Single Use Plastic (SUP) wetgeving bij Fortune Coffee

Single Use Plastic (SUP) wetgeving bij Fortune Coffee

De SUP-wetgeving is een Europese richtlijn om de hoeveelheid wegwerpplastics te verminderen. Per 1 januari 2023 veranderen een aantal zaken. Wat dit betekent, leggen we hier verder uit.

SUP’s: wegwerpplastic

De SUPs, Single Use Plastics, vormen samen een enorme berg aan zwerfafval en de beruchte plastic soep in de zee. SUP’s ook wel wegwerpplastic genoemd, zijn onder andere ballonnen, drankverpakkingen, rietjes en bestek. De SUP-wetgeving richt zich op de top 10 van plastic producten en verpakkingen die op de stranden in Europa gevonden worden.

Kartonnen koffiebekers en deksels

Bovenop het bestaande tarief van materialen als plastic en karton wordt een extra tarief voor Single Use Plastics berekend van € 2,30 per 1.000 stuks. Deze extra heffing geldt voor de kartonnen bekers en deksels omdat deze zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. 

Minder afval, minder plastic

Ondanks dat we niet graag onze prijzen verhogen, zijn wij wel een voorstander van het doel waar de SUP-belasting voor staat: het verminderen van de berg afval en de plastic soep. Zelf zijn we ook al tijden bezig om waar mogelijk onze milieuvoetafdruk te verminderen. We hebben bijvoorbeeld steeds meer bamboe accessoires in het assortiment opgenomen zodat we een goed alternatief hebben voor de bekende plastic producten. Ook doen we veel aan recycling met onder meer de koffieautomaten, waterfilters en zelfs met koffiedik.

Duurzame maatregelen

Andere duurzame maatregelen die we al eerder hebben genomen, is het aanpassen van de verpakkingen. Zo gebruiken we waar mogelijk aluminiumvrije verpakkingen die niet schadelijk zijn voor de natuur en die wel gerecycled kunnen worden. Ook hebben we de verpakkingen zo aangepast dat er minder restmateriaal overblijft en er meer op een pallet passen. Hierdoor is minder transport nodig. Verder hebben we gekozen voor regionale koffieleveranciers zodat ook zij minder kilometers hoeven af te leggen. Ook is het dak van onze centrale organisatie geheel met zonnepanelen bedekt en kiezen we voor toeleveranciers die ook MVO toepassen.

Elk kopje koffie helpt

Met koffie proberen wij elke dag bij te dragen aan een schonere, mooiere wereld. Met alle duurzame maatregelen die we al genomen hebben, die we nog gaan nemen en nu ook met deze De SUP-wetgeving. Want alle beetjes helpen, of in ons geval: alle kopjes koffie.