Arabica koffiebonen: 10 koffieweetjes

Leestijd: 4 minuten

 

De meest populaire koffieboon, dat is de Arabica. Verfijnd, zacht en aromatisch zijn ze ideaal voor heerlijke koffiemelanges maar ook heel geschikt voor pure Arabica-koffie. Over Arabica koffiebonen valt heel veel te vertellen, maar wij selecteerden hier voor jou de 10 leukste koffieweetjes.

1: Hooggeplaatste koffieboon

De Arabica koffieboon groeit hoger dan de Robusta-boon. Groeit die laatste op plekken tot 600 meter hoogte, de Arabica begint daar pas. Tussen 600 meter en 2000 meter hoogte wordt de Arabica-koffieplant geteeld.

2: Minder regen, minder warmte voor de Arabica koffieplant

De teelt van de Arabica koffieplant stelt logischerwijs ook heel andere eisen. Zo doet deze plant het goed bij temperaturen tussen de 15 en 25 °C en hebben ze minder regen nodig. Gemiddeld tussen de 200 tot 2200 mm per jaar. De Robusta heeft daarentegen veel hogere temperaturen nodig en minimaal 2200 tot 3000 mm regen per jaar. De plant ziet er dan ook echt anders uit: de Arabica koffieplant wordt niet hoger dan 4,5 meter, de Robusta varieert tussen de 4,5 en 6,5 meter hoogte.

3: Opvallend andere koffieboon

Ook de Arabica koffieboon is opvallend anders dan de Robusta koffieboon. De Arabica boon is ovaal en heeft een kromme doorsnede. Dat is de lijn die op de koffieboon te zien is. Dat lijntje is een beetje gebogen als een soort ‘S’ terwijl de Robusta koffieboon meer rond is met een rechte lijn als doorsnede.

4: Weinig risico’s dus weinig cafeïne

Ook heel anders bij de Arabica koffieboon is de hoeveelheid cafeïne. Die is aanmerkelijk minder dan in de Robusta koffieboon. De reden daarvoor is eigenlijk heel simpel: de Arabica koffieplant loopt minder risico’s doordat ze op hoger gelegen gebieden groeit. De cafeïne in de plant werkt namelijk als een bescherming tegen ziektes en parasieten. Omdat de Robusta koffieplant op de lagere plekken groeit en dus meer blootstaat aan al die risico’s, heeft deze plant meer cafeïne als een natuurlijke bescherming.

5: Duurdere koffieboon

Door de hoger gelegen locatie van de Arabica koffieplant, zijn deze koffiebonen ook duurder. Het telen en oogsten is arbeidsintensiever en de plant zelf levert minder koffiebonen op dan de Robusta.

6: Oudste koffieboon

De Arabica koffieboon is de oudste koffieboon. De koffieplant, Coffea arabica, groeide eeuwen geleden al in Ethiopië. Pas vele honderden jaren later is het langzaamaan verspreid naar andere landen.

7: Meeste koffieproductie uit Brazilië

Inmiddels produceert Brazilië de meeste koffie; dit land is al jaren de grootste koffieproducent en twee derde van de koffiebonen daar zijn de Arabica koffiebonen.

8: Grootste productie wereldwijd

Ondanks dat de Robusta koffieplant makkelijker groeit en eenvoudiger te oogsten is, wordt de Arabica koffieboon toch het meest geproduceerd. Inmiddels bestaat zo’n 70% van de wereldwijde productie in koffiebonen uit Arabica koffiebonen.

9: Snellere koffiebes

De koffiebes van de Arabica koffieplant rijpt sneller dan die van de Robusta: in maar 9 maanden na de bloei is deze koffiebes al rijp om geplukt te worden. Die van de Robusta heeft daarvoor zo’n 11 maanden nodig.

10: Zoeter, zachter en meer zuren

De Arabica koffieboon bevat meer suikers en minder cafeïne dan de Robusta boon. Hierdoor is het smaakprofiel van de Arabica koffie ook heel anders. Het verschil in cafeïne zorgt voor een minder bittere smaak terwijl de hoeveelheid suikers juist voor een fruitige of zelfs bloemige smaak zorgen. Meer aromatisch dus. Maar ook de zure tonen in de koffie komen door de suikers; die ontstaan doordat de suikers afbreken tijdens het branden van de koffiebonen. Die branding is overigens ook van grote invloed op de uiteindelijke smaakintensiteit.

Veel keus in 100% Arabica

Met Arabica koffiebonen worden veel koffiemelanges gemaakt, maar er is ook koffie die van 100% Arabica koffiebonen gemaakt wordt. Welke jij het lekkerste vindt? Dat bepaal jij als je de verschillende koffievarianten eens proeft. Vraag het gerust aan de koffieleverancier bij jou in de buurt, hij laat je er graag mee kennismaken.