Elke dag lekkere koffie op het werk

Wil jij elke dag de lekkerste koffie uit de koffieautomaat op kantoor? Dan ben je met een koffiemachine en koffie van Fortune Coffee al goed op weg. Maar net zoals met alles heeft ook deze automaat zo nu en dan wat extra onderhoud nodig. En dat kun je deels heel makkelijk zelf doen. Zodat je met een klein beetje extra aandacht elke dag weer de lekkerste koffie kunt schenken!

Koffieautomaat op kantoor

Eigenlijk is het onderhoud dat je zelf moet doen aan de koffieautomaat niet zo heel ingewikkeld. Net als dat je thuis zo nu en dan een doekje langs de koffieautomaat haalt, zo doe je dat ook bij de koffieautomaat op kantoor. Bijvoorbeeld als die net is bijgevuld.

Cacao in plaats van koffiebonen?

Diesel in een benzineauto gooien? Slecht idee! Datzelfde geldt voor de verschillende ingrediënten bij de koffieautomaat. Gooi je de cacao in de container voor koffie dan is dat bij een vriesdroogautomaat zo opgelost door die container weer leeg te halen. Maar doe je datzelfde bij een bonenautomaat dan loop je het risico dat de maalinrichting stuk draait. Gebeurt het toch? Zet dan heel snel alles uit en bel jouw koffieleverancier. Dan lost hij het voor je op.

Groot onderhoud door de koffieleverancier

Het grote onderhoud wordt sowieso door de koffieleverancier gepleegd en als hij ingrediënten komt leveren, checkt hij ook regelmatig of de koffieautomaat nog helemaal goed functioneert. Maar wil je er zelf ook voor zorgen dat je elke dag verse, smakelijke koffie drinkt, dan doe je het volgende:

Onderhoud bij vriesdroogkoffieautomaten

Dit is eigenlijk de makkelijkste koffieautomaat qua onderhoud. Zorg dat het dagelijks gespoeld wordt via het menu ‘reinigen’ (ook wel het spoelmenu genoemd), spoel wekelijks de mengkommetjes schoon zodat er geen restjes in de koffie komen en controleer zo nu en dan het lekbakje; soms wordt immers vergeten om een kopje eronder te zetten. Worden de ingrediënten bijgevuld, veeg dan wat gemorst is even weg uit het binnenwerk. Dat is alles, veel makkelijker kan het niet!

Onderhoud bij freshbrewkoffieautomaten

Ook de freshbrewkoffieautomaten vragen niet heel veel onderhoud. Ze moeten dagelijks gespoeld worden via de optie ‘reinigen’ in het menu en het lekbakje moet zo nu en dan geleegd worden. Wel heeft deze koffieautomaat een afvalbak waar de koffieprut in komt en de gebruikte filters. Deze afvalbak moet regelmatig geleegd worden. En natuurlijk geldt ook hier dat het goed is om bij het bijvullen van de ingrediënten, de restjes even weg te vegen uit het binnenwerk.

Onderhoud bonenautomaat

Wie koffie drinkt van versgemalen bonen heeft altijd topkwaliteit van smaak. Om dat te houden heeft zeker deze automaat extra aandacht nodig. Zo moet ook deze koffieautomaat dagelijks gespoeld worden via het menu ‘reinigen’ en zal de afvalbak regelmatig geleegd moeten worden. Maar daarnaast is ook het wekelijks reinigen met een reinigingstablet nodig omdat koffiebonen vet afzetten. Deze tabletten verwijderen dat residu waardoor de automaat optimaal blijft functioneren. En zeker bij de koffiebonenautomaat is het opletten geblazen als de bonen of andere ingrediënten bijgevuld worden. Gaat het per ongeluk toch mis? Bel dan snel de adviseur en drink even wat anders tot het is opgelost.

Ontkalkingsfilter

Naast het onderhoud dat je zelf kunt doen en dat wat de adviseur doet, is het verstandig om een ontkalkingsfilter aan te schaffen. Deze wordt geplaatst tussen de waterleiding en de koffieautomaat en voorkomt kalkaanslag in de boiler waarmee het de kans op storingen flink vermindert. Welk kalkfilter het meest geschikt is kan de adviseur checken via een eenvoudige test. Deze test bestaat uit het meten van de waterhardheid bij jou op kantoor, aangevuld met een analyse van de hoeveelheid koffieconsumpties.

Onderhoud voor en na de vakantie

Eigenlijk is het het beste om de koffieautomaat gewoon elke dag flink te gebruiken. Maar soms lukt dat niet, bijvoorbeeld tijdens de bouwvak of omdat het gebouw dicht gaat tijdens de schoolvakantie. Dan is het verstandig om de koffieautomaat tijdelijk af te koppelen en voor gebruik weer even goed door te laten spoelen. Hiervoor kun je het beste de koffieleverancier van jouw regio benaderen zodat hij dat voor je doet.

Elke dag lekkere koffie!

Of er nu elke dag 200 kopjes koffie uit de automaat gehaald worden of maar 5, het dagelijkse en wekelijkse onderhoud verlengt de levensduur van de automaat en houdt de kwaliteit van de koffie goed. Dus hoeveel koffie jij en jouw collega’s op een dag ook wegdrinken, vergeet niet ’s avonds even het spoelprogramma aan te zetten en zeker elke week de automaat even schoon te maken. Je hebt er elke dag lekkere koffie door!