• Persoonlijke service met een glimlach
  • Snelle levering, altijd dichtbij
  • 60 maanden gratis service & onderhoud
  • Geen contract

Coffea Arabica: kweek zelf je koffiebonen

02-12-2020

Denk jij bij een pot koffie aan een warme beker heerlijke drank? Dat kan, maar het kan ook de Coffea Arabica zijn; een mooie koffieplant in een grote pot. En als je geduld hebt, wordt dat uiteindelijk een bak lekkere koffie. Maar dan moet je nog wel wat doen. Wil je zelf je koffiebonen kweken? Dan hebben wij hier vast wat beginnerstips voor je.

Vrolijk met planten op de werkvloer 

De Coffea Arabica is een fijne plant om in huis of op de zaak te hebben. De bladeren zijn het hele jaar door mooi glanzend donkergroen. Alleen daarom zou je ze al naast je bureau moeten zetten. Want planten op de werkvloer hebben een positieve invloed op de luchtkwaliteit en het humeur van iedereen die daar zit. Of het je dus wel of niet lukt om uit deze plant mooie koffiebonen te kweken, het is sowieso de moeite waard om de koffieplant naast je neer te zetten! 

Koffieplant op warm kantoor? Prima! 

Een warm kantoor is overigens een prima plek voor de koffieplant, die heeft het namelijk niet zo op kou. Een temperatuur tussen de 20 en 25 graden zorgt voor de beste groei. Natuurlijk is daar wel zonlicht bij nodig. Even een plekje in de vensterbank zoeken dus. De pot moet trouwens ook groot genoeg zijn, de wortels kunnen heel lang worden. 

Heel. Veel. Geduld 

Vervolgens heb je geduld nodig. Heel veel geduld. Want het kan wel 3 jaar duren voordat de eerste bloesem aan de takken verschijnt. Uit die bloesem komt de koffiebes. Die rijpt in 2 maanden van groen naar geel tot rood. Eenmaal rood zijn ze rijp en heb je een koffieboon. Zodra ze rood zijn, haal je ze eraf. Voor een kilo ruwe koffie heb je wel zo’n 2.000 bonen nodig. De ruwe koffie wordt gebrand waarna je ongeveer 450 gram koffie overhoudt. 

2 koppen koffie per dag? 

18 grote koffieplanten per jaar Een voordeel van een goede koffieplant is dat die veel jaren achtereen koffiebessen produceert. In het gunstigste geval wel zo’n 25 jaar. En een plant levert gemiddeld die 2.000 koffiebonen op die je nodig hebt voor een klein pondje koffie. Maar drink je elke dag 2 koppen koffie, dan heb je per jaar de oogst van zo’n 18 grote koffieplanten nodig… 

Gelukkig leveren wij ook koffiebonen, kant-en-klaar 

Zelf je koffiebonen kweken en branden vergt dus nogal wat geduld en ook best veel ruimte. Misschien is het een beter idee om zo’n mooie Coffea Arabica voor de sier in de vensterbank neer te zetten terwijl je jouw Fortune koffieadviseur de koffiebonen laat verzorgen. Dan weet je zeker dat je al veel eerder die lekkere koffie kunt drinken. En genieten van een goede kop bonenkoffie terwijl je uitkijkt op een plant die gewoon mooi is, is ook niet verkeerd toch?


46 gerelateerde resultaten gevonden
blog-05-01-2024-teaser

Koffie van Fortune Coffee is meer dan goede koffie alleen. Het verbindt collega’s, klanten en medewerkers met het bedrijf of de organisatie. Van de koffiecorner tot de vergaderzaal, en van de sportkantine tot in de lerarenkamer.