• Persoonlijke service met een glimlach
  • Snelle levering, altijd dichtbij
  • 60 maanden gratis service & onderhoud
  • Geen contract
12-waarom-je-blij-wordt-van-vriesdroogkoffie

Waarom je blij wordt van vriesdroogkoffie

06-05-2023

Vriesdroogkoffie, ook wel oploskoffie of instant koffie genoemd, is één van de meest gedronken koffiesoorten op het werk. Want binnen een paar seconden schenk je een kop koffie en er is veel (smaak)variatie in mogelijk. Nu horen we je denken: ‘die instant koffie, is dat lekker!?’ Dan verklappen we je graag een geheimpje: instant koffie - oftewel vriesdroogkoffie - is de meest verse koffie die je uit een automaat krijgt!

Bevriezen en drogen 

Voordat je een heerlijke kop koffie in je handen hebt, gaat er eerst een vriesdroog-proces aan vooraf. Er wordt een grote hoeveelheid sterke koffie gezet. Van deze drank wordt middels een vriesdroog-proces al het vocht onttrokken op -40 graden Celsius. Op die manier blijft de smaak van de koffie perfect behouden. De bevroren koffie wordt vervolgens verkruimeld en zo ontstaat een droge korrel. De koffiekorrels worden daarna vacuüm gedroogd in een vriesdroog-kamer, waarbij het laatste beetje vocht wordt geëxtraheerd. Wat je dan overhoudt, is vriesdroogkoffie: de meest verse soort koffie! 

Koffie zonder dat unieke aroma 

Toch zit er ook een haakje aan dit proces. Tijdens het bevriezen en opwarmen van de korrels gaat de geurbeleving van de koffie verloren. En dát is toch iets wat erg belangrijk is bij zo’n heerlijke, dampende kop koffie. Dit zorgt er dan ook voor dat vriesdroog - of instant - koffie vaak minder beleving geeft. 

Vriesdroogkoffie die smaakt en ruikt naar bonenkoffie 

Gelukkig is er een oplossing voor het wegvallen van de aroma’s. Tijdens het proces wordt granulaat toegevoegd. Wanneer de vriesdroogkorrels in aanraking komen met heet water, komen de lekkere en specifieke aroma’s van koffie toch vrij. Een goed voorbeeld van zo’n lekkere en aromatische vriesdroogkoffie is Rakai. Drink je een kopje van deze koffie, dan heb je het gevoel dat je échte bonenkoffie drinkt. 

Snel, lekkere koffie? 

Dan kies je dus voor vriesdroog! Nu je weet dat vriesdroog juist heel verse koffie is, wil je dit vast ook bij jou op kantoor uitproberen. En dat is zeker geen verkeerde gedachte! Vriesdroog koffieautomaten zijn snel, geven lekkere koffie, zijn erg onderhoudsvriendelijk en geven geen afval. Binnen 8 seconden heb je al een heerlijke, vers getapte bak koffie! Vraag ernaar bij de koffieadviseur bij jou in de buurt.


46 gerelateerde resultaten gevonden
blog-05-01-2024-teaser

Koffie van Fortune Coffee is meer dan goede koffie alleen. Het verbindt collega’s, klanten en medewerkers met het bedrijf of de organisatie. Van de koffiecorner tot de vergaderzaal, en van de sportkantine tot in de lerarenkamer.