• Persoonlijke service met een glimlach
  • Snelle levering, altijd dichtbij
  • 60 maanden gratis service & onderhoud
  • Geen contract
30-koffie-van-utz-of-rainforest-alliance-vanaf-nu-is-dat-hetzelfde-certificaat

Koffie van UTZ of Rainforest Alliance? Vanaf nu is dat hetzelfde certificaat

10-06-2020

Dat we bij Fortune Coffee veel verantwoorde koffie verkopen, is niets nieuws. Wie koffie wil met het certificaat van UTZ of van de Rainforest Alliance, zit bij ons goed. En vanaf nu hoef je daartussen niet meer te kiezen; UTZ en Rainforest Alliance zijn gefuseerd en hebben hun certificering geïntegreerd. En dat biedt veel voordelen.

Keurmerken en certificaten 

In het MVO-landschap zijn talloze keurmerken en certificaten. De een richt zich op betere werkomstandigheden, de ander kijkt naar de invloed van de productie op het milieu en zo zijn er nog heel veel meer. Allemaal heel belangrijk, maar door de veelheid aan merken en certificeringen ook soms verwarrend. 

Fusie UTZ en Rainforest Alliance 

Gelukkig werd daar een paar jaar terug al een goede verandering voor ingezet; UTZ en Rainforest Alliance gingen fuseren. Een complex proces dat stap-voor-stap wordt uitgevoerd. En nu, per 1 juli 2020, wordt een grote stap gezet: het certificeringsbeleid van beide merken wordt gelijk getrokken. Wat betekent dat ze wederzijds elkaars duurzaamheidsprogramma erkennen. 

Wat is UTZ Certified en waarvoor staat het Rainforest Alliance? 

Voor wie zich afvraagt waar elk keurmerk ook alweer voor staat, leggen wij het in het kort uit: 

  • UTZ Certified is een keurmerk dat staat voor duurzame landbouw en een betere toekomst voor de boeren. Het richt zich vooral op koffie, thee en cacao en garandeert dat de producten van plantages komen die verantwoord omgaan met bestrijdingsmiddelen. 
  • Rainforest Alliance richt zich, zoals de naam al verklapt, op eerlijke handel uit landen van het regenwoud. Dit is een internationale non-profit natuur- en milieuorganisatie die zich sterk maakt voor het behoud van ecosystemen en iedereen die daarvan afhankelijk is. 

Nieuw logo, dezelfde verantwoorde koffie 

De fusie van beide keurmerken betekent voor jou als koffieliefhebber dat je binnenkort andere logo’s op de verpakking kan zien. Stond er eerst op dat het UTZ-gecertificeerd was? Dan verandert dat naar het nieuwe, gemeenschappelijke logo van beide organisaties. Datzelfde geldt voor de verpakkingen met het Rainforest Alliance-logo. Wie dus altijd koffie wil drinken van UTZ of Rainforest Alliance, die heeft dus nu veel meer keus. 

Impact voor de koffieboeren 

Het grootste gevolg van deze fusie is voor de koffieboeren zelf. Voorheen moesten ze om gecertificeerd te zijn door het Rainforest Alliance, aan 200 eisen op het gebied van water- en natuurbehoud en bosbeheer voldoen, plus goede arbeidsvoorwaarden en een minimumloon aan hun werknemers bieden. En dat was alleen voor het certificaat van het Rainforest Alliance. Voor het UTZ-keurmerk golden weer andere eisen. Minstens zo belangrijk, maar wel weer een extra drempel om ook dat keurmerk te verkrijgen. 

Groot voordeel! 

Met de fusie en de nu wederzijdse erkenning van de duurzaamheidsprogramma’s kunnen koffieboeren zich nu bij beide merken certificeren in een keer. Dat scheelt ze veel tijd en werk, terwijl het ze wel veel biedt omdat hun afzetmarkt nu toeneemt. Een groot voordeel dus! 

Ons MVO-aanbod aan koffie 

Bij Fortune Coffee vinden we het heel belangrijk om mee te werken aan een duurzame toekomst. Vandaar ook ons MVO-beleid waarin we bewust kiezen voor verantwoorde producten. UTZ en Rainforest Alliance waren daar onderdeel van en blijven dat nu ook, maar dan alleen onder de naam Rainforest Alliance en met het vernieuwde logo. Dat logo zal gedurende het jaar de oude logo’s op onze verpakkingen vervangen. 

Verantwoorde koffie in jouw bedrijf, dat smaakt dubbel zo goed! 

Wil jij met jouw bedrijf ook een bijdrage leveren aan een betere wereld? Dan kan dat al met een goede kop koffie! Wij leveren je die graag. Van gecertificeerde herkomst, dus dat smaakt sowieso al goed. En met ons ruime aanbod vind je er vast ook een die jouw voorkeur heeft. Vraag de koffieleverancier bij jou in de buurt om je er een paar te laten proeven en kies jouw favoriet. Dubbel genieten wordt dat!


46 gerelateerde resultaten gevonden
blog-05-01-2024-teaser

Koffie van Fortune Coffee is meer dan goede koffie alleen. Het verbindt collega’s, klanten en medewerkers met het bedrijf of de organisatie. Van de koffiecorner tot de vergaderzaal, en van de sportkantine tot in de lerarenkamer.