Vetverbrander en kickstarter: koffie zet je in beweging!

Leestijd: 4 minuten

Als je lekker zit te genieten van je dampende bak koffie denk je er misschien niet zo snel aan, maar wist je dat koffie jou echt kan helpen om slanker te worden en langer te leven? In deze blog lees je hoe een bakkie leut jou in beweging kan krijgen!

Niet schrikken

Stilstand is achteruitgang. Dat geldt voor veel dingen, maar zeker voor je lijf én je geheugen. Uit meerdere onderzoeken blijkt hoe slecht weinig beweging en lang achter elkaar zitten is. Niet om je te laten schrikken, maar puur om je even een duidelijk beeld van de impact te geven, een paar voorbeelden:

  • 10 uur per dag zitten vergroot de kans op vroegtijdig overlijden met 40 tot 60 procent;
  • Na 2 uur zitten zakt je goede cholesterolpeil met 20 procent;
  • En al na 20 minuten (!) zitten vermindert je hersenactiviteit drastisch.

De hele dag door

Je begrijpt het al: een wekelijks bezoekje aan de sportschool is niet genoeg. Om écht goed bezig te zijn voor je lijf is het belangrijk om iedere dag te bewegen. Dit hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Probeer bijvoorbeeld vaker de trap te nemen, in plaats van de lift. Die wandeling naar de supermarkt geeft je hersenactiviteit precies die boost om weer scherp te worden. Misschien niet het meest favoriet, maar ook intensieve huishoudelijke klussen, zoals de badkamer schoonmaken, tuinieren of stofzuigen zijn bewegingsactiviteiten die prima voor je gezondheid zijn. Bovendien knapt je huis ervan op!

De kracht van koffie

Maar wat heeft dat eigenlijk te maken met koffie? Uit Australisch onderzoek bleek dat mensen die dagelijks meerdere koppen koffie (2-3) drinken, ook meer bewegen. Dat komt niet alleen door de extra wandelingen naar de koffieautomaat. Het hangt vooral samen met de opwekkende werking van cafeïne. Deze stof schudt je wakker en zet je op scherp. Je wordt actiever en bent eerder geneigd om van je stoel af te komen. De koffie zet je letterlijk in beweging.

Afslankmiddel

Je kunt koffie zelfs gebruiken als sportdrank. Dankzij de cafeïne lever je namelijk betere prestaties bij intervalsporten, zoals sprinten, of bij de motorische vaardigheden die je nodig hebt bij een balspel. Ook vermindert cafeïne je vermoeidheidsgevoel, zodat je je grenzen makkelijker verlegt. Nog een voordeeltje: je wordt niet alleen slanker door de beweging, maar óók door de cafeïne zelf. Zoals je in een eerder blog al eens voorbij hebt zien komen, zet cafeïne vetcellen aan om lichaamsvet af te breken, en dat wordt gebruikt als brandstof voor je work-out. Je slaat dus twee vliegen in één klap!

Liever spieren kweken?

Bedenk voordat je je bakkie inschenkt wel wat je met het sporten wilt bereiken. Wil je spieren kweken, dan kun je na het sporten beter eventjes wachten met het drinken van koffie. De cafeïne remt namelijk de aanmaak van eiwitten. En die heb je juist nodig voor je spierbundels. Voor het opbouwen van je spiermassa kun je dus beter op een later moment genieten van je bakkie, of kiezen voor een cafeïnevrije variant.

Kickstarter

Kortom; neem je geregeld een verse kop koffie dan zorgt dat niet alleen voor een gezellig genietmomentje, maar ook als vetverbrander en kickstarter. Het geeft je net die extra boost bij je dagelijkse activiteiten!

Succes!

 

Evelien Lems

Health Coacy bij Pure Living

 

Meer blogs over gezondheid:

In je flow of voor de leeuwen? Laat koffie jou positief op scherp zetten!

Beter werken met water op kantoor

 

Labels: