• Persoonlijke service met een glimlach
  • Snelle levering, altijd dichtbij
  • 60 maanden gratis service & onderhoud
  • Geen contract

Water, essentieel voor de koffie

22-03-2024

Zonder water, geen koffie. Dat geldt niet alleen voor het water die in de koffieautomaat bij de koffiebonen komt. Zonder water zijn er ook geen koffiebonen. Vandaar dat ook wij stilstaan bij het water op Wereldwaterdag. En eigenlijk ook op alle andere dagen van het jaar.

Altijd schoon water van constante kwaliteit voor je koffieautomaat

Een kop koffie bestaat voor 98% uit water. Dat je dus water nodig hebt om dat fijne kopje koffie te zetten, spreekt voor zich. En dat regelen we dan ook voor onze klanten. Met waterfilters die we aan de koffieautomaat monteren en die precies passen bij de waterkwaliteit en de hardheid van het water dat bij jullie uit de kraan komt. Zo zorgen we ervoor dat de koffie altijd van constante kwaliteit is én dat de koffieautomaat langer meegaat. Want van te veel kalk en andere ongewenste deeltjes in het water, kan de koffieautomaat een storing krijgen. En dat willen we graag voorkomen!

Duurzame aanpak tegen droogte op koffieplantages

Maar het belang van water voor koffie begint al veel eerder dan bij de koffieautomaat. Het is een essentieel onderdeel op elke koffieplantage. Neem daarbij ook de warmte en de zon die nodig zijn om de koffieplanten te laten groeien, en het is duidelijk dat door de klimaatverandering veel koffieplantages het nu zwaar hebben. De koffieboeren in Oeganda bijvoorbeeld zien duidelijk dat de droge periodes vaker voorkomen. Om dat probleem duurzaam en betaalbaar aan te pakken, installeerden ze ‘vlinder’ waterbassins.

‘Vlinder’ waterbassins voor meer en betere koffiebonen

Die ‘vlinder’ waterbassins zijn net zo pragmatisch als effectief. De koffieboeren graven aan de rand van hun plantage een gat voor het bassin met daaromheen een hekwerk zodat het geen gevaren oplevert voor de kinderen. Bovenop het gat bouwen ze via een metalen constructie een soort overkapping met 2 ‘vleugels’. Die vleugels staan aan de uiteindes hoger dan in het midden waardoor het regenwater dat valt, wordt opgevangen en via die vleugels naar het midden loopt. Net als bij een trechter. Vanaf daar valt het water in het bassin zodat ze een watervoorraad opbouwen voor de droge periodes. Een vol bassin heeft voldoende water voor wel 3 maanden droogte! Ook hebben deze boeren geleerd hoe ze met dit water hun land kunnen irrigeren. Het resultaat is nu al merkbaar; de koffieplantages met waterbassins leveren meer en betere koffiebonen op!

22 maart: Wereldwaterdag

Wereldwaterdag, een initiatief van de Verenigde Naties, is elk jaar op 22 maart. In het algemeen is het bedoeld om wereldwijd mensen bewust te maken van water en de problemen waar het water mee te maken heeft. Elk jaar heeft wel een ander thema, en dit jaar is dat het grondwater. Met grondwater doen we eigenlijk alles; van wassen tot douchen en van koken tot het doortrekken van het toilet. Ook wordt grondwater gebruikt voor de voedselproductie en bij industriële processen. En een goede grondwaterstand is essentieel voor de werking van allerlei ecosystemen in onder meer rivieren en om te voorkomen dat huizen verzakken. Eén dag per jaar alle aandacht voor het water is dan ook hard nodig.

Milieuvriendelijk en duurzaam ondernemen, het hele jaar door

Bij Fortune Coffee maken we ons alle dagen van het jaar hard voor milieuvriendelijk en duurzaam ondernemen. We kijken steeds weer waar we stapjes kunnen zetten om ons steentje bij te dragen. Zoals met die ‘vlinder’ waterbassins, daarvan hebben we er 40 kunnen financieren van de donaties die we in 2021 ontvingen voor ons 25-jarig jubileum. Maar ook met de producten die we kiezen, zoeken we steeds de meest duurzame varianten of oplossingen. Zoals bamboe accessoires en herbruikbaar servies voor bij de koffieautomaat. En natuurlijk moet dat servies afgewassen worden, maar doe je dat aan het eind van de dag dan is dat nog steeds milieuvriendelijker1 dan je koffie drinken uit een wegwerpbeker.

Elke dag weer een goede kop koffie op het werk? Vraag het de koffieleverancier!

Neem jij vandaag een lekkere kop koffie of thee? Dan denk je nu vast ook even na over hoe belangrijk water is geweest voor dat kopje koffie of thee. Geniet er dus maar dubbelop van op Wereldwaterdag! En wil je ook alle andere dagen kunnen rekenen op een goede kop koffie uit de koffieautomaat? Vraag het dan aan de koffieleverancier bij jou in de buurt. Die kan je er alles over vertellen.

Bron: 1) https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/voorkom-afval/wegwerpbekertje-of-mok/

46 gerelateerde resultaten gevonden
blog-05-01-2024-teaser

Koffie van Fortune Coffee is meer dan goede koffie alleen. Het verbindt collega’s, klanten en medewerkers met het bedrijf of de organisatie. Van de koffiecorner tot de vergaderzaal, en van de sportkantine tot in de lerarenkamer.