• Persoonlijke service met een glimlach
  • Snelle levering, altijd dichtbij
  • 60 maanden gratis service & onderhoud
  • Geen contract

Populaire zoekwoorden

Populaire zoekwoorden

Cappuccino, de ins en outs van deze populaire koffievariant

27-05-2025

Cappuccino, alles over deze populaire koffievariant

Mogen we eens raden wat jouw favoriete koffievariant is? Heel waarschijnlijk is het cappuccino. En zo niet, dan is dat ongetwijfeld een koffievariant die je veel haalt als je een rondje naar de koffieautomaat doet voor jouw collega’s. Van de koffiedrinkers wordt zwarte koffie het meest gedronken, gevolgd door cappuccino*. Maar wat is nu die cappuccino en waarom is het zo populair?

Per land net even anders 

De oorsprong van de cappuccino ligt naar verluidt in Wenen waar ze een Kapuziner Kaffee hadden; koffie met room en suiker. Van bovenaf gezien leek het op een kapucijner monnik met een witte kruin en een bruin habijt. En nog steeds ziet een cappuccino er zo uit, alhoewel het per land wel anders wordt geserveerd. Zo zul je in België de cappuccino met slagroom krijgen, maken ze het in Frankrijk van filterkoffie en in Oostenrijk met opgeklopt eiwit en chocoladekrullen. Bij ons strooien we vaak cacao over de cappuccino. Of je krijgt er een kunstwerkje bovenop, latte art: een hartje, blaadje of rosetta, gemaakt op een gladde witte schuimlaag met een randje donkere crema eromheen.

Het geheim… 

Het geheim van een goede cappuccino zit ‘m dan ook in die schuimrand en natuurlijk de koffie. Een cappuccino is namelijk voor een derde deel espresso, een derde deel melk en een derde deel melkschuim. En juist dat schuim goed maken, dat vergt wel wat oefening. 

Zelf de schuimkraag voor cappuccino maken? 

Wil jij ook zelf zo’n fijne, gladde cremalaag maken? Zorg dan dat je een koffieapparaat hebt met een stoompijpje. Laat dat pijpje eerst leegblazen zodat er geen oude resten in de melk komen. Plaats vervolgens het stoompijpje in een melkkan met koude melk. Zet de stoompijp aan de rand van het melkkannetje waarbij het stoompijpje net onder de oppervlakte blijft. Anders krijg je namelijk te grote bellen en wordt het schuim niet stevig genoeg. Draai de knop voor de stoom volledig open en hou je hand aan de zijkant van de melkkan. Stop zodra je de melkkan niet meer vast kan houden door de hitte. De melk is dan op de juiste temperatuur. Laat het vervolgens even staan, klop een paar keer met het melkkannetje rustig op het aanrecht zodat de melk en het schuim goed mengen. Et voilà, de melk en het melkschuim zijn klaar om op een mooie espresso te schenken! 

Tips voor de ideale melkschuim 

Behalve dat je veel moet oefenen, zijn er ook een paar handige tips die je helpen om de ideale melkschuim voor cappuccino te maken: 

  1. Koude melk
    Gebruik altijd koude melk. Je hebt dan meer tijd om te schuimen omdat het langer duurt voordat het de maximale temperatuur bereikt. 
  2. De beste melk voor cappuccino heeft voldoende eiwit
    Voor een stevig melkschuim is het belangrijk dat de melk voldoende eiwitten bevat. Je kunt dus zowel volle als halfvolle melk gebruiken, alhoewel volle melk een romiger schuimlaag geeft. 
  3. Maak kleine belletjes:
    Met kleine belletjes creëer je een steviger schuim. Als de temperatuur van de melk te hoog wordt, worden de belletjes groter en het schuim slapper. Let dus goed op dat je op tijd stopt met het stomen! 
  4. Meng het melkschuim en de melk
    Het belangrijkste bij een cappuccino is toch echt de finishing touch; het mengen van het melkschuim met de melk. Hiervoor tik je het melkkannetje een paar keer stevig op een goede bodem en je laat het zachtjes dansen in het kannetje. Door dit mengen mixt het daarna beter met de espresso en heb je een cappuccino met zo’n mooie, glanzende schuimlaag. 

Wel ’s ochtends, niet ’s avonds 

Vind jij dat melk schuimen te lastig en bestel je gewoon liever een goede cappuccino? Let dan wel op wanneer je dat doet. Een echte koffieliefhebber, en zeker in Italië, bestelt een cappuccino alleen in de ochtend. Bij voorkeur bij het ontbijt maar in ieder geval niet meer na het middaguur. En ’s avonds is een absolute no-go. Dit lijkt misschien een cultureel dingetje, maar er is ook echt een logische verklaring voor, koemelk is lastig te verteren. Niet zo prettig als je net een goed diner hebt weggewerkt. 

Hoeveel calorieën zitten er in een cappuccino?

Het aantal calorieën in een cappuccino hangt vooral af van de melk die je gebruikt. Een standaard cappuccino met volle melk bevat gemiddeld zo’n 80 calorieën. Gebruik je halfvolle melk, dan daalt dat naar ongeveer 60 calorieën. Kies je voor magere melk of een plantaardig alternatief zonder toegevoegde suikers, dan zit je rond de 40 calorieën. Wat veel mensen vergeten: suiker, honing, siroop of slagroom kunnen het aantal calorieën flink verhogen. Eén schepje suiker voegt al snel 20 calorieën toe. Een simpele cappuccino is dus relatief licht, maar met toevoegingen wordt het al snel een kleine verwennerij.

Cappuccino uit onze koffieautomaten? 

Dat jij tijdens het werk geen tijd hebt om steeds zelf melk te schuimen voor al die cappuccino’s die gewenst zijn, dat begrijpen wij natuurlijk helemaal! Vandaar dat onze koffieautomaten het gewoon voor jou maken; een mooie cappuccino van een goede espresso mét stevig melkschuim. Toegegeven, latte art hoef je niet uit de automaat te verwachten, maar toch bieden de cappuccino’s uit onze koffieautomaten de beleving van een barista! Vind je dat moeilijk te geloven? Dan laten we het je graag proeven! Vraag het aan jouw Fortune koffieadviseur en we horen graag wat jij van onze cappuccino vindt. Eerst cappuccino, de rest volgt vanzelf.

* Koffie & Thee nederland - Nationaal Koffie & Thee Onderzoek 2022


55 gerelateerde resultaten gevonden
blog-van-koffiecorner-naar-ontmoetingsplek-teaser-v2

De koffiecorner als een van de belangrijkste plekken op de werkvloer? Jazeker! Want de koffiecorner is zo veel meer dan alleen een plek waar je een kop koffie of thee haalt. Fortune Coffee legt het uit!

blog-verse-melk-in-cappuccino-teaser

De ene cappuccino is de andere niet. Het begint natuurlijk met goede koffie, maar wat een cappuccino maakt of breekt? Een sublieme schuimlaag. Goed nieuws, de perfecte cappuccino is zo gemaakt!