Van boon tot koffie

Leestijd: 5 minuten

 

Natuurlijk weet je dat je kopje koffie ooit begon als een koffieboon. Maar er is meer nodig dan alleen een koffieboon oogsten. Hoe die koffieboon zijn weg vindt tot uiteindelijk jouw bakkie koffie? Dat zetten we hier voor je op een rij.

Zaadje van de koffieplant

De koffieboon zelf is eigenlijk het zaadje van een nieuwe koffieplant. Die planten komen van oorsprong uit het oerwoud, in vrijwel alle landen rondom de evenaar. Dat gebied wordt ook de koffiegordel genoemd. Zo’n koffieplant kan als die in het wild groeit, metershoog worden. Tot wel zo’n 18 meter. Omdat dat voor de pluk niet handig is, worden de koffieplanten op plantages gesnoeid tot de hoogte van een struik.

Witte bloemen

De koffieplanten groeien in de natte periode, dat duurt meestal zo’n 6 tot 8 weken. In die tijd ontstaan nieuwe takken, blaadjes en bloemknoppen. Zodra het weer droog wordt, lopen de bloemknoppen uit en komen er witte bloemen aan de koffieplant. De geur van deze bloemen lijkt wat op die van jasmijn. Zodra de bloemen bevrucht zijn, begint de koffiebes te groeien.

Groene koffiebes

De koffiebes is eerst groen. Na 6 tot 14 weken komen er zaden in de koffiebes. Die zaden zijn de latere koffiebonen. Dan rijpt de bes tot z’n uiteindelijke kleur, de bekende rood-violetachtige tint. In totaal duurt het 8 tot 12 maanden voordat de koffiebes geplukt kan worden. De duur van de oogsttijd verschilt per soort koffieboon: bij de Arabica koffieboon duurt de oogst 4 maanden, bij de Robusta duurt het iets langer.

Jaarlijkse oogst

Na de oogst begint het proces voor de koffieplant weer opnieuw. Een koffieplant kan namelijk wel 25 jaar oud worden en tot die tijd kan het, bij gunstige omstandigheden, jaarlijks geoogst worden.

Gewassen of Ongewassen

Zodra de rijpe koffiebessen zijn geplukt, moeten de bonen uit de bes gehaald worden. Dit kan op meerdere manieren. Een van deze manieren is de Gewassen methode. Via stromend water wordt het vruchtvlees dan van de koffiebonen gescheiden. Het kan ook op de Ongewassen manier. De koffiebessen worden dan in de hete zon gedroogd waarna de koffiebonen eruit worden geperst. Deze methode is ontstaan in gebieden waar weinig water was en zorgt voor een heel smaakvolle koffieboon omdat de smaak van het vruchtvlees tijdens het drogen in de koffieboon trekt.

Koffiebonen branden

De koffiebonen worden vervolgens naar de branderij gebracht waar een melangeur de kwaliteit en smaak beoordeelt. Omdat de bonen maar eens per jaar worden geoogst, kan de smaak per keer wat veranderen. Door dit nauwkeurig in de gaten te houden, kan per keer de branding zo ingesteld worden dat het eindresultaat steeds weer gelijk is. Als klant van Fortune Coffee weet je dus zeker dat jouw volgende kopje koffie hetzelfde smaakt als de koffie die je nu net gedronken hebt!

Melangeren

Na de branding worden de verschillende bonen met elkaar gemengd tot de juiste melanges. Door koffiebonen van verschillende landen en, of verschillende mate van branding met elkaar te mengen, krijg je steeds weer een andere koffiemelange.

Koffiebonen, filterkoffie of vriesdroogkoffie

Wil je alleen koffiebonen? Dan stopt het proces hier; na het melangeren worden de koffiebonen verpakt en klaargezet voor distributie. Voor gemalen koffie wordt de koffiemelange nog eerst gemalen waarna de freshbrew, ofwel filterkoffie, klaar is voor de koffieautomaat. En in het geval van vriesdroogkoffie begint nu een heel ander proces dat we eerder in dit blog beschreven.

Koffie op het werk? Vraag het de koffieleverancier!

Wil jij ook op het werk kunnen genieten van eerlijke, heerlijke koffie? Dan regelt de koffieleverancier bij jou in de buurt dit voor je. Hij kan je alles vertellen over de verschillende koffiesoorten en de koffiemelanges in ons assortiment. Vraag hem gerust om advies, hij staat voor je klaar.