Persbericht 17 mei 2022

Het Busy Bees project in Oeganda 

Op 17 mei ondertekenden Ton van der Tang, directeur Fortune Coffee en Roeland van Everdingen, Stichting Woord en Daad een samenwerkingsovereenkomst; het Busy Bees project. Samen met Plus supermarkt ondernemer Pel ’t Lam uit Dordrecht ondersteunt Fortune Coffee dit project.

Met het Busy Bees project worden 1.000 koffieboeren ondersteund bij het opstarten van een imkerij en het planten van macadamiabomen rondom de koffieakkers. Met de toevoeging van deze activiteiten naast de koffieplanten zijn de boeren minder afhankelijk van alleen de koffieoogst. 

Het belang van honing in Oeganda
Zonder bijen, geen koffie! Bijen zorgen voor een goede bestuiving van koffieplanten. Een goede bestuiving betekent een betere oogst voor de koffieboer. Met deze ondersteuning krijgen duizenden gezinnen in Zuid-Oeganda een goed inkomen om een toekomst op te bouwen. Naast koffie hebben de boeren met dit project ook inkomsten vanuit de honing en de macadamianoten. Het maakt ze minder afhankelijk van de koffieoogst. 

Stichting Woord en Daad bouwt in samenwerking met Celebrate Hope Ministries (CHM) en TUNADO aan een transparante honingketen. Er wordt ingezet op drie terreinen: honing oogsten, honing verzamelen en honing verkopen. 

Honing oogsten
Een imkerij opstarten vraagt een relatief kleine investering. Daardoor is dit een aantrekkelijke inkomstenbron voor onder andere jongeren op het platteland. 1.000 jongeren worden getraind om aan de slag te gaan als imker. Hiervoor wordt naast de trainingen, het beproefde Bee Champion-model toegepast. Imkers die de afgelopen jaren zijn ondersteund en uitblinken in hun werk krijgen de titel Bee Champion. Zij coachen de startende imkers vanuit hun kennis en ervaring. 

Honing verzamelen
In Oeganda is er veel vraag naar honing. Op de lange termijn is export naar bijvoorbeeld buurlanden en het Midden-Oosten een optie. Voor veel imkers is de binnenlandse markt al moeilijk bereikbaar. Via Rural Transformation Centers (RTC’s) bieden we imkers toegang tot de binnenlandse markt. De RTC’s hebben een dubbele functie; enerzijds verkopen benodigde imkermaterialen zoals imkerpakken. Anderzijds kopen ze de honing van de boeren tegen een eerlijke prijs. In de regio Rakai wordt CHM het RTC. 

Honing verkopen 
Voor een imker op het platteland is de reis naar grote steden te lang. De RTC’s verkopen de ingezamelde honing aan World of Bees. World of Bees is een zakelijke tak van Tunado en heeft geen winstoogmerk. World of Bees stelt imkers in staat de honing te verkopen in grote steden. De winst wordt geïnvesteerd in de honingsector.  

Macadamiabomen
Macadamiabomen bieden de koffieplanten bescherming tegen de zon. Voornamelijk de lagere koffieplanten hebben meer behoefte aan schaduw. Met deze bescherming is de koffieoogst van betere kwaliteit. Daarnaast hebben de boeren ook inkomsten van de macadamianoten. Er is een groeiende vraag naar de noten op de (internationale)markt.