Koffiedik

Koffiedik inzamelen

Fortune Coffee vindt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) erg belangrijk. Zo zijn er al meerdere initiatieven waar Fortune Coffee zich voor inzet, nu ook voor het inzamelen van koffiedik. Koffiedik wordt geproduceerd nadat jij een (h)eerlijke kop koffie hebt gezet van koffiebonen of freshbrew. Veel mensen denken dat koffiedik afval is, maar dit is zeker niet het geval. 

Circulaire economie

In een circulaire economie bestaat geen afval, maar worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Zo kan het maximale uit de grondstof worden gehaald! Jij kunt ook je steentje bijdragen aan een circulaire economie, namelijk door het verzamelen van koffiedik. Het kost geen geld, het kost geen extra tijd, maar het maakt wel verschil. Hoe gaaf is dat!

koffiedik

Hoe werkt het?

Heel eenvoudig, zie hieronder de stappen:

  1. Meld bij jouw koffieleverancier dat je graag wil bijdragen aan het verzamelen van koffiedik. Hiervoor is een vereiste dat de producten bij ons worden afgenomen, de koffieautomaat hoeft niet van ons te zijn;
  2. Fortune Coffee regelt het contract met de afvalverwerker en verzorgt een verzamelpunt op je werk (een bak of een afvalcontainer);
  3. Vang jouw koffiedik op in de daarvoor bestemde bak (tip: laat de deksel op een kier staan, dit vermindert de kans op schimmelvorming!);
  4. Bij een nieuwe levering neemt jouw koffieleverancier het verzamelde koffiedik mee*;
  5. Al het koffiedik uit de regio wordt bij jouw koffieleverancier verzameld;
  6. Het koffiedik wordt opgehaald door de afvalverwerker;
  7. Van koffiedik naar... bijvoorbeeld biobrandstof! Dit is één van de eindproducten die wordt geproduceerd vanuit jouw verzamelde koffiedik. Zo bespaar je mee in de CO2! 

* Wordt er bij jullie meer dan 60 liter koffiedik per kwartaal verzameld? Dan brengen we je graag in contact met onze afvalverwerker voor het ophalen van het koffiedik. Dit voorkomt extra logistieke handelingen! 

Recycle jij mee?

Het ophalen en het verwerken brengt voor jou geen kosten met zich mee. Er wordt alleen statiegeld in rekening gebracht voor de bak of afvalcontainer waar het koffiedik in wordt verzameld. Wanneer je deze weer netjes inlevert, krijg je dat uiteraard weer terug. Je kunt achteraf zelfs zeggen dat het je geld oplevert. Je verzamelt namelijk minder afval in voor je ‘normale’ afvalbak, dus ook minder kosten. Win-win! ;-)

Je weet nu alle praktische zaken over het verzamelen van koffiedik. Wil je meer weten over wat het allemaal oplevert of waar je op moet letten tijdens het verzamelen? Lees dan ons blog! Ben je al helemaal overtuigd dat je ook koffiedik wilt gaan verzamelen? Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen contact met je op!