Waar komt koffie vandaan?

Leestijd: 5 minuten

 

Koffie op het werk is heel vanzelfsprekend. Vaak gedachteloos wordt dat eerste bakje ingeschonken. Maar weet je ook waar de koffie echt vandaan komt? Hoe het zo wereldwijd verspreid is geraakt? En waarom we hier in Nederland van die echte koffiefans zijn?

Koffiegeschiedenis

Hoe koffie ontdekt is, daarover bestaan meerdere verhalen. Een daarvan gaat terug tot het jaar 300 toen een geitenhoeder in Ethiopië zag dat zijn geiten van een struik met rode bessen aten en vervolgens de hele avond vrolijk bleven ronddartelen. Toen hij dat zelf eens probeerde, merkte hij ook de opwekkende werking.

Wakkere monniken

Een abt van een klooster hoorde hierover en nam de proef op de som. Hij schonk kokend water op de bessen en dronk die vloeistof. ‘Onmiskenbaar wakker en helder’ concludeerde hij. Om het vervolgens steeds aan de monniken te serveren zodat die ’s nachts tijdens het gebed ook wakker bleven.

Europese koffiehuizen

Het verhaal gaat dat de Arabieren ook als eersten de koffie verbouwden en dit zowel thuis als in openbare koffiehuizen dronken. Pas in de 17e eeuw bereikte de koffie via Venetië Europa. In Venetië werd in 1645 het eerste Europese koffiehuis geopend waarna andere grote Europese steden, waaronder Den Haag, volgden.

Internationale koffiehandel vanuit Amsterdam

Nadat het Ottomaanse Rijk Arabië had veroverd, hadden de Turken het monopolie op de teelt en handel in koffie. Nederlanders die onder de vlag van de VOC voeren, wisten uit Jemen een koffieplant te stelen en namen die mee naar Java in Nederlands-Indië. De omstandigheden daar bleken veel gunstiger te zijn voor de koffieplant waardoor de teelt in Indonesië veel groter werd dan in Arabië. Amsterdam groeide daardoor in de 17e eeuw uit tot het centrum van de internationale koffiehandel.

Grootste koffieproducent

In 1712 namen Nederlanders de koffieplant mee naar Suriname. Zo ontstonden in Frans-Guyana de eerste koffieplantages en kwam de koffie al snel ook in Brazilië terecht. Het land dat tot op de dag van vandaag de grootste koffieproducent ter wereld is.

Beste koffiebonen uit Afrika

Ondanks al die omzwervingen is Afrika nog steeds het continent waar sommige van de beste koffiebonen vandaan komen. Landen als Zambia, Malawi, Kenia en Oeganda staan bekend om koffiebonen met een volle body en een zoete of fruitige smaak.

Koffiebonengordel

Andere gebieden waar koffie vandaan komt zijn Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Bekijk je dit op de kaart, dan zie je dat dit het stuk is tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring. Ook wel de bonengordel ofwel koffiebonengordel genoemd. In dit gebied is het klimaat perfect voor de teelt van koffie. De meeste koffieproducerende landen vind je in Afrika, 25 van de in totaal 56. Maar het gros van de koffieproductie komt uit Brazilië.

Locatie van invloed op de smaak

De plaats waar de koffie vandaan komt, is van invloed op de smaak van de koffieboon. Zo herken je een Zuid-Amerikaanse koffie aan milde smaaktonen van chocolade, noten en soms zelf wijn. Koffie uit Brazilië heeft vaker een chocolade ondertoon als gevolg van het lage gebied waar de koffieplanten staan. Drink je koffie uit Centraal-Amerika, dan proef je meer citrus in de koffie en merk je dat deze koffie veel lichter van smaak is. Koffie uit Afrika heeft weer vaker een bloemig of fruitig aroma en die uit Azië staat bekend als vol, zwaar, nootachtig met soms wat tonen van tabak. Deze smaaktyperingen zijn overigens globaal, per gebied is er heel veel variatie omdat het klimaat in de regio kan verschillen.

Fortune Coffee: leverancier van eerlijke koffie

Waar koffie vandaan komt, kan dus sterk verschillen. Maar waar je de lekkerste koffie met de beste en meest persoonlijke service voor jou op het werk vandaan haalt, dat is heel eenvoudig: bij Fortune Coffee. Wij hebben een ruim assortiment eerlijke koffie en de koffieleverancier is altijd dichtbij voor persoonlijke, snelle service. Wil je zelf eens ervaren hoe goed die service is? Of hoe lekker onze koffie? Neem dan contact op met jouw koffieleverancier, hij staat voor je klaar.

Labels: