In je flow of voor de leeuwen? Laat koffie jou positief op scherp zetten!

Leestijd: 3 minuten

Ken je dat? Na een toch iets te korte nacht sleep je jezelf naar kantoor. Je start je computer op, maar nog voordat je ook maar je toetsenbord hebt aangeraakt loop je al blindelings naar de koffieautomaat. Want zo’n opkikker heb je nodig om je goed te kunnen focussen. Na die eerste kop koffie komt je motor pas echt op gang en kan je er weer helemaal tegenaan vandaag.

Meer focus

Waarschijnlijk ken je die opwekkende werking van koffie wel. Een bakkie schudt je wakker, is lekker en zorgt voor extra focus. Alles loopt nét even soepeler en je voelt je energieker. Zo maak je slim gebruik van de effecten van cafeïne. In een stressvolle situatie kan het wel eens anders uitwerken en je juist meer stress geven. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Maar hoe zit dat?

Alert

Op zich is stress heel natuurlijk. Vroeger was stress nodig om te kunnen overleven. Het gaf ons de kracht om alert te reageren in gevaarlijke situaties. Stond er plotseling een leeuw voor onze neus, dan schoten we in de stress. Ons lichaam maakte adrenaline aan, de bijnieren produceerden cortisol en we kwamen in actie door te vluchten of te vechten. Was de leeuw verslagen of uit beeld, en we hadden het overleefd, dan zakte het stresslevel en kwamen we weer tot rust. Niets mis mee.

Eén grote jungle

Maar voor sommige mensen is het leven vandaag de dag één grote jungle. Ze krijgen op hun werk en privé bijna non-stop heel veel leeuwen voor hun neus. Werkstress, keuzestress, vakantiestress, financiële stress…. het lichaam glijdt van de ene crisissituatie in de andere. Zonder de kans om even de adrenaline te laten zakken en tot rust te komen. De bijnieren maken overuren en echt lekker ontspannen voelt het niet.

Bewust

Als jouw lichaam al op scherp staat, kan een sterke bak koffie nét teveel impact hebben. Cafeïne activeert namelijk je stresshormonen. Daarom ga je ook zo lekker ‘aan’ in de ochtend bij een goede bak koffie. Maar voor sommige mensen, wanneer ze in een stressvolle situatie zitten, verandert die positieve boost in een nog hoger stresslevel. Je voelt je gejaagd, het wordt moeilijker om in slaap te komen en uiteindelijk slaat de vermoeidheid toe. De cafeïne werkt dan dus zelfs contra-productief.

In je flow

Heb je weinig tot geen stress? Geniet dan lekker van je koffie, laat het je dan goed in je flow brengen en zorgen voor de juiste focus. Maar op momenten van veel stress in je leven, wees je dan bewust van de effecten van cafeïne. Kan je niet zonder die lekkere volle koffiesmaak? Kies dan voor een goede, cafeïnevrije koffiesoort, zoals de Kampala van Fortune Coffee. Daar kun je de hele dag van genieten zonder je voor de leeuwen geworpen te voelen!

Succes!

Evelien Lems

Health Coach bij Pure Living

 

Meer blogs over gezondheid:

Hoe gezond is melk in de koffie?

Afvallen door slim koffie drinken

 

Labels: