• Persoonlijke service met een glimlach
  • Snelle levering, altijd dichtbij
  • 60 maanden gratis service & onderhoud
  • Geen contract

Het recyclen van een oude koffieautomaat, zo gaat dat

17-08-2023

Is jouw oude koffieautomaat aan vervanging toe? Dan zorgen we er bij Fortune Coffee voor dat die gerecycled wordt. Zo worden bestaande grondstoffen zoveel mogelijk hergebruikt. Wij wilden weten hoe het recyclen van onze oude koffieautomaten gaat en wat er met die onderdelen gebeurt. En dat was best verrassend. Wist jij bijvoorbeeld dat jouw koffieautomaat nu, later een PLAYMOBIL-poppetje kan zijn?

Shredderen en sorteren

De koffieautomaten die wij innemen bij ondernemers en organisaties, worden eerst verzameld bij onze Centrale Organisatie in Zoetermeer. Vervolgens gaan ze naar Road2Work. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het demonteren van allerlei automaten om ze daarna te laten recyclen. Het is een re-integratiebedrijf die mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt een kans geeft om te werken. Zij halen onder andere alle losse onderdelen van de automaat af. Is het een automaat met een koelvrieselement? Dan gaat het naar Coolrec, een aparte verwerker waar de koelvriesvloeistof veilig en verantwoord kan worden afgezogen. Vervolgens gaat de automaat in een shredder waarna alle verschillende materialen worden gesorteerd, zoals plastic, metaal en printplaatjes. Die gesorteerde materialen worden weer doorverkocht naar andere bedrijven die dat als grondstof in hun productieketen gebruiken. Is het een koffieautomaat zonder koelvrieselement? Die gaat meteen naar een metaalverwerker. Ook daar worden de automaten in een grote machine met hamers geshredderd waarna ze worden gesorteerd en doorverkocht.

Van koffieautomaat tot PLAYMOBIL

De verschillende gesorteerde grondstoffen worden verwerkt in heel nieuwe producten, zoals stofzuigerkappen. Maar ook PLAYMOBIL-poppetjes met het bekende recycle-logo kunnen van onze oude koffieautomaten zijn gemaakt. Het plastic is in de shredder versnipperd, vervolgens tot vlokken verwerkt en door Coolrec omgezet in granulaat (materiaal dat na vermalen ontstaat). Daarmee kan weer van alles gemaakt worden, zoals een hele lijn van PLAYMOBIL, de Wiltopia lijn.

Recycledoelstelling met koffieautomaten ruimschoots gehaald

In de Europese wetgeving is onder meer een inzamel- en recycledoelstelling opgenomen. Voor klein apparatuur, waar onze koffieautomaten onder vallen, is de recycledoelstelling 55%. De inzameldoelstelling is voor alle apparaten gelijk, namelijk 65%. Doordat alle elektrische apparatuur geregistreerd is, kan ook de inzameling en recycling ervan worden bijgehouden. Stichting OPEN houdt dat onder meer bij en is ook betrokken bij de recycling van onze koffieautomaten. Via hen weten we dat we de recycledoelstelling ruimschoots gehaald hebben, met maar liefst 65% van al het materiaal dat weer als grondstof voor een nieuw product is toegepast. Het resterende deel kreeg een zogenoemde ‘nuttige toepassing’.

Minder nieuwe grondstoffen nodig

Zo zorgvuldig mogelijk omgaan met apparaten en ze recyclen waar mogelijk, heeft er in 2022 voor gezorgd dat maar liefst 78% van alle afgedankte automaten werd gerecycled1. Door de oude koffieautomaten bij onze klanten op te halen en ze voor recycling aan te bieden, dragen wij ons steentje bij en zorgen er zo voor dat er minder nieuwe grondstoffen van onze planeet gehaald hoeven te worden.

Jij een nieuwe koffieautomaat, de oude een nieuw leven

Is jullie oude koffieautomaat aan vervanging toe? Beter ruil je ‘m in! Neem dan contact op met de Fortune koffieadviseur uit jouw regio. Je weet nu dat je bij hem met een gerust hart een nieuwe automaat kunt uitzoeken. De oude koffieautomaat kan dan als stofzuiger of PLAYMOBIL-poppetje een nieuw leven tegemoet gaan. Mooi toch?

  1.  https://www.stichting-open.org/jaarverslag-2022/cijfers-recycling/

46 gerelateerde resultaten gevonden
blog-05-01-2024-teaser

Koffie van Fortune Coffee is meer dan goede koffie alleen. Het verbindt collega’s, klanten en medewerkers met het bedrijf of de organisatie. Van de koffiecorner tot de vergaderzaal, en van de sportkantine tot in de lerarenkamer.