FAQ duurzaam drinkgerei

Waarom worden wegwerpbekers per 1 januari verboden?

De Europese Unie heeft de nieuwe richtlijnen voor het gebruik van Single Use Plastics (SUP) opgesteld met als doel: het verminderen van milieuvervuiling door het terugdringen van plastic(houdend) afval. Concreet betekent dit dat vanaf 1 januari 2024 het niet langer toegestaan is om plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers te verstrekken op plekken waar je er direct gebruik van maakt. Zoals op kantoor, op school of bij sportverenigingen. Alle kartonnen wegwerpbekers bevatten een plastic coating die lekken voorkomt, dat is de reden dat ook onze kartonnen koffiebekers onder de nieuwe wetgeving vallen.

Wanneer gaat het verbod op wegwerpbekers in?

Het verbod is ingegaan op 1 januari 2024.

Geldt er een overgangstermijn?

Nee, er geldt geen overgangstermijn. Dat wil zeggen dat het verbod op het gebruik van wegwerpbekers per direct is ingegaan op 1 januari 2024.

Zijn er uitzonderingen op het verbod op wegwerpbekers?

Ja, er zijn enkele uitzonderingen. Het gebruik van kartonnen wegwerpbekers is wel toegestaan in zorginstellingen vanwege veiligheids- en hygiënevoorschriften en in gesloten instellingen vanwege veiligheidsvoorschriften.

Wat betekent de nieuwe regelgeving voor de verkoop van Fortune Coffee wegwerpbekers?

De Fortune Coffee kartonnen bekers verdwijnen uit ons assortiment. Als organisatie vinden we duurzaamheid belangrijk en we steunen de beslissing van de overheid. Wel blijven de kartonnen bekers in ons assortiment voor de (zorg)instellingen die uitgezonderd zijn van de SUP-maatregel. Deze instellingen kunnen de bekers bestellen via hun regionale Fortune koffieadviseur. De bekers zijn niet bestelbaar zijn via onze website.

Welke duurzame alternatieven biedt Fortune Coffee?

Wij bieden onze klanten meerdere duurzame alternatieven:

  • De herbruikbare Fortune Coffee beker voor koffie, thee, water en soep;
  • Ons bestaande Fortune servies gemaakt van porselein of glas; 
  • Gepersonaliseerd servies gemaakt van porselein of glas; 
  • Onze bamboe To Go Thermosbeker.

Waarom zijn de herbruikbare Fortune Coffee bekers duurzaam?

Onze herbruikbare bekers zijn gemaakt van 100% recyclebaar polypropyleen. Na recycling maakt men van onze herbruikbare bekers nieuwe producten.

Zijn de herbuikbare bekers duurder of goedkoper dan de kartonnen wegwerpbekers

Op jaarbasis zijn onze herbruikbare bekers voor koffie, thee, water of soep goedkoper dan de wegwerpbekers.

Waar bestel ik jullie herbruikbare bekers?

Je koopt de Fortune Coffee herbruikbare & recyclebare bekers via jouw regionale Fortune koffieadviseur of via onze website. De bekers zijn een jaar bruikbaar (richtlijn), daarna adviseren we je ze te vervangen. Nieuwe bekers bestel je bij jouw Fortune koffieadviseur.

Zijn de herbruikbare bekers beschikbaar in verschillende maten?

Ja, de herbruikbare bekers zijn beschikbaar in 250cc en 180cc.

Waarom heeft Fortune Coffee drie verschillende kleuren bekers?

Bij aanschaf van deze herbruikbare bekers ontvang je een set van drie kleuren. Voor de herbruikbare bekers van 250cc ziet de verdeling er als volgt uit: 20 bekers met een bruin patroon, 20 bekers met een oranje patroon en 20 bekers met een groen patroon. De indeling van de 180cc herbruikbare bekers is als volgt: 70 bekers met een bruin patroon, 30 met een groen patroon en 20 met een oranje patroon. 

Je kunt de bekers door elkaar gebruiken voor koffie, thee, water en soep. Echter, om ongewenste smaakoverdracht te voorkomen, adviseren wij om vooraf te bepalen welke beker je gebruikt voor welke drank. Gebruik bijvoorbeeld:

  • Bruin voor koffie;
  • Oranje voor thee;
  • Groen voor soep.

Gedurende de dag kun je dezelfde beker gebruiken. Aan het eind van de dag plaats je de beker in de vaatwasser.

Waar moet ik mijn oude herbruikbare bekers inleveren?

Je kunt de oude bekers inleveren bij jou regionale koffieadviseur, je ontvangt dan een duurzaamheidtegoed van €0,25 per ingeleverde beker. Wij zorgen voor de recycling. Het tegoed wordt verrekend met het aankoopbedrag van de nieuwe bekers.

Indien je ervoor kiest om de bekers zelf te recyclen, kun je ze bij het plastic (PMD) afval deponeren. LET OP: Je ontvangt GEEN duurzaamheidstegoed.

Wat is de levensduur van de herbruikbare bekers?

Ons advies is om de bekers na 1 jaar te vervangen. Na deze periode kunnen de bekers slijtage gaan vertonen en bestaat het risico dat ze gaan afbrokkelen.

Hoe maak ik de bekers schoon?

De bekers zijn eenvoudig te reinigen in de vaatwasmachine.

Onze reinigingstips:

Tip 1: Glansspoelmiddel
Zorg dat er voldoende glansspoelmiddel in de vaatwasmachine zit. Hierdoor drogen de bekers beter.

Tip 2: Normaal wasprogramma
Gebruik een normaal wasprogramma (niet verkort). Zo krijgen de bekers meer tijd om ook geuren kwijt te raken.

Tip 3: Drogen
Ondanks de inkepingen aan de onderkant van de beker kan er water achterblijven. Maak dit droog met een hygiënische doek.

Tip 4: Voorkom omvallen
De bekers kunnen omvallen tijdens het wasprogramma. Plaats bijvoorbeeld een ovenrek op de bekers, hierdoor blijven de bekers rechtop staan. Ook zijn er speciale vaatwaskorven verkrijgbaar, vraag ernaar bij jouw regionale Fortune koffieadviseur.

Heb je vragen die wij hier niet hebben beantwoord?

Laat het ons weten via marketing@fortune.nl