gratis service & onderhoud
  • Geen contract

Populaire zoekwoorden

Populaire zoekwoorden

Cappuccino, flat white, caffè latte en latte macchiato: wat is het verschil?

17-07-2025

Wat is het verschil tussen een cappuccino en andere koffies met melk?

Zo veel mensen, zo veel wensen. Smaken verschillen. Gelukkig zijn er talloze koffiespecialiteiten: voor iedereen een eigen favoriet. Alleen al als het gaat om koffies met melk zijn er veel varianten. Van cappuccino tot flat white en van caffè latte tot latte macchiato. Alle vier maak je ze van espresso, warme melk en melkschuim. Wat is nu precies het verschil tussen al deze variaties?

   

De koffiekeuze is reuze

Zwart, met suiker, of met melk. Decennia lang waren dat de enige keuzes die je had als je een koffie bestelde. Die tijd is voorbij; de keuze is reuze. En niet alleen als je een horecagelegenheid bezoekt. Want ook op de werkvloer, bij verenigingen en andere organisaties staan steeds vaker koffieautomaten die allerlei koffiespecialiteiten bereiden. Een hele logische ontwikkeling, vinden wij. Met koffie schenk je aandacht. En een perfecte koffie serveren die helemaal past bij de smaak van je gast (of jouzelf!), geeft een duidelijk signaal af: jouw verhaal doet ertoe. Een mooiere uitnodiging tot een goed gesprek is er niet. Maar om de koffie naar keuze goed te kunnen bereiden, is het natuurlijk wel handig om precies te weten wat het verschil is tussen cappuccino, flat white, caffè latte en latte macchiato.

Verschil flat white en cappuccino

Een flat white en een cappuccino: ze hebben dezelfde ingrediënten, maar er zit wel degelijk verschil tussen deze koffiespecialiteiten. Het verschil tussen een flat white en een cappuccino zit vooral in de verhouding tussen de espresso en het melkschuim. Voor een flat white gebruik je een dubbele espresso, terwijl je cappuccino van een enkele espresso maakt. Bij een cappuccino speelt de dikke, romige schuimlaag de hoofdrol, doordat deze koffievariant gelijke delen espresso, warme melk en melkschuim bevat. Een flat white daarentegen bevat meer warme melk ten opzichte van het melkschuim. De melkschuimlaag is daardoor dunner en minder luchtig. Door het dubbele espressoshot heeft een flat white een sterkere koffiesmaak dan een cappuccino. Cappuccino vs flat white: wat kies jij nu je het verschil kent?

Caffè latte vs cappuccino

Caffè latte vs cappuccino, wat is het verschil? Een caffè latte maak je met één shot espresso waarop je twee delen gestoomde melk schenkt. Door dat voorzichtig langs een lepel te doen, voorkom je dat de espresso en de melk mengen. Bovenop de caffè latte (ook bekend als café au lait, grand crème en Milchkaffee) komt een klein laagje melkschuim. Bij een cappuccino mengen de warme melk en espresso wel, en ligt er een dikkere schuimlaag bovenop. Caffè latte en cappuccino: dezelfde ingrediënten, maar toch echt twee verschillende koffiespecialiteiten.

Verschil cappuccino en latte macchiato

De meest gedronken koffievariant met melk is cappuccino. Latte macchiato komt op de tweede plaats als het gaat om populaire koffies met melk. Het verschil tussen cappuccino en latte macchiato? Zoals gezegd bestaan cappuccino en latte macchiato allebei uit precies dezelfde ingrediënten: espresso, warme melk en melkschuim. Het verschil zit ‘m in de bereiding. Terwijl je bij een cappuccino eerst de espresso inschenkt en vervolgens de warme melk en het melkschuim, begin je bij een latte macchiato juist met de melk en het melkschuim en schenk je daar de espresso overheen. Bij een cappuccino mengen de espresso en de melk zich en ligt het melkschuim bovenop. Bij een latte macchiato blijft de espresso op de warme melk liggen, waardoor je de kenmerkende drie laagjes krijgt. Tot slot zit er ook verschil in cappuccino en latte macchiato als het kijkt naar de presentatie: een cappuccino serveer je in een brede kop, een latte macchiato in een hoog glas.

Cappuccino of espresso macchiato?

Er is nog een lid van de ‘espresso-met-melkschuim’-familie: de espresso macchiato. En ook in dit geval is er een belangrijk verschil tussen deze koffiespecialiteit en cappuccino. Espresso macchiato bereid je door een goede espresso te zetten en daar voorzichtig wat melkschuim op te scheppen. Geen warme melk dus, en in vergelijking met cappuccino, lattes en de flat white bevat de espresso macchiato veruit het grootste deel espresso ten opzichte van melk. Espresso macchiato is de perfecte koffie voor liefhebbers van de intense, krachtige smaak van espresso met een klein beetje romige zachtheid.

Perfecte bereiding

‘Heb je er iets in?’ is dus vervangen door ‘Wordt het een cappuccino, flat white, caffè latte of latte macchiato?’. En jij weet nu exact wat je moet doen als iemand een bijzondere koffie met melk bestelt. Of je maakt het jezelf makkelijk en kiest voor een koffieautomaat die deze specialiteiten perfect bereidt. Maar ook dan is het fijn om te weten wat je je gast nou precies serveert. Want een beetje aandacht en interesse leiden steevast tot mooie ontmoetingen. Dan rest nog maar één vraag: koekje erbij

Eerst cappuccino. De rest volgt vanzelf.

54 gerelateerde resultaten gevonden
blog-van-koffiecorner-naar-ontmoetingsplek-teaser-v2

De koffiecorner als een van de belangrijkste plekken op de werkvloer? Jazeker! Want de koffiecorner is zo veel meer dan alleen een plek waar je een kop koffie of thee haalt. Fortune Coffee legt het uit!

blog-verse-melk-in-cappuccino-teaser

De ene cappuccino is de andere niet. Het begint natuurlijk met goede koffie, maar wat een cappuccino maakt of breekt? Een sublieme schuimlaag. Goed nieuws, de perfecte cappuccino is zo gemaakt!