• Persoonlijke service met een glimlach
  • Snelle levering, altijd dichtbij
  • 60 maanden gratis service & onderhoud
  • Geen contract
19-latte-macchiato-leer-alles-over-deze-lekkere-koffie

Latte macchiato, leer alles over deze lekkere koffie!

11-04-2019

Als je van koffie houdt, zijn er veel verschillende manieren om dit te drinken. Met of zonder melk, met een vleugje cacao, aangelengd met heet water, klein of groot en ga zo maar door. In onze driedelige blogserie nemen we verschillende koffievariaties onder de loep. Zo kwam eerst de cappuccino aan bod en schreven we daarna over espresso. Tot slot is in dit blog aan de beurt: de latte macchiato! 

Latte watte? 

Latte Macchiato is een koffiesoort die bestaat uit espresso, melk en melkschuim. Het is een drank uit Italië en betekent letterlijk melk (latte) gevlekt (macchiato). Nu denk je misschien: ‘is dat niet gewoon een cappuccino of caffè latte?’ Het grote verschil zit ‘m hier in de hoeveelheid melk en de volgorde van inschenken. Een cappuccino bevat twee derde deel melk, een latte macchiato bevat drie vierde deel melk. Bij een caffè latte zit er eerst koffie in het glas, waarna de melk wordt toegevoegd. Bij een latte macchiato gaat het andersom. Daarom krijg je ook van die mooie laagjes koffie en melk in je glas. De vlek ontstaat wanneer er een beetje espresso op het melkschuim achterblijft. 

Geen melk in de koffie na 11 uur ‘s ochtends 

Vanuit de Italiaanse koffiecultuur wordt koffie met melk eigenlijk alleen ’s ochtends gedronken. Net als voor een cappuccino geldt voor een latte macchiato ook dat dit na 11 uur niet meer gepast is. Men drinkt de rest van de dag espresso of zwarte koffie. Melk zorgt er namelijk voor dat de vertering van een maaltijd een stuk langzamer verloopt. Maar, heb jij na een stevige maaltijd erg veel zin in een lekkere latte macchiato? Dan vinden wij dat je die gewoon mag drinken! 

Hoe maak je zelf de perfecte latte macchiato? 

Nu we weten wat een latte macchiato is, wil je deze natuurlijk direct zelf maken. En laat dat nou best gemakkelijk zijn! Wat heb je nodig? 
  • Een hoog glas 
  • 1 vers gezette espresso 
  • Ongeveer 200 ml verwarmde melk met melkschuim 

Bereiding

Verwarm de melk en klop deze op. Let erop dat je de melk niet laat koken! Schenk de goed opgeklopte melk in het hoge glas, tot ongeveer een centimeter onder de rand. Laat het glas even staan, zodat de melk naar beneden zakt en het schuim er mooi bovenop ligt. Maak dan de espresso gereed in een espressokopje. Schenk heel rustig de espresso in het glas. Hoe rustiger je dit doet, hoe mooier de laagjes worden en de koffie dus mooi op de melk blijft liggen. 

Latte macchiato, maar dan klein 

Naast de latte macchiato heb je ook nog de ‘gewone’ macchiato, ook wel espresso macchiato genoemd. Dit is een espresso met alleen een klein scheutje warme melk en een toefje melkschuim erop en wordt geserveerd in een espressokopje. Je kunt je voorstellen dat deze variatie een stuk pittiger is dan de latte macchiato, met veel melk. 

Gewoon uit de koffieautomaat 

Is latte macchiato ook jouw favoriete koffie? Dan word je vast blij van het feit dat je deze ook uit een koffieautomaat kunt krijgen! Bij de meeste automaten van Fortune Coffee is het mogelijk om de optie voor zo’n lekkere koffie toe te voegen aan het keuzemenu. Ben je nog niet bekend met deze koffie, maar wil je hem wel graag eens proeven? Dat kan natuurlijk ook. Vraag de koffieleverancier bij jou in de buurt of hij eens langskomt. Met veel plezier leert hij jou nóg meer over koffie en de verschillende koffievariaties.


46 gerelateerde resultaten gevonden
blog-05-01-2024-teaser

Koffie van Fortune Coffee is meer dan goede koffie alleen. Het verbindt collega’s, klanten en medewerkers met het bedrijf of de organisatie. Van de koffiecorner tot de vergaderzaal, en van de sportkantine tot in de lerarenkamer.