Kalimi koffie: smaakvolle en verantwoorde bonenkoffie uit Oeganda

Leestijd: 5 minuten

 

Wie Fortune Coffee een beetje volgt, weet dat we altijd druk zijn met het Oegandaproject. Vooral om de koffieboeren daar te steunen, maar inmiddels ook vanwege onze Kalimi koffie. Want enkele jaren nadat we met dit project zijn gestart, was de oogst groot en goed genoeg om te verwerken tot deze bonenkoffie in ons assortiment. En daar genieten dagelijks heel veel mensen van; zowel onze klanten als de boeren in Oeganda!

Oegandaproject

De Kalimi koffie is een van de vele mooie successen uit het Oegandaproject. Dit project werd gestart in 2010 met 100 lokale koffieboeren. Zij kregen van ons 300 koffieplanten plus scholing, begeleiding en de benodigde hulpmaterialen. Alles om hun eigen koffieplantage te kunnen starten. En dat werd een succes. Inmiddels zijn al meer dan 1.500 boeren bij dit project betrokken, is de oogst beter en groter geworden en kan ieder gezin meer en meer inkomen uit de opbrengsten van hun koffieplantage halen.

Betere kansen in de toekomst

De koffieboeren en hun gezinnen ervaren dagelijks hoe hun leven verbetert. Zo kunnen de kinderen naar school en hebben ze thuis nu veilig licht via solarlampen waardoor ze hun huiswerk kunnen maken. Een ogenschijnlijk klein resultaat, maar als je weet dat het om 7 uur ’s avonds al donker is in Oeganda, is het duidelijk dat dit een groot verschil betekent voor nu en later. Want doordat de scholing van de kinderen verbetert, verbeteren ook hun kansen in de toekomst!

Beste koffiebonen

De kwaliteit van de koffiebonen werd door de jaren heen al steeds beter. Zo wonnen ze in 2016 al de jaarlijkse Oegandese koffietest met de beste koffiebonen. En nadat een koffiesorteermachine was geïnstalleerd, verbeterde het aanbod van koffiebonen direct. Deze machine selecteert sneller de beste kwaliteit bonen waardoor de boeren tegen betere prijzen kunnen verkopen. En wij hadden hiermee in 2018 voldoende koffiebonen van de gewenste kwaliteit om daarvan een Oegandese bonenkoffie samen te stellen: de Kalimi koffie.

Betty Kalimi

De Kalimi koffie is vernoemd naar Betty Kalimi, een van de koffieboeren van het eerste uur en een alleenstaande moeder van zes kinderen. Een toonbeeld van het succes van dit project en een inspirerend voorbeeld. En dus naamgever van een heel smakelijke koffie.

Karaktervolle bonenkoffie

Kalimi koffie is 100% Oegandees en een blend van 35% Robusta en 65% Arabica koffiebonen. De Robusta koffiebonen komen rechtstreeks uit dit Oegandaproject. Deze karaktervolle bonenkoffie heeft een zachte karamelsmaak en een delicate frisheid van bessen. In de afdronk proef je pure chocolade en noten. Deze Kalimi koffie is geschikt voor gebruik in een bonenkoffieautomaat.

Verantwoorde koffie, gegarandeerd

Op deze koffie vind je geen duurzaamheidscertificaat, maar wij garanderen wel dat het verantwoorde koffie is. Doordat wij zelf regelmatig de koffieplantages bezoeken en constant in nauw contact staan met het project, weten we precies wat er gebeurt. Van koffieplant tot koffiekopje zeg maar. We houden zo constant zicht op de situatie daar en weten dat het goed geregeld is met zowel de duurzaamheid, de werkomstandigheden en het milieu.

Ook goede koffie met een goed verhaal bij jou op het werk?

Als je zeker weet dat jouw kopje koffie ook goed is voor de koffieboer zelf en het milieu, smaakt het nog lekkerder. En dat is zeker het geval bij Kalimi koffie. Wil jij ook zo’n smakelijke, duurzame bonenkoffie op het werk waarbij je dit mooie verhaal van Betty Kalimi en het Oegandaproject kunt vertellen? Dan leveren wij graag deze karaktervolle koffie aan jou. De koffieleverancier bij jou in de buurt regelt het voor je, je hoeft alleen maar even contact met hem op te nemen.

Labels: