• Persoonlijke service met een glimlach
  • Snelle levering, altijd dichtbij
  • 60 maanden gratis service & onderhoud
  • Geen contract
62-kop-koffie-latte-macchiato

Kop koffie: Latte macchiato

12-12-2022

Een pure traktatie in een glas, dat is de latte macchiato. Lekkere koffie, warme melk en een topping van romig melkschuim. Deze koffie is dan ook niet voor niets heel geliefd. Reden genoeg dus om in deze reeks over koffiesoorten, het licht op deze fijne latte te laten schijnen.

Koffie met heel veel melk

Een latte macchiato is eigenlijk een koffie met heel veel melk. Een goede latte bestaat namelijk voor wel driekwart uit melk. En dat is veel; een cappuccino bijvoorbeeld, bestaat voor twee derde uit melk.

Een latte macchiato of een cappuccino, wat is het verschil?

Op het oog lijkt een latte macchiato best veel op een cappuccino, en toch zijn het twee heel verschillende koffiesoorten. Allereerst al door de hoeveelheid melk die er dus voor wordt gebruikt. Maar ook door de manier waarop het bereid wordt. Bij een cappuccino wordt eerst de koffie, een espresso, ingeschonken. Daarna gaat daar de melk bovenop. Deze koffiesoort heeft daardoor twee lagen. Bij een latte schenk je eerst de warme melk met het melkschuim in een glas. Vervolgens voeg je de espresso toe. Hierdoor blijft de koffie op de warme melk liggen, maar komt onder het melkschuim. Je hebt met een latte dus drie mooie lagen. Vandaar dat een latte macchiato ook in een glas wordt geserveerd. Het oog wil immers ook wat!

Gevlekt koffie

De naam latte macchiato betekent ‘gevlekte koffie’. En dat komt natuurlijk door hoe het gezet wordt. De koffie wordt immers door de melk heen geschonken waardoor je altijd een bruine vlek in de melk overhoudt. Vandaar: gevlekte koffie.

Latte? Of latte macchiato?

Misschien hoor je mensen ook wel eens om een latte vragen. Vergis je dan niet, ze bestellen dan geen latte macchiato! Een latte is de verkorte versie voor een caffè latte. In goed Nederlands: een koffie met melk. Een caffè latte bestaat voor een derde deel uit espresso en twee derde deel gestoomde melk met daarboven een heel dun laagje melkschuim. Het verschil met de latte macchiato is dus de verhouding tussen de melk en het melkschuim. De caffè latte wordt ook wel een café au lait of grand crème genoemd.

Hoe maak je een latte macchiato?

Een goede latte macchiato maken vergt wat oefening als je de melk zelf schuimt met een stoompijpje. Gebruik je een melkschuimer, dan is het echter een fluitje van een cent. Een latte macchiato maak je als volgt: 
  •  Schuim eerst de melk op, neem hiervoor twee keer de hoeveelheid van de koffie die je toevoegt. Het opschuimen kan met een melkschuimer of via zo’n pijpje bij een koffieautomaat. Let in ieder geval op dat de melk niet kookt. Is de melk opgeschuimd en warm? Klop er dan nog even mee op een stevige, vlakke ondergrond. Je slaat dan de grote bellen eruit. 
  •  Vul het glas met de warme, opgeschuimde melk en laat het even staan. De warme melk zakt dan naar beneden en het schuim komt bovenop te liggen. 
  •  Zet ondertussen een espresso. 
  •  Schenk vervolgens de espresso rustig (!) in het melkschuim. Door dit rustig te doen, vloeit de koffie mooi door het schuim heen en komt het bovenop de melk.

Hoeveel melk in een latte?

Maak je zelf je latte macchiato? Kijk dan hoeveel ml de espresso is die je toevoegt. De hoeveelheid melk die je nodig hebt, is twee keer zoveel. Dus zet jij een espresso van 60 ml? Dan neem je 120 ml melk om op te schuimen.

Melk of een melkvervanger voor je latte macchiato?

Een latte macchiato wordt meestal met houdbare melk gemaakt, maar dat hoeft niet. Goede melkvervangers zijn ook prima te gebruiken voor zo’n mooie latte. Zoals havermelk of amandelmelk. De kunst is natuurlijk wel dat de plantaardige melk ook goed schuimt en dat de smaak jou aanstaat. Onze ervaring is dat havermelk goed schuimt. Vandaar dat we ook voor havermelkpoeder hebben gekozen als vegan topping voor in onze koffieautomaten.

Latte macchiato uit de koffieautomaat

De latte macchiato hoef je echt niet altijd zelf te maken of in een koffietentje te bestellen. Er zijn ook genoeg koffieautomaten die een heerlijke latte macchiato voor jou zetten. Wil jij deze koffiesoort ook aan jouw collega’s en klanten kunnen aanbieden? Vraag dan aan de koffieleverancier bij jou in de buurt welke koffieautomaat hij jou adviseert. Zodat jij op het werk straks ook een heerlijke latte macchiato drinkt!
46 gerelateerde resultaten gevonden
blog-05-01-2024-teaser

Koffie van Fortune Coffee is meer dan goede koffie alleen. Het verbindt collega’s, klanten en medewerkers met het bedrijf of de organisatie. Van de koffiecorner tot de vergaderzaal, en van de sportkantine tot in de lerarenkamer.