• Persoonlijke service met een glimlach
 • Snelle levering, altijd dichtbij
 • 60 maanden gratis service & onderhoud
 • Geen contract

De kracht van water, koffie en thee

30-06-2023

Het is belangrijk om je lichaam gedurende de dag goed gehydrateerd te houden. Dit betekent dat je voldoende moet blijven drinken. Je hoort vaak dat je genoeg water moet drinken, maar je kunt ook thee en koffie drinken om je vochtgehalte op peil te houden. Maar waarom is voldoende drinken belangrijk? En kun je koffie en thee echt meetellen? 

Waarom is vocht zo belangrijk?

Het menselijk lichaam bestaat grotendeels uit water, namelijk 52% bij vrouwen en 63% bij mannen. Vocht is essentieel voor het regelen van de lichaamstemperatuur, het transporteren van voedingsstoffen en afvalstoffen in het lichaam en de opname van voedingstoffen in de darmen. Gedurende de dag verliest een persoon ongeveer 2 liter aan vocht door urine, ontlasting, uitademing en transpiratie. Wat je aan vocht verliest moet je weer aanvullen. Gelukkig zorgt het lichaam automatisch voor een herstel van de vochtbalans. Als je te veel vocht verliest zal het lichaam minder urine produceren of krijg je dorst waardoor je gaat drinken. Je lichaam geeft aan dat je dorst hebt en dat je vocht nodig hebt. Hoewel je vocht binnenkrijgt via voeding, is de meeste vochtinname afkomstig van drinken. Een volwassenen heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig in de vorm van drinken. Maar wat kun je dan het beste drinken? Water en koffie en thee zonder suiker staan in de schijf van vijf.1

Telt koffie mee als vocht?

Het belang van water voor een kop koffie mag niet onderschat worden. Het vormt de basis van elke kop die we zetten. Water en koffie zijn vaak zo vanzelfsprekend dat we er niet bij stilstaan, terwijl water van essentieel belang is voor ons lichaam en velen koffie als onmisbaar beschouwen. Koffie zonder suiker staat in de schijf van vijf en voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. Koffie onttrekt dus geen vocht aan het lichaam en leidt niet tot uitdroging. Het is echter belangrijk om te weten dat de cafeïne in koffie de vochtafdrijving kan versnellen doordat het de nieren stimuleert. Daarom wordt geadviseerd om niet meer dan vijf kopjes koffie per dag te drinken, aangezien een kopje koffie ongeveer 60 mg cafeïne bevat. Het algemene advies is om de inname van cafeïne te beperken tot maximaal 400 mg per dag.2

Telt thee mee als vocht?

Water is het essentiële element van thee. Thee bestaat grotendeels uit water en de smaak wordt onttrokken aan de theebladeren door het hete water. Net als koffie zonder suiker valt thee zonder suiker in de schijf van vijf. Dit geldt voor zwarte en groene thee evenals kruidenthee. Zwarte en groene thee bevatten geen calorieën en beide zijn heel gezond. Het advies van het voedingscentrum is om hier ongeveer drie kopjes per dag van te drinken omdat het de bloeddruk verlaagt en het risico op een beroerte verkleint. Wel bevat het cafeïne. Kruidenthee wordt gemaakt van kruiden, fruit, bloemen of specerijen en bevat geen cafeïne. Daarom is deze warme drank gezond en kun je de kruidenthee meetellen als vocht.

Weetjes over koffie, thee en water

Water, koffie en thee zijn dus alle drie geschikt om het vochtgehalte van je lichaam in balans te houden. Wij hebben een aantal leuke weetjes over koffie en thee in combinatie met water:

 • Een kop koffie bestaat voor 98% uit water. Dit betekent dat de kwaliteit van het water dat je gebruikt een grote invloed kan hebben op de smaak van je koffie.
 • De waterkwaliteit kan ook invloed hebben op de smaak en de kleur van de thee. Water met een hoog mineraalgehalte kan soms een troebelheid veroorzaken in zwarte thee, terwijl het de helderheid van witte of groene thee kan verminderen.
 • De kwaliteit van heet water heeft niet alleen invloed op de smaak van je koffie, maar ook op de levensduur van je koffiemachine. Hard water met veel mineralen kan zich ophopen en kalkaanslag veroorzaken, wat de prestaties en levensduur van je koffiemachine kan verminderen. Regelmatig ontkalken is belangrijk om dit te voorkomen.
 • De ideale watertemperatuur voor het zetten van koffie ligt tussen de 90°C en 96°C.
 • De optimale watertemperatuur voor verschillende soorten thee varieert. Zwarte thee heeft bijvoorbeeld water nodig dat net van de kook af is, terwijl groene thee vaak beter smaakt met water dat iets is afgekoeld, ongeveer tussen de 75°C en 85°C.
 • Wanneer je water kookt, verliest het zuurstof en kan het een negatieve invloed hebben op de smaak van koffie.
 • Water met een hoog mineraalgehalte kan de smaak van koffie beïnvloeden. Te veel mineralen, zoals calcium en magnesium, kunnen een bittere smaak veroorzaken.
 • Het gebruik van gefilterd water kan een goede manier zijn om de smaak van je koffie te verbeteren. Een waterfilter kan onzuiverheden, zoals chloor en andere verontreinigingen, verwijderen die de smaak van je koffie kunnen beïnvloeden.
 • Je lichaam neemt het vocht uit koffie en thee gewoon op. Het is een fabel dat koffie vocht onttrekt van het lichaam.

Drink voldoende! 

Het is dus belangrijk om voldoende te drinken zodat je lichaam genoeg vocht binnenkrijgt. Of het nu gaat om een heerlijke kop koffie, een rustgevende kop thee of een verfrissend glas water. Zorg ervoor dat je je dorst goed lest en dat je goed hydrateert, vooral tijdens de warme zomerse dagen. 

 1. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vocht 
 2. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/veilig-eten-en-e-nummers/droog-je-uit-van-koffie

46 gerelateerde resultaten gevonden
blog-05-01-2024-teaser

Koffie van Fortune Coffee is meer dan goede koffie alleen. Het verbindt collega’s, klanten en medewerkers met het bedrijf of de organisatie. Van de koffiecorner tot de vergaderzaal, en van de sportkantine tot in de lerarenkamer.