• Persoonlijke service met een glimlach
 • Snelle levering, altijd dichtbij
 • 60 maanden gratis service & onderhoud
 • Geen contract
84-laat-je-koffieautomaat-even-ontspannen-tijdens-de-vakantieperiode

Laat je koffieautomaat even ontspannen tijdens de vakantieperiode!

22-06-2023

Voor de meesten staat de vakantie weer voor de deur. Heerlijk even weg en relaxen. Of je nu in een warm land van de zon en zee gaat genieten, sportief de bergen in gaat of in eigen land blijft, een ding staat vast: na de vakantie wil je op het werk weer heerlijke koffie kunnen drinken! Maar daarvoor is het juiste onderhoud vóór de vakantieperiode wel van belang.

Gaat je koffieautomaat een tijdje niet gebruikt worden?

De koffieautomaat op het werk wordt dagelijks veel gebruikt. Bij dit vele gebruik moet hij ook regelmatig onderhouden worden. Is het hele bedrijf dicht tijdens de vakantieperiode? Dan heeft de koffieautomaat natuurlijk ook even vakantie omdat hij een tijdje stil staat. Vlak voordat de koffieautomaat een periode niet gebruikt wordt, is het belangrijk om nog een goede onderhoudsbeurt te geven. Zo kan hij na de vakantie weer goed opstarten en heerlijke koffie schenken, waarmee het hele bedrijf goed kan opstarten. Het onderhoud voor de vakantie is grotendeels gelijk aan het wekelijkse onderhoud wat anders ook al gedaan wordt. Het is belangrijk om de onderdelen te reinigen en de automaat van binnen en buiten schoon te maken met een vochtig doekje. Maar als je de automaat voor een langere tijd niet gaat gebruiken, heeft hij meer onderhoud nodig. Je kunt een speciaal spoelprogramma aanzetten zodat de verschillende onderdelen en leidingen extra schoongemaakt worden. Ook de brewer en de mixer komen met dit onderhoud nog aan bod. Wil je zeker zijn dat alles wat intensiever gereinigd wordt? Dan kun je daarvoor een reinigingstablet gebruiken. Jouw Fortune koffieadviseur kan je precies vertellen op welke manier jij jouw automaat het beste schoon kunt maken. 

Raadpleeg de instructievideo’s voor het onderhoud!

Er zijn heel veel verschillende koffieautomaten en elke automaat moet net op een andere manier schoongemaakt worden. Wil je weten hoe je jullie koffieautomaat echt goed schoonmaakt? Kijk dan eens op onze site naar de heldere instructievideo’s waarin stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe je de automaat goed schoonmaakt. Je kunt video’s vinden voor zowel het dagelijkse als het wekelijkse onderhoud.

Extra tips om met een gerust hart op vakantie te gaan

Naast de onderhoudsbeurt die je je koffieautomaat geeft voordat je op vakantie gaat, hebben wij nog een aantal goede tips voor jou. Wij zetten ze op een rij:


 • Haal de ingrediënten uit de koffieautomaat:
  Het is belangrijk dat je eventuele producten die nog in de koffieautomaat zitten, zoals de koffie en topping, eruit haalt. Je kunt de koffie bewaren in een luchtdichte, goed afsluitbare verpakking. De producten verliezen dan minder snel hun versheid waardoor je ze na de vakantie weer kunt gebruiken. Ook alle andere ingrediënten in de automaat kun je het beste eruit halen en apart bewaren.
 • Zet de koffieautomaat helemaal uit:
  Voor de energierekening is het beter als je na het reinigen de automaat helemaal uitzet. Na de vakantie duurt het dan iets langer om weer op te starten, maar dat geeft jou de tijd om op je gemak de vakantieverhalen met je collega’s uit te wisselen.

 • Gebruik minder koffieautomaten:
  Gaat niet iedereen tegelijk op vakantie maar wordt het wel een stuk rustiger op je werk doordat veel collega’s vrij zijn? Dan wil je natuurlijk gewoon koffie kunnen blijven drinken. Heb je meerdere automaten staan? Kies er dan voor om de meeste even goed te reinigen en uit te schakelen. Er worden dan minder koffieautomaten gebruikt wat beter is voor het energieverbruik en handiger is qua onderhoud. Vergeet niet de ingrediënten uit de automaat te halen en goed op te bergen, hierdoor blijven de ingrediënten langer vers.

Terug van vakantie? Start de koffieautomaat weer op

Als je terugkomt van vakantie moet je zelf meestal weer even opstarten. Dat geldt ook voor de koffieautomaat. Als deze een tijdje uit is geweest, moet je iets meer doen dan alleen de automaat weer aan te zetten. Met de volgende 3 stappen is de koffieautomaat weer helemaal klaar om jullie op elk moment van de lekkerste koffie te voorzien:

 1. Zet de koffieautomaat weer aan;
 2. Vul de automaat met alle ingrediënten;
 3. Draai het spoelprogramma drie keer direct na het opwarmen van de koffieautomaat zodat hij daarna weer volledig gevuld is met vers water.

Vragen over het onderhoud? Vraag het jouw koffieadviseur!

Heb je vragen over het specifieke onderhoud van jouw koffieautomaten en vind je het antwoord niet in de onderhoudsvideo’s? Vraag het dan gerust aan jouw regionale Fortune koffieadviseur. Ook als je nog een extra reinigingstablet of ander materiaal nodig hebt om de koffieautomaat schoon te maken. Hij/zij kan je precies vertellen wat het beste is voor de koffiemachine bij jullie op het werk. En ga je nu (nog) niet op vakantie? Bestel dan gerust weer nieuwe koffie of lekkere thee bij jouw Fortune koffieadviseur, zodat je op het werk even heerlijk kunt genieten van een momentje voor jezelf!

46 gerelateerde resultaten gevonden
blog-05-01-2024-teaser

Koffie van Fortune Coffee is meer dan goede koffie alleen. Het verbindt collega’s, klanten en medewerkers met het bedrijf of de organisatie. Van de koffiecorner tot de vergaderzaal, en van de sportkantine tot in de lerarenkamer.