Wel of geen koekje bij de koffie?
23-01-2019
Serveer je nu wel of geen koekje bij de koffie op de zaak? En doe je dan een koekje naast het koffiekopje? Of zet je gewoon een grote schaal vol met verschillende koekjes op de vergadertafel? Na de decembermaand waarin je misschien wel iets meer gegeten en gesnoept hebt dan je had willen doen, ben je wellicht geneigd om de koekjes maar in de kast te laten. Maar dat is toch niet de beste keus…
Koekje = Gastvrijheid & Gezelligheid
Want in Nederland verwachten bezoekers zo’n koekje als ze een kopje koffie krijgen. En willen ze het niet, dan zijn we bijdehand genoeg om ervoor te bedanken. Dat ene koekje, dat associëren we met gastvrijheid en gezelligheid. Een prima uitgangspunt om een goede zakelijke relatie op te bouwen.
Meer cafeïne = meer zin in zoet
Wat ook blijkt, is dat wie een kopje koffie drinkt, door de cafeïne neigt naar wat zoetigheid. Een Amerikaans onderzoek toont aan dat wie koffie mét cafeïne drinkt, in het kwartier erna al het andere minder zoet vindt smaken. Ook een volgend kopje koffie. En daardoor is er meer zin in wat zoetigheid. Wie een kopje decafé drinkt, heeft dit niet en kan dan ook makkelijker een koekje weerstaan. Handig om te weten als je wat kilo’s wilt afvallen ;-).
Koekje erbij wordt gewaardeerd
Dat koekje, of die schaal met koekjes, bij de koffie is dus heel gastvrij en wordt erg op prijs gesteld door jouw bezoekers of klanten. Je kunt daarbij natuurlijk op veilig gaan en speculoos erbij serveren. Dat smaakt iedereen eigenlijk wel. En denk daarbij niet dat dit vooral geschikt is voor het najaar, want een speculoosje is geen speculaasje!
Speculoos of speculaas?
Speculaas is het bekende kruidige koekje dat we vaak associëren met de periode naar Sinterklaas toe. Het is ontstaan in de tijd dat we veel specerijen uit Nederlands-Indië haalden zoals kruidnagel, kaneel en nootmuskaat. Daarmee werd een koek gebakken die we nu kennen als speculaas. Speculoos daarentegen is later pas in België ontstaan en werd gemaakt zonder de dure kruiden maar met gekarameliseerde suiker en soms kaneel. Toen ze in Frankrijk echter ‘onze’ speculaas weer speculoos gingen noemen, was de verwarring helaas wel compleet. Hoe dan ook, onze speculooskoekjes zijn knapperige koekjes waaraan wel kaneel is toegevoegd en die dus het hele jaar door gegeten kunnen worden.
Luxe koekjes en cakejes
Maar wil je jouw bezoek echt in de watten leggen, dan serveer je ze een luxe koekje of lekker cakeje. Met deze luxe Royaal koekjesmix bijvoorbeeld, heeft iedereen volop keuze en kun je zelf ook lekker genieten van een lekker amandelcakeje, luchtige krakeling, een chocowafeltje of de altijd favoriete stroopwafel. En, niet onbelangrijk, ze zijn van een heel acceptabel formaat zodat je er met een gerust hart nog eentje kunt nemen, of twee. Of als je die paar kilo wilt afvallen maar toch koffie mét cafeïne hebt gedronken, er eentje kunt eten om die drang naar zoetigheid te stillen.
Koekje als Nederlandse traditie
Kortom, dat koekje bij de koffie is een ingebakken Nederlandse traditie die symbool staat voor gastvrijheid. Een uitstraling die je als bedrijf natuurlijk graag wilt hebben! Wil je jouw bezoek ook van lekkere koekjes bij de koffie voorzien? Dan hebben wij een aantal koekjesmixen in ons assortiment. En een leuk feitje; de verpakking van de koekjes uit de Royaal-lijn hebben elk leuke koekjesquotes zoals ‘koekje van eigen deeg’. Dat brengt zelfs bij moeilijke bijeenkomsten weer een luchtige toon in het gesprek!
Even zelf de koekjes proeven?
Wil je meer weten over de koekjes die we bij Fortune aanbieden? Vraag er dan naar bij de koffieleverancier bij jou in de buurt. Hij wil je ze vast ook wel even laten proeven zodat je vooraf zeker weet wat je bestelt!