Bananenbrood, het gezonde tussendoortje bij je kop koffie

Leestijd: 5 minuten

 

Neem jij graag iets lekkers bij je kopje koffie? Dan is een plak bananenbrood een aanrader! Lekker, gezond en het vult ook nog. Zo red jij het wel tot de lunch! En omdat het vandaag Nationale Bananenbrooddag is, geven we je een fijn recept om het zelf te maken, met nog wat praktische tips zodat je baksel niet kan mislukken.

Nationale Bananenbrooddag

23 februari is het Nationale Bananenbrooddag. Natuurlijk is dit de dag bij uitstek om zelf aan de bak te gaan. Maar eerlijk? Volgens ons is elke dag een prima dag om zo’n lekker, zoet brood zelf te bakken! Zolang je maar een paar overrijpe bananen in de fruitschaal hebt, want dat is wel een voorwaarde voor zo’n smeuiig brood.

Bananenkookboek

Wist je trouwens dat al in 1947 een bananenkookboek is uitgebracht? Door, natuurlijk, het bekende bananenmerk Chiquita. Hierin stond een recept voor een bananenbrood. Sindsdien hebben ze er veel variaties op gemaakt, maar de basis bleef altijd hetzelfde.

Zo maak jij jouw bananenbrood

Ingrediënten:

  • 150 gram (volkoren) tarwemeel of havermout
  • 3 grote, overrijpe bananen
  • 3 eieren
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • Snufje zout

 Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 C
  • Vet een cakevorm in (25 cm) en bekleed die met bakpapier
  • Mix alle ‘natte’ ingrediënten tot een smeuiige massa. Dit zijn dus de bananen, eieren en als je het iets zoeter wil maken, voeg je hier ook honing of wat dadels aan toe.
  • Mix apart de droge ingrediënten: meel, bakpoeder, kaneel en zout.
  • Meng nu snel de natte en droge ingrediënten door elkaar. Doe dit gewoon met de hand en stop zodra het goed gemengd is.
  • Schep het beslag in de cakevorm en plaats het in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Bak ongeveer 45 tot 60 minuten. Check of het bananenbrood gaar is met een satéprikker. Komt die er droog uit? Dan is het klaar.
  • Haal het uit de oven en laat het afkoelen. Haal het hiervoor wel zo snel mogelijk uit de vorm, anders wordt de onderkant te zacht.

Tips waarmee je bananenbrood niet kan mislukken

Met deze tips weet je zeker dat je bananenbrood een succes wordt!

1) Gebruik bananen die bijna de fruitschaal uitlopen; hoe rijper, hoe zoeter je brood!

2) Mix niet te lang, je brood wordt daardoor alleen maar taaier.

3) Check of je beslag zacht genoeg is; is het te droog? Voeg dan wat kwark of karnemelk toe. Is het te nat? Schep er dan een lepeltje meel doorheen.

4) Controleer altijd of je brood gaar is, volg nooit klakkeloos het recept want elke oven is anders.

5) Laat je brood goed afkoelen voordat je het aansnijdt en opbergt. Eenmaal goed afgekoeld kun je het brood in sneetjes invriezen of in folie nog een paar dagen bewaren.

Variaties voor jouw bananenbrood

Het lekkerste bananenbrood is natuurlijk jouw bananenbrood! Varieer dus met ingrediënten die jij echt lekker vindt. Je kunt bij de natte of droge ingrediënten nog van alles toevoegen. Zoals een handje fijngehakte nootjes, rozijnen, cranberries of stukjes pure chocolade. Wil je een bananenbrood met extra eiwitten? Een eetlepel eiwitpoeder kan ook altijd meegemengd worden. En vind je het brood niet zoet genoeg? Voeg dan honing naar wens of een paar fijngesneden dadels toe. Met een schepje speculaaskruiden wordt het kruidiger. En een grote schep kwark, flinke scheut karnemelk of kokosmelk maakt het weer wat smeuiiger.

Koffie of thee op het werk? Dat regelen wij voor je!

Zo’n lekker bananenbrood moet je zelf bakken, maar de koffie en thee op het werk regelen wij voor je. Tot in de keuken of koffiecorner! Wil jij dat ook, zodat je met jouw zelfgebakken bananenbrood op het werk ook van lekkere koffie kunt genieten? Vraag het dan aan de koffieleverancier bij jou in de buurt. Hij regelt het graag voor je.

Labels: