Van boon tot bakkie; de koffie-melangeur bepaalt de kwaliteit

Leestijd: 4 minuten

Wie elke ochtend op kantoor start met een lekker kopje koffie van Fortune gaat er gewoon vanuit dat het net zo goed smaakt als de dag ervoor. En terecht vinden wij. Maar ook al is dat onze standaard, het is zeker niet vanzelfsprekend. Onze constante kwaliteit in koffie wordt bepaald door de koffie-melangeur. De ‘neus van de koffie’ zogezegd, die zowel de kwaliteit controleert maar ook nieuwe koffiemelanges ontwikkelt.

Brandprofiel per koffiemelange

Een van onze melangeurs is Peter Wolthuizen. Samen met een team proeft en ‘ontleedt’ hij de koffie. “Koffie is meestal een melange en wij proeven welke bonen in de koffie gebruikt zijn en uit welke regio’s. Datzelfde mengsel stellen wij dan samen uit de verschillende koffiesoorten waar wij over beschikken. Met verschillende testen bepalen we het juiste brandprofiel. In dat profiel is vastgelegd hoelang de bonen gebrand worden en op welke temperatuur. Zo creëren we een koffiemelange met precies de goede smaak.” Door per keer steeds weer de melange uiterst nauwgezet te controleren, kan Fortune keer op keer koffie van dezelfde smaak en kwaliteit leveren.

Kwaliteitsbewaking tot op de koffiekorrel

Dit continu controleren van de koffiemelanges is nodig omdat koffiebonen doorgaans eens per jaar worden geoogst. De smaak van die bonen verandert enigszins gedurende het jaar waardoor de koffie die van die bonen gezet wordt, ook zou kunnen wijzigen. Om dat te voorkomen wordt elke nieuwe levering geproefd en beoordeeld. Waar nodig wordt de samenstelling iets aangepast zodat het eindresultaat overeenkomt met de gewenste smaak. Deze kwaliteitsbewaking gaat veel verder dan wat ruiken en proeven; de maalgraad en brandkleur bijvoorbeeld worden met lasers gemeten waarbij ze tot op de koffiekorrel nauwkeurig bepalen of de maling goed is. Per koffiesoort staan zo de parameters vast en bij elke productie wordt dit controleproces opnieuw uitgevoerd om de hoogste kwaliteit te garanderen.

Ontwikkeling nieuwe koffiemelange

Behalve het controleren van de kwaliteit ontwikkelt Peter voor Fortune ook nieuwe koffiemelanges. Zo was hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van onze nieuwste koffie, de Kalimi. “Toen Fortune koffie wilde laten maken van de Oegandese Robusta koffiebonen heb ik eerst twee koffiesoorten laten proeven; een pure koffie van enkel die Oegandese bonen en een blend waarin ze verwerkt zaten. De pure variant was erg straf maar de blend veelbelovend. We gingen dus op zoek naar de gewenste melange. Dit moest een nieuwe smaak worden die nog niet in het huidige aanbod voorkwam.”

Kalimi bonenkoffie, het resultaat van melangeren, testen en weer mengen

“Nadat alle bestaande koffiesmaken in kaart waren gebracht, wisten we hoe deze nieuwe koffie moest gaan smaken. Daarvoor hebben we toen twee varianten ontwikkeld; een iets mildere en een iets pittiger koffie. Die lieten we testen op een Fortune Themadag. Iedereen vond de koffiesmaken erg lekker, maar de uitslag tussen de varianten was 50-50. We hebben daarom deze smaken weer gemengd en het resultaat is nu te koop als de Kalimi bonenkoffie. Een mooie krachtige koffie met een Italiaans karakter, een tikje frisheid en een karamel nasmaak.”

Gegarandeerd kwaliteit in koffie

Met ervaren melangeurs die over vele verschillende koffiesoorten beschikken, werken met een professioneel productieproces en hightech apparatuur gebruiken voor de kwaliteitsbewaking, zijn het aantal mogelijke koffiesmaken vrijwel eindeloos. Ideaal dus voor Fortune Coffee en onze klanten want zo kunnen wij onze belofte om altijd kwaliteit in koffie te leveren, steeds weer nakomen en voegen we van tijd tot tijd weer een nieuwe, verrassende en smaakvolle koffiemelange aan het assortiment.

Welke koffie vind jij het lekkerst?

Benieuwd welke koffie jij uit ons assortiment het lekkerst vindt? Plan dan eens een afspraak met de koffieleverancier bij jou in de buurt. Hij laat je graag een variëteit van onze koffiesoorten proeven.

Labels: