• Persoonlijke service met een glimlach
  • Snelle levering, altijd dichtbij
  • 60 maanden gratis service & onderhoud
  • Geen contract
18-espresso-alles-over-dit-kleine-kopje-koffie

Espresso, alles over dit kleine kopje koffie

15-02-2019

Espresso mag dan wel een van de kleinste kopjes koffie zijn, het is wel de krachtpatser van alle koffiesoorten! Een pure koffiesoort die door echte koffieliefhebbers gewaardeerd wordt vanwege de intense koffiesmaak. En voor wie de smaak te bitter of te sterk is, zijn er inmiddels vele varianten bedacht.

Minder cafeïne dan in een kopje koffie…. Ja echt! 

Maar eerst die espresso. Vaak wordt gedacht dat dit sterke kopje koffie ook extra veel cafeïne bevat. Dat is een fabel. Een espresso bevat zo’n 63 mg cafeïne terwijl in een gewoon kopje filterkoffie zo’n 85 mg cafeïne zit. Natuurlijk is een kopje filterkoffie wel meer dan 2x zo groot als die espresso. Dus als je in milliliters net zoveel espresso wilt drinken als je van filterkoffie opdrinkt, dan neem je wel veel meer cafeïne in. Niet doen dus, je kunt maar beter extra van die lekkere espresso genieten! 

Hoge druk 

De bereiding van de espresso maakt dat de smaak zo sterk is. Om een espresso te zetten wordt namelijk een kleine hoeveelheid water, zo’n 30 ml, onder hoge druk snel door versgemalen koffiebonen geperst. Door die snelheid is er maar kort contact tussen het water en de koffie waardoor er weinig cafeïne in zit. De sterke smaak ontstaat door de hoge druk waarmee het water door de gemalen koffiebonen gaat. Vandaar ook de naam; espresso is een verbastering van het Latijnse woord voor ‘uitpersen’. 

Lungo en Americano; espresso-light 

Maar 9% van alle koffiedrinkers geeft de voorkeur aan espresso, althans aan de pure espresso. Die krachtige smaak wordt door velen als te sterk ervaren en dus is het niet zo verwonderlijk dat er wat mildere varianten zijn ontwikkeld. Zeg maar espresso-light. Zoals de Lungo; een espresso die met meer water gezet is waardoor het wat minder sterk smaakt en je bovendien meer koffie hebt. Maar ook de Americano; dat is een espresso die is aangevuld met heet water waardoor het vooral op gewone filterkoffie lijkt.

Koffiesoorten met espresso 

En wist je dat de espresso ook de basis is voor veel favoriete koffiedrankjes? Zo heb je onder meer de:

  1. Cappuccino: een enkele espresso met gestoomde melk en melkschuim, meestal van gelijke delen. 
  2. Latte macchiato: een laag warme melk met daarboven een enkele espresso en wat melkschuim. Doordat de espresso voorzichtig in de melk wordt gegoten blijft die mooi zichtbaar. Dat is ook de reden dat de latte macchiato vaak in een glas wordt geserveerd! 
  3. Latte: deze lijkt op de latte macchiato maar heeft meer warme melk en minder schuim. Het is trouwens geen koffie verkeerd. Dat lijkt er wel op maar die wordt weer met filterkoffie gezet. 
  4. Cortado: een espresso met net zoveel warme melk als koffie en geen schuim. 
  5. Flat white: een dubbele espresso met gestoomde melk en melkschuim. De flat white is dus sterker dan de cappuccino.

Espresso-varianten 

Natuurlijk zijn er ook nog de espresso die-hards. Die hebben aan een enkele espresso niet genoeg en bestellen dus een doppio, de dubbele espresso in een kopje, of een ristretto. Die laatste is als een mini-espresso. Voor de ristretto worden namelijk net zoveel koffiebonen gebruikt maar minder water. Voor een nog intensere, zwaardere koffiesmaak. 

Cremalaag 

Een goede espresso herken je niet alleen aan de smaak maar ook aan hoe het eruit ziet. Het heeft namelijk een mooie ononderbroken cremalaag. Om de smaak goed te kunnen proeven, drink je overigens het beste eerst wat water voordat je een slok espresso neemt. Het water neutraliseert de smaakpapillen zodat je zonder enige bijsmaak volop van de pure espressosmaak kunt genieten!

Ook espresso bij jou op het werk? 

Voor een echt lekkere espresso hoef je gelukkig niet steeds de deur uit, niet wat ons betreft. Wij zorgen er namelijk voor dat het gewoon ook bij jou op het werk aanwezig is. En geef je de voorkeur aan zo’n latte of aan een cappuccino gemaakt van een shot goede espresso? Dan regelen we dat ook voor je. Met een van onze koffieautomaten en natuurlijk een keur aan goede koffiebonen. Vraag het maar aan de koffieleverancier bij jou in de buurt en proef gerust de espresso’s uit onze koffieautomaten. We zijn benieuwd welke espresso-variant jouw voorkeur heeft!


46 gerelateerde resultaten gevonden
blog-05-01-2024-teaser

Koffie van Fortune Coffee is meer dan goede koffie alleen. Het verbindt collega’s, klanten en medewerkers met het bedrijf of de organisatie. Van de koffiecorner tot de vergaderzaal, en van de sportkantine tot in de lerarenkamer.