• Persoonlijke service met een glimlach
 • Snelle levering, altijd dichtbij
 • 60 maanden gratis service & onderhoud
 • Geen contract
73-french-press-koffie-zo-zet-je-deze-lekkere-koffie-met-een-cafetiere

French press koffie: zo zet je deze lekkere koffie met een cafetière

30-03-2023

French press koffie is typische slow coffee. Het wordt gezet met een cafetière, de ‘French press’. Het is vrij eenvoudig om hier koffie mee te zetten, maar je moet het wel goed doen. Daarom onze tips hoe je met een cafetière de smaakvolle French press koffie zet.

Waar komt French press koffie vandaan?

De herkomst van de French press koffie ligt, niet verrassend, in Frankrijk. In 1853 vroegen twee heren uit Frankrijk patent aan voor een cafetière. Later, in 1929, is het ontwerp aangepast naar de cafetière zoals we die nu kennen door de Italiaan Attilio Calimani. Een cafetière is een glazen pot met daarin een filter en een stalen frame aan de buitenzijde. Koffie die hiermee gezet wordt, heeft een vol karakter doordat het water een tijdlang met de koffie in contact is geweest. De French press koffie wordt ook wel cafetièrekoffie genoemd.

French press koffie maken gaat als volgt

Je kunt dus heel makkelijk French press koffie maken, maar hoe doe je dit? Wij hebben het stap voor stap voor jou op een rij gezet:

 1. Spoel de cafetière om met heet water en zet het op een droge, vlakke ondergrond.
 2. Schep 1 eetlepel gemalen koffie in de cafetière.
 3. Kook het water en laat het heel even staan totdat het wat is afgekoeld tot zo’n 85 tot 95 graden.
 4. Schenk dan rustig in een draaiende beweging een beetje water op de koffie. Dit heet ‘blooming’. Wacht 30 seconden en giet dan de rest van het water erbij. Zorg ervoor dat de koffie geen klont wordt, roer de koffie eventueel kort rustig door.
 5. Zet de deksel met het filter op de pot maar druk het filter nog niet naar beneden. Door het er al wel op te plaatsen, blijft de koffie warm.
 6. Laat de koffie 3 tot 4 minuten trekken. Verwarm in de tussentijd de koffiekopjes.
 7. Druk vervolgens het filter rustig met weinig kracht naar beneden.
 8. Schenk de koffie in de voorverwarmde kopjes en geniet van je French press koffie! 

Wil je voor meer personen een lekkere kop French press koffie zetten? Dan is het handig om dat in een keer te doen aangezien je per keer een paar minuten de koffie wilt laten trekken. Je hebt dan natuurlijk wel een cafetière nodig die groot genoeg is voor twee of drie kopjes koffie.

Zo zet je French press koffie naar jouw smaak 

Bij een French press koffie kun je kiezen voor kant-en-klare filtermaling, maar je kunt ook zelf de koffiebonen malen. Wat je kiest hangt af van jouw smaak. Probeer dus allebei de opties gewoon eens uit. Wat in beide gevallen belangrijk is, is dat je een wat grove maling kiest. Als de gemalen koffie te fijn is dan blijft er namelijk koffieprut achter in de koffie nadat je het filter naar beneden hebt gedrukt. Ook de sterkte van de koffie bepaal je zelf. Voor een kop French press koffie van gemiddelde sterkte wordt 1 eetlepel gemalen koffie op 120 ml water aangeraden. Voor een sterkere koffie kun je in vergelijking wat meer koffie en minder water gebruiken en vice versa. Probeer zelf wat jij het lekkerste vindt. Om elke keer weer lekkere French press koffie te kunnen drinken, is het belangrijk om na het zetten van de koffie, de cafetière schoon te maken met water en een zacht afwasmiddel. Zorg ook dat het filter goed schoongespoeld wordt zodat er geen restjes oude koffie in achterblijven. Als je de cafetière schoon en droog wegzet, kun je die de volgende keer direct weer gebruiken om jouw lekkere koffie te zetten. 

Maximaal 1 kopje French press koffie per dag 

Hoe lekker deze French press koffie ook is, het Voedingscentrum raadt aan om niet meer dan één kopje per dag te drinken. Door de manier waarop deze koffie gezet wordt, bevat het veel cafestol, een stofje dat het LDL-cholesterol kan verhogen*. Een teveel aan LDL-cholesterol is uiteindelijk niet goed omdat dit in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Het metalen filter in de cafetière laat meer koffiedeeltjes door dan een koffieautomaat of dan de reguliere koffiemachine thuis. Vandaar dus die hogere dosering cafestol. 

Geen French press, wel een koffieautomaat? 

Vraag het de koffieleverancier! Het maken van zo’n kopje French press koffie is niet moeilijk, maar vraagt wel wat tijd. Tijd die je op het werk waarschijnlijk niet altijd hebt. Daarom hebben wij verschillende soorten koffieautomaten, voor filterkoffie tot bonenkoffie. De automaten zetten de koffie in de tijd die ervoor beschikbaar is, snel als er veel kopjes achter elkaar gewenst zijn tot wat rustiger als je een mooie bonenkoffie met cremalaagje wilt. Zo heb je ook op het werk lekkere koffie waar je steeds weer van kunt genieten. Wil je daar meer over weten? Vraag het dan de koffieleverancier bij jou in de buurt. Die laat je ook graag meteen een kopje koffie proeven. 

* Bronvermelding: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/welke-koffie-kan-ik-het-beste-drinken.aspx
46 gerelateerde resultaten gevonden
blog-05-01-2024-teaser

Koffie van Fortune Coffee is meer dan goede koffie alleen. Het verbindt collega’s, klanten en medewerkers met het bedrijf of de organisatie. Van de koffiecorner tot de vergaderzaal, en van de sportkantine tot in de lerarenkamer.