• Persoonlijke service met een glimlach
  • Snelle levering, altijd dichtbij
  • 60 maanden gratis service & onderhoud
  • Geen contract
78-herbruikbare-bekers-beter-voor-het-milieu

Herbruikbare bekers, beter voor het milieu

25-04-2023

Je kent ze wel, de koffiebekertjes van karton bij een koffieautomaat. Ideaal voor op de werkvloer, want je kunt ze na gebruik gewoon weggooien. Deze bekers zijn alleen niet goed voor het milieu. Wist je dat er in Nederland per jaar maar liefst 3 miljard wegwerpdrinkbekers gebruikt en weggegooid worden? Dit zijn er ongeveer 12 miljoen per dag. Gelukkig komt er per 1 januari 2024 een nieuwe wet waardoor deze koffiebekers verboden worden. Wij staan hier volledig achter en bieden een alternatief aan voor de koffiebekers van karton!

Hoe vervangen we de kartonnen koffiebeker?

Een van onze beloftes is ‘MVO geeft ons richting’. Daarom zijn wij zo blij met deze nieuwe ontwikkeling. We zijn druk bezig met het bedenken en uitwerken van een oplossing voor dit vraagstuk. Gelukkig zijn we hier al aardig ver mee! Vanaf 2024 wordt herbruikbaar servies het nieuwe uitgangspunt en wij spelen hierop in. In plaats van een wegwerpbeker gaan we werken met een herbruikbare en recyclebare koffiebeker van polypropyleen (recyclebaar plastic). Doordat je gedurende de dag uit deze beker kunt drinken, draag jij je steentje bij aan het verminderen van plastic afval. Omdat er op kantoor meestal meerdere soorten warme drankkeuzes zijn, zoals koffie, thee en soep, komen er drie verschillende bekers. Het verschil zit hem in de kleur. De koffiebekers van polypropyleen zijn vaatwasser bestendig. Daardoor kunnen er na een bepaalde tijd wel gebruikssporen opkomen. Dit willen we voorkomen door de bekers in een abonnementsvorm aan te bieden. Met dit abonnement komen wij één keer per jaar de oude bekers ophalen en de nieuwe bekers brengen. Zo heb je ieder jaar frisse bekers waarmee je kunt blijven genieten van je heerlijke kopje koffie of thee. De oude bekers worden gerecycled tot nieuwe producten. Denk hierbij aan tuinstoelen, verpakkingen van afwasmiddel, picknicktafels, vuilnisbakken en meer items van plastic.

Wat houdt de nieuwe wet tegen plastic wegwerpbekers in?

Vanaf 1 januari 2024 geldt de regel dat er geen plastic wegwerpbekers meer aangeboden mogen worden op plekken waar klanten en/of medewerkers deze direct gebruiken. De kartonnen wegwerpbekers voor koffie vallen hier ook onder. In deze kartonnen bekertjes zit namelijk een coating van kunststof. Deze nieuwe regel wordt in het leven geroepen met als doel om de enorme aantallen plastic producten die na eenmalig gebruik weggegooid worden te verminderen. De negatieve gevolgen van plastic in het milieu worden hierdoor verminderd. Door deze nieuwe wet zorgen we samen voor minder afval. 

Vraag je je af of deze regel ook voor jouw bedrijf geldt? Waarschijnlijk is dit antwoord ja. Staat er bij jou op kantoor een koffieautomaat met kartonnen bekertjes? De koffie drink je op kantoor, daarom mag je de bekers niet meer gebruiken. Deze regels gelden voor alle kunststof bekers en kartonnen bekers met een kunststof coating die bedoeld zijn om maar één keer te gebruiken. 

Koffieservies in plaats van de wegwerpbeker

In plaats van de wegwerpbeker en het mooie alternatief dat wij aan gaan bieden, kun je natuurlijk ook kiezen voor koffieservies. Denk hierbij aan een koffie kop en schotel, een koffie- of theemok of een koffie- of theeglas. Voor op je werkplek heb je misschien liever een koffiebeker, maar als er klanten langskomen staat koffieservies veel professioneler. Met een lekkere kop koffie in mooi servies kun je namelijk een goede indruk maken op de klanten zodat de beleving bij de klant optimaal is. Daarnaast is servies ook duurzaam en kun je het keer op keer blijven gebruiken. 

Onze tips voor de herbruikbare koffiebekers 

Het is een gewoonte om koffiebekertjes van karton maar één keer te gebruiken en daarna weg te gooien. Met de herbruikbare koffiebekers hoef je dit natuurlijk niet meer te doen. Wij hebben een aantal tips voor jou op een rij gezet waardoor je deze gewoonte kunt doorbreken: 

  • Kies de juiste kleur uit voor het product dat je wilt drinken; 
  • Als je koffie of thee wilt halen neem je je beker mee; 
  • Herinner je collega’s hier ook aan! Vooral in het begin zal dit nog wel eens vergeten worden; 
  • Geniet de hele dag van je koffiebeker; 
  • Zet je koffiebeker aan het eind van de dag in de vaatwasser. 


Voor je het weet is het hergebruiken van je koffiebeker een gewoonte. Samen werken we aan het verminderen van afval! 

Heb je nog vragen over de koffiebeker? 

Wij horen het graag als je nog vragen hebt. Je kunt terecht bij jouw Fortune Coffee adviseur in de regio, hij of zij helpt je graag verder. En vergeet niet, voor ons is het ook allemaal nieuw! Heb je nog geen koffieautomaat van Fortune Coffee op kantoor staan maar heb je hier wel interesse in? Ook dan kun je contact opnemen met jouw Fortune Coffee adviseur in de regio.

46 gerelateerde resultaten gevonden
blog-05-01-2024-teaser

Koffie van Fortune Coffee is meer dan goede koffie alleen. Het verbindt collega’s, klanten en medewerkers met het bedrijf of de organisatie. Van de koffiecorner tot de vergaderzaal, en van de sportkantine tot in de lerarenkamer.