Koffie om scherp te blijven, die drink je zwart!

Leestijd: 3 minuten

Zeg eens eerlijk, doe jij altijd een extra schepje suiker door je koffie? Kan jij de verleiding van taartjes en koek ook zo moeilijk weerstaan? Hou er dan rekening mee dat je inlevert op de extra scherpte van koffie. Want suiker brengt in je lichaam een proces op gang, dat het effect van de cafeïne vermindert. Bovendien heeft kristalsuiker ook nog andere effecten, waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten. Gelukkig zijn er dan ook gezondere alternatieven, daar lees je hieronder meer over.

Energielek

Misschien hoop je door het eten (of drinken) van suiker extra energie op te doen. Dat valt eigenlijk best tegen. Want zelfs dat ene suikerklontje geeft een behoorlijke schommeling in je bloedsuikerspiegel. Je lichaam gaat hard aan het werk om alles weer in balans te brengen. Je raadt het al: dat kost juist energie, in plaats van dat het energie oplevert.

Heen en weer

Maar hoe zit dat dan als je je trillerig voelt, licht in je hoofd wordt of zelfs chagrijnig wordt als je een tijd niet gegeten hebt? Dat komt door een dalende bloedsuikerspiegel. En die bloedsuikerspiegel stijgt zodra je suiker eet. Eigenlijk schiet je daar niets mee op, want het is maar een tijdelijke boost. De bloedsuikerschommeling komt later weer net zo hard terug en zo krijg je een neverending story.

Maar wat dan wel?

De gezondste koffie drink je dus zwart. Vind je het moeilijk om in één keer stoppen met suiker? Dan kun je ook in kleine stapjes afbouwen. Maar ben jij iemand die de zoete smaak niet kan of wil missen, dan zijn er gelukkig ook nog gezondere alternatieven:

• Rietsuiker: deze suiker is minder bewerkt dan gewone suiker. Er zitten nog mineralen en sporenelementen in, waar je lichaam nog iets aan heeft.

• Honing: dit geeft wel een bloedsuikerschommeling, maar kan veel voordelen hebben. Onbewerkte, niet verhitte honing bevat namelijk ongelooflijk veel enzymen, anti-oxidanten, vitamines, mineralen en sporenelementen. Supergoed dus! Maar gooi het niet direct in je hete kop koffie of thee; wacht even tot je drankje wat is afgekoeld. Zodra honing boven de 43 graden wordt verhit, verliest het de enzymen en een deel van de antibacteriële werking.

Stevia: dit komt van de bladeren van de Stevia plant, ze hebben wel 30 – 150 keer de zoetheid van suiker. Je moet misschien even wennen aan de smaak, maar het is in pure vorm een prima alternatief voor suiker. Het heeft een stabiliserend effect op je bloedsuikerspiegel en geeft toch die zoete touch aan je koffie of thee.

• Kokosbloesemsuiker: dit soort suiker kost je lichaam niet zoveel energie om te verwerken. Het wordt namelijk langzaam opgenomen door de bloedsuikerspiegel. Je ervaart dan geen heftige pieken en dalen en ervaart toch de zoete smaak waar je naar op zoek bent.

Lekker zwart

Kortom, wil je optimaal genieten van de energieboost van een lekkere bak koffie? Drink het dan zwart. Lukt dat niet? Kies dan voor bovenstaande zoetmakers, lekker zoet en toch een gezondere keus.

Evelien Lems

Health Coach bij Pure LivingMeer lezen over gezondheid?

Heerlijke decembertips: maak van je koffie een feestje!

Hoe gezond is melk in de koffie?