• Persoonlijke service met een glimlach
  • Snelle levering, altijd dichtbij
  • 60 maanden gratis service & onderhoud
  • Geen contract
70-matcha-thee

Matcha thee

13-03-2023

Een groene thee die ook echt groen is, dat is matcha thee. Maar dan nog veel gezonder en met heel veel meer voordelen. Ben je altijd al benieuwd geweest naar dat groene, warme drankje uit Japan? Wij vertellen je er hier alles over!

Wat is matcha?

Matcha thee hoort al eeuwenlang bij de traditionele Japanse theeceremonie. Het is een warme drank die gemaakt wordt van fijngemalen poeder van speciale groenetheebladeren. De theeplanten die hiervoor gebruikt worden, worden een paar weken voor de oogst afgedekt. Hierdoor maken ze meer chlorofyl en antioxidanten aan, dit zijn de gezonde stofjes in thee. Na de oogst worden de theeblaadjes met een steen tot poeder vermalen. En die poeder, dat is de basis voor matcha thee.

Is matcha gezond?

Een kopje matcha thee is meer dan alleen maar een kopje groene thee. Het is een kopje boordevol gezonde stoffen. Dat komt omdat voor deze theesoort het hele theeblad vermalen wordt tot een poeder. In feite drink je dus het gehele blad. Hierdoor krijg je alle gezonde stoffen binnen. Een van die stoffen is dus het chlorofyl. Dat geeft de plant z’n groene kleur maar bevat ook veel mineralen, vitamines en antioxidanten. Antioxidanten zijn belangrijk voor onze gezondheid omdat ze ons lichaam tegen vrije radicalen (agressieve moleculen) beschermen. Hiermee verminderen ze op de lange termijn het risico op ernstige ziektes zoals kanker of hart- en vaatziekten1. Eén kopje matcha thee bevat 10x meer antioxidanten dan een gewoon kopje groene thee. En ook nog eens 46x meer antioxidanten dan brocolli en 92x meer dan spinazie. Je begrijpt dat matcha thee dus echt heel gezond is. Dat een kopje matcha thee eigenlijk een superdrink is, komt omdat voor deze theesoort het hele theeblad vermalen wordt tot een poeder. In feite drink je dus het gehele blad. Hierdoor krijg je ook alle gezonde stoffen binnen. Bij alle andere theesoorten komen de theeblaadjes even met het water in aanraking. Hierdoor gaan veel goede stoffen verloren.

De voordelen van matcha

Het is dus niet zo vreemd dat aan matcha thee heel veel gezondheidsvoordelen worden toegeschreven. Zo zou de thee het cholesterol verlagen en verouderingsprocessen vertragen. Ook wordt gezegd dat matcha ontgift, kalmeert, de vetverbranding stimuleert en een energieboost geeft. Daarnaast zou het ook het immuunsysteem beschermen en voor een betere concentratie zorgen. Dat je met matcha thee een energieboost krijgt, komt doordat één kopje matcha thee een kwart van de cafeïne bevat van een kopje koffie. Maar in plaats van dat je met deze thee in een keer een boost van de cafeïne krijgt, wordt het heel geleidelijk afgegeven in je lichaam. Hierdoor kun je wel 3 tot 4 uur profijt hebben van de voordelen van de cafeïne terwijl je er ook rustig en helder door wordt. Het wordt daardoor ook wel aangeraden aan mensen die van koffie onrustig worden.

Hoe kun je matcha thee maken?

Wil je van een lepeltje groene poeder een kopje matcha thee zetten? Dan is dat zo gedaan. Neem een half theelepeltje matchapoeder en meng dat in een kommetje met een klein scheutje koud water. Zorg dat je dit goed mengt zodat er geen klontjes in zitten. Voeg vervolgens 100 ml heet water toe en blijf net zo lang kloppen tot je groene drankje een mooie schuimlaag heeft en een dikke, romige massa vormt. Om een echt goede matcha thee te maken, is het belangrijk dat je geen kokend water gebruikt. Dat maakt de thee namelijk bitter. Water van zo’n 80 graden is het beste. Voor de echte matcha-beleving klop je de thee met een mooie bamboe-whisk, maar een kleine garde of gewoon een vorkje werkt natuurlijk ook.

Zo maak je een matcha latte

Behalve dat je van het groene matchapoeder thee kunt maken, kun je het ook voor andere recepten gebruiken. Zoals voor de populaire matcha latte. Je maakt dit net zoals de thee maar je voegt dan op het einde nog 150 ml opgeschuimde melk of een melkvervanger toe. Wil je het liever wat zoeter? Dan smaakt een lepeltje honing erbij ook heel goed.

Umami

Matcha thee ziet er niet alleen anders uit dan alle andere thee, het smaakt ook anders. De smaak is umami. Naast zoet, zout, zuur en bitter is umami de vijfde smaak. Het betekent zoveel als ‘heerlijk’ en kan het best omschreven worden als hartig en vol. Heb je een echt goede matcha thee? Dan proef je de unieke smaak nog wel een uur nadat je je kopje thee hebt leeggedronken.

Jouw matchadrankje op het werk

Wil je op het werk ook matcha thee of een matcha latte serveren? Dat kan, als jij het matcha poeder regelt, zorgen wij voor de rest. Het warme water en het opgeschuimde melk komt namelijk ook gewoon uit de koffieautomaat. Pak er nog een vorkje of een mooie bamboe whisk bij om alles goed te mengen en je hebt op kantoor jouw eigen matchadrankje!

Bronvermelding: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx#:~:text=Antioxidanten%20vangen%20vrije%20radicalen%20weg,en%20hart%2D%20en%20vaatziekten%20voorkomen

46 gerelateerde resultaten gevonden
blog-05-01-2024-teaser

Koffie van Fortune Coffee is meer dan goede koffie alleen. Het verbindt collega’s, klanten en medewerkers met het bedrijf of de organisatie. Van de koffiecorner tot de vergaderzaal, en van de sportkantine tot in de lerarenkamer.