Koffie zonder extra’s uit een schone koffieautomaat

Leestijd: 4 minuten

Een lekker kopje koffie? Uit een automaat waar de spetters van de afgelopen week nog op vastgekoekt zitten en een display waar de bacteriën van vele collega’s vrolijk op rondwandelen? Nog zin in een kopje koffie? Vast niet. Daarom is een schone werkplek én een schone koffieautomaat een basisbehoefte op kantoor. Omdat we tenslotte allemaal graag een echt lekker kopje koffie drinken, zonder ongewenste extra’s.

Bacteriën

Als je leest hoeveel bacteriën er op een toetsenbord zitten, word je niet vrolijk, 7,500 gemiddeld genomen. Een telefoon heeft er nog meer, een muis weliswaar flink wat minder maar een bureaublad is ook niet heel fris. En al die viezigheid zit dus op en rond ons als we koffie halen voor collega’s en klanten.

Tips voor een fijne, schone koffieautomaat op de werkplek

Bij Fortune Coffee houden we van goede koffie en geloven we dat samen koffie drinken verbindt. Maar dan bedoelen we natuurlijk niet dat je er allemaal samen ziek van moet worden. Daarom vertellen de Fortune-ondernemers bij aanschaf van een koffieautomaat hoe ze goed en regelmatig worden schoongemaakt en onderhouden, zorgen onze ondernemers voor het frequente, meer technische onderhoud en schrijven we dus nu dit blog met tips voor een fijne, schone koffieautomaat op de werkplek.

Aangezicht, hygiëne en de werking van de automaat

Een schone koffieautomaat is om drie zaken belangrijk; het aangezicht, de hygiëne en de werking van de automaat. Ten eerste dat aangezicht. Als de automaat nooit schoongemaakt wordt, blijven er koffie- en chocospetters op zitten, restjes aangekoekte melk en veel meer viezigheid. Dat ziet er niet uit. Wie met klanten of collega’s daarbij staat, krijgt geen fijne indruk van het bedrijf. Wat de hygiëne betreft hebben we de bacteriën al genoemd die op elke werkplek veelvuldig aanwezig zijn. Die komen als vanzelf dan ook op de koffieautomaat. En natuurlijk de werking. Wordt de automaat onvoldoende schoongemaakt, dan koeken de restanten aan en kunnen verstoppingen en storingen veroorzaken.

Dagelijkse schoonmaak

Om te zorgen dat de koffieautomaat wel goed schoon blijft, moet die dagelijks en wekelijks schoongemaakt en onderhouden worden. Dagelijks kom je al een heel eind met een schoon doekje met wat allesreiniger of glasfoam die je over de voorzijde van de automaat haalt. Let daarbij op dat vooral het paneel goed wordt schoongemaakt. Bij een automaat met een touchscreen moet je wel de optie ‘schoonmaakstand’ of ‘stand-by’ kiezen anders krijg je plots heel veel koffie uit de automaat ;-). En heerst er een griepepidemie of waart een ander virus rond, dan kan het natuurlijk geen kwaad om dit een paar keer per dag met een schoon doekje te herhalen.

Wekelijkse schoonmaak en onderhoud

De wekelijkse schoonmaak verschilt per type automaat. Een vriesdroog-koffieautomaat produceert geen afval en dus volstaat het om dan alleen de mengkommen schoon te maken door ze even af te wassen. Een bonen- of freshbrew-koffieautomaat moet elke week schoongemaakt worden via het speciaal daarvoor bedoelde reinigingsprogramma en een reinigingstablet. Hiermee wordt het binnenwerk van de automaat goed gereinigd.

Jaarlijks onderhoud

Jaarlijks zorgt de Fortune-ondernemer voor het nodige onderhoud. Zo zal hij in ieder geval een filter plaatsen dat de hardheid van het water reguleert. Verder is het afhankelijk van het type automaat en de staat ervan welk onderhoud hij uitvoert.

Ook lekkere, schone koffie proeven?

Houd jij ook van lekkere koffie zonder bijsmaakjes? Dan helpen wij je graag aan eerlijke, heerlijke koffie en duurzame koffieautomaten. De Fortune-ondernemers zorgen ervoor dat ze goed blijven werken en geven je daarbij graag advies. Het enige wat je zelf moet doen is dus dagelijks een schoonmaakdoekje ter hand nemen en wekelijks de onderdelen aan de binnenkant reinigen. En, niet te vergeten, ons even bellen om eens kennis te maken met die ondernemer. Hij laat je dan graag meteen die lekkere, en schone, koffie proeven.

 

 

Meer blogs over gezondheid op de werkvloer:

In je flow of voor de leeuwen? Laat koffie jou positief op scherp zetten!

Beter werken met water op kantoor

 

Labels: