• Persoonlijke service met een glimlach
  • Snelle levering, altijd dichtbij
  • 60 maanden gratis service & onderhoud
  • Geen contract
71-wereld-waterdag-ook-voor-een-lekker-kopje-koffie

Wereld Waterdag; ook voor een lekker kopje koffie

22-03-2023

Zonder water geen koffie. Zowel voor het zetten van een lekkere kop koffie als voor de teelt op koffieplantages. Vandaar dat we stilstaan bij de Wereld Waterdag op 22 maart. Een dag waarop met verschillende evenementen informatie over water verspreid wordt en vrijwilligers zich inzetten voor schoon water. Wil je meer weten over water en koffie? Lees dan snel verder.

Over Wereld Waterdag

De Wereld Waterdag werd in 1992 in het leven geroepen door de Verenigde Naties. Het idee is dat elke lidstaat op 22 maart de mondiale waterproblematiek onder de aandacht brengt met evenementen en informatie. Ook in Nederland gebeurt dat. Dit jaar bijvoorbeeld, worden de rivieren in het midden van ons land schoongemaakt door een grote groep vrijwilligers. De dag ervoor is er een Dichtfestival en de dag erna een Filmfestival. Allemaal in het teken van het water.

Gevolgen van watertekort voor onze koffieboeren

In Nederland hebben we de laatste jaren al verschillende keren gemerkt dat water niet meer zo vanzelfsprekend is. De zomers werden zo droog dat er maatregelen genomen moesten worden zoals een beregeningsverbod en sluizen die minder vaak gebruikt mochten worden door de scheepvaart. Van de fruitteelt en landbouw tot dijken en de recreatiesector, de impact van een tekort aan water werd overal voelbaar.
Iets dat natuurlijk niet alleen bij ons geldt; in Oeganda speelt dit probleem ook. Het watertekort is daar de laatste jaren toegenomen doordat ze vaker met droogte te maken hebben. Om de gevolgen daarvan te beperken, is geïnvesteerd in vlinder-waterbassins. Een pragmatische oplossing waarmee een koffieboer vrij eenvoudig een bassin kan creëren waar tijdens de regenperiode voldoende water in opgeslagen wordt om 3 maanden droogte te overbruggen. Tijdens ons 25-jarig jubileum hebben we hiervoor donaties ontvangen en dat bedrag hebben we verdubbeld. De koffieboeren in Oeganda konden hiermee 40 van deze bassins installeren. Quote: “Met vlinder-waterbassins hebben de koffieboeren in Oeganda voldoende water op voorraad voor 3 maanden droogte”

Hoe belangrijk is water voor de koffie?

Schoon drinkwater is heel belangrijk. Ook voor het maken van een echt lekkere koffie. Wist je dat een kopje koffie voor wel 98% uit water bestaat?! Gelukkig kunnen we overal in Nederland nog steeds rekenen op schoon drinkwater, maar de waterhardheid varieert wel per gebied. Als je koffie of thee met hard water zet zal het een bitterdere smaak krijgen dan wanneer je zacht water gebruikt. Dit is niet het enige verschil. De mooie cremalaag bij bonenkoffie wordt door hard water minder stevig en je kunt strepen boven op de koffie zelf zien als het water te hard is. Hoe ‘harder’ het water, hoe meer kalk erin zit. En bevat het water veel kalk, dan zet zich dat ook af in de koffieautomaat waardoor er eerder storingen kunnen optreden.

Waterfilters voor de koffieautomaat

Wil je zeker zijn dat het water de juiste samenstelling heeft voor een goede kop koffie? Dan raden we je aan om een waterfilter in de koffieautomaat te laten plaatsen. Daarmee kan heel precies de juiste, gewenste waterhardheid ingesteld worden. Bovendien filtert het ook allerlei ongewenste stoffen uit het water zoals chloorresten en metaalionen als lood en koper. Met zo’n waterfilter heb je dus altijd schoon, gefilterd water van dezelfde hoge kwaliteit. Hierdoor wordt jouw kopje koffie schoner, smakelijker en blijft de koffieautomaat langer goed functioneren.
Bij Fortune Coffee hebben we verschillende waterfilters. Dat is belangrijk omdat de waterkwaliteit bepalend is voor welk type waterfilter je nodig hebt. Om te ontdekken welk waterfilter nodig is voor jullie koffieautomaat, meet de koffieleverancier eerst het water. Daarna kan hij je precies vertellen welk filter het meest geschikt is en als je dat wilt, kan hij deze installeren.

Duurzame keuze

Het idee achter de Wereld Waterdag op 22 maart is dat iedereen bewuster wordt van de keuzes die we maken en de impact daarvan op het water. Wil jij ook jouw steentje bijdragen? Weet dan dat de keuze voor een BRITA waterfilter in jouw koffieautomaat ook een duurzame keuze is. Zo zorgt een waterfilter ervoor dat er minder storingen zijn waardoor de automaat langer mee gaat. En de filters zelf zijn ook heel duurzaam; na gebruik worden ze namelijk geheel gerecycled.

Ontdek of jullie koffie nog lekkerder kan, vraag het de koffieleverancier!

Wil je weten of de koffie bij jullie op het werk nog lekkerder kan met een waterfilter? Vraag er dan naar bij jullie koffieleverancier. Hij checkt graag het water voor jullie en kan het waterfilter regelen en installeren. Zo zorgen wij ervoor dat jullie op Wereld Waterdag, en natuurlijk op alle andere dagen, kunnen genieten van een smakelijke kop koffie!
46 gerelateerde resultaten gevonden
blog-05-01-2024-teaser

Koffie van Fortune Coffee is meer dan goede koffie alleen. Het verbindt collega’s, klanten en medewerkers met het bedrijf of de organisatie. Van de koffiecorner tot de vergaderzaal, en van de sportkantine tot in de lerarenkamer.