• Persoonlijke service met een glimlach
  • Snelle levering, altijd dichtbij
  • 60 maanden gratis service & onderhoud
  • Geen contract
29-tea-foodpairing-zo-combineer-je-onze-lekkerste-theesoorten-met-eten

Tea & Foodpairing: zo combineer je onze lekkerste theesoorten met eten!

06-05-2020

Ben jij een echte theeliefhebber? Dan is Tea & Foodpairing vast ook iets voor jou! Daarbij kies je een thee die past bij het eten. Net als met wijn eigenlijk. En net zoals het met wijn gaat, gelden ook bij thee bepaalde richtlijnen. Zoals wat voor soort thee het beste past bij een bepaald gerecht. We sommen ze hier voor je op, en keken natuurlijk meteen welke van onze theesoorten daar het lekkerst bij zijn.

Etentje? Wijnen! 

Geef je een etentje, dan zoek je waarschijnlijk een mooie wijn die goed past bij het gerecht. Een lichte wijn voor een licht stuk vlees en een mooie, volle rode wijn voor een stevige steak. Het lijkt zo logisch. Maar wat nu als je zelf niet zo graag wijn drinkt? Of als je gewoon eens iets anders wilt proberen? Dan is thee dus een prima optie! 

Voordelen van thee bij het eten 

Bij thee denken de meesten aan het ontbijt of een vieruurtje. Maar steeds vaker wordt thee ook geserveerd bij het diner. En dat is niet zo vreemd; een goed gekozen thee zorgt ervoor dat de smaak van het eten meer naar voren komt. Maar ook kan het een vol gevoel wegnemen en een te sterke nasmaak neutraliseren. En dat je geen alcohol nuttigt, heeft natuurlijk ook nog zo z’n voordelen. 

Goede combinaties met thee 

Net als met wijn geldt ook met thee dat het een kwestie van smaak is. Waar de een helemaal blij wordt van een zachte theesmaak, geeft de ander voorkeur aan een sterkere, meer uitgesproken theesoort. Het blijft dus een kwestie van proberen. Maar er zijn wel een paar richtlijnen die je helpen om een goede combinatie te vinden. 

Groene thee in plaats van witte wijn 

Een makkelijke vuistregel is: groene thee vervangt witte wijn. Groene thee heeft een zachte, subtiele smaak en een wat grassig aroma. Dat combineert heel mooi met rijstgerechten, vis maar ook met salades of kip. 

Zwarte thee vervangt rode wijn 

Net zo handig om te onthouden: vervang rode wijn door zwarte thee. Zwarte thee is sterker en voller van smaak en past heel goed bij stevigere gerechten. Zoals gegrild vlees, kruidige gerechten maar ook zoete nagerechten met chocolade of een crème brûlée worden nog lekkerder als je ze samen met zwarte thee serveert. 

Witte thee als ‘neutralizer’ 

Wil je een zogenaamde ‘neutralizer’ serveren tussen de gangen door? Iets waarmee je de smaakpapillen even weer ververst? Schenk dan een witte thee. Deze past overigens ook heel goed bij borrelhapjes met pittige worstjes of tapas met veel knoflook. 

Rooibosthee bij kruidige of zoete gerechten 

Rooibosthee is een goede match met zoete of kruidige gerechten. Het kruidige, vanilleachtige van de rooibos versterkt de krachtige smaken van een curry, dessert of zelfgemaakte taart. 

Piramide-theezakjes, probeer eens zelf! 

Hoe grover de theeblaadjes, hoe meer uitgesproken de theesmaak. Onze piramide-theezakjes zijn dan ook heel geschikt om thee te combineren met het eten. Hoe sterk je de thee zet, is een beetje afhankelijk van jouw eigen voorkeur en hoe sterk de smaak van het eten zelf is. Bij een krachtig gerecht wil je niet een te slappe thee serveren. Maar probeer vooral zelf wat jou aanspreekt. En geniet ervan!


46 gerelateerde resultaten gevonden
blog-05-01-2024-teaser

Koffie van Fortune Coffee is meer dan goede koffie alleen. Het verbindt collega’s, klanten en medewerkers met het bedrijf of de organisatie. Van de koffiecorner tot de vergaderzaal, en van de sportkantine tot in de lerarenkamer.