• Persoonlijke service met een glimlach
  • Snelle levering, altijd dichtbij
  • 60 maanden gratis service & onderhoud
  • Geen contract

Thee zonder cafeïne, bestaat dat?

01-12-2023

Thee heet pas echt thee als het gemaakt is van de theeplant Camellia sinensis. De theeblaadjes daarvan bevatten cafeïne, dit wordt bij thee vaak ook theïne genoemd. Elke theesoort die blaadjes van deze plant bevat, heeft in meer of mindere mate cafeïne. Dit zijn sowieso alle zwarte theeën en varianten die met zwarte thee gemaakt zijn. Maar ook groene thee en witte thee worden gemaakt van deze theeblaadjes en bevatten dus cafeïne.

Cafeïne in zwarte, groene en witte thee

Een veelgehoord misverstand is dat groene thee geen cafeïne bevat. Maar omdat groene thee ook van de Camellia sinensis gemaakt wordt, zit hier cafeïne, ofwel theïne in. Dat groene thee anders is dan zwarte thee, komt doordat de blaadjes bij groene thee niet worden gefermenteerd na het drogen. Dit gebeurt wel bij zwarte thee. Zwarte thee bevat wel meer cafeïne dan groene thee. Volgens het Voedingscentrum zit in een kopje zwarte thee zo’n 30 milligram cafeïne en in een kopje groene thee ongeveer 20 milligram. De hoeveelheid cafeïne in thee is wel veel minder dan in koffie. Een kopje koffie bevat ongeveer 80 milligram cafeïne, dat is dus 4 keer zoveel cafeïne als in groene thee.

Cafeïnevrije thee

Cafeïnevrije thee is thee die gemaakt is zonder de blaadjes van de eerder genoemde theeplant. Thee zonder cafeïne bestaat dus wel, alleen heet dat officieel geen thee. Rooibosthee bijvoorbeeld, noemen we wel thee maar is gemaakt van de rooibosstruik uit Zuid-Afrika. Hierin zit geen cafeïne en daardoor is rooibosthee cafeïnevrij. Elke andere thee die gemaakt is van enkel kruiden, fruit en/of specerijen bevat ook geen cafeïne. Deze theevariaties noemen we een infusie of tisane. Een populaire infusie is deze Sterrenmunt. Dit is een infusie die gedronken wordt als thee maar gebaseerd is op een frisse kruidenmelange. Een andere theesoort zonder cafeïne is de Pure Gember thee, een krachtige kruideninfusie met stukjes pure gember. En de Marokko Munt, een friszoete kruideninfusie met onder meer munt en verschillende zachte specerijen.

Theesoorten met weinig of helemaal geen cafeïne

Pure kruidenthee en rooibosthee zijn dus theesoorten zonder cafeïne. In alle andere theesoorten zit dat wel. Wil je een thee drinken met zo min mogelijk cafeïne, maar die wel gemaakt is van echte theebladeren? Kies dan een witte thee of een groene thee. Je hebt daarin ook veel keuze, want verschillende theesmaken zijn op basis van die theesoorten gemaakt. Zoals de Refreshing Mix thee, een blend van groene thee met ginseng en vruchtenaroma’s. Of de kruidige Groene Thee Sinaasappel Gember. Geef je de voorkeur aan een cafeïnevrije thee, maar wil je daarin toch een smaakje? Dan heb je veel variaties op bijvoorbeeld rooibosthee, zoals deze Relaxing Mix thee van rooibos met zoethout, munt en kaneel.

Kies jouw thee, met of zonder cafeïne, bij Fortune Coffee

Bij Fortune Coffee hebben we naast verschillende soorten koffie ook veel keuze in thee. In allerlei smaakvariaties, met of zonder cafeïne en in piramidezakjes, gewone zakjes of als losse thee. De keuze is aan jou! Je bestelt de verschillende theesmaken direct online of gemakkelijk bij jouw regionale koffieadviseur.

46 gerelateerde resultaten gevonden
blog-05-01-2024-teaser

Koffie van Fortune Coffee is meer dan goede koffie alleen. Het verbindt collega’s, klanten en medewerkers met het bedrijf of de organisatie. Van de koffiecorner tot de vergaderzaal, en van de sportkantine tot in de lerarenkamer.