Betere koffiebonen uit Oeganda en meer goed nieuws

Het Oegandaproject van Fortune Coffee heeft een belangrijke mijlpaal bereikt deze zomer; een sorteermachine voor koffiebonen is geplaatst evenals een aantal elektriciteitsmasten. Dat is goed nieuws voor de koffieboeren daar, maar ook voor de koffieliefhebbers hier! Door de sorteermachine worden de aangeboden koffiebonen beter van kwaliteit waardoor de boeren ze sneller en gunstiger kunnen verkopen, en wij ze vanaf volgend jaar in ons assortiment opnemen!

Succesvol koffieproject

Al vanaf 2010 is Fortune Coffee de hoofdsponsor van dit koffieproject in Oeganda. 100 boeren uit de provincie Rakai kregen elk 300 koffieplanten, scholing, gereedschap en begeleiding. Ook werd een koffieopslagloods gebouwd. Het project is succesvol want inmiddels zijn er 1.000 koffieboeren in Rakai actief die samen steeds meer goede koffiebonen produceren.

Groei en ontwikkeling met de koffiesorteermachine

Met dit project wil de Uganda Child Care Foundation de boeren en hun gezinnen helpen zelf in hun levensonderhoud te voorzien zodat ze weer toekomstperspectief krijgen en de kinderen scholing kunnen volgen. Maar om dat perspectief te blijven houden, is er natuurlijk wel groei en ontwikkeling nodig. En daar helpt de koffiesorteermachine bij.

Schone opbrengst

Door deze machine worden de koffiebonen nu sneller en beter gesorteerd. Het verwijdert het afval en de schilletjes zodat de boer meteen weet wat de netto opbrengst is en vervolgens alleen de ‘schone opbrengst’ nog maar vervoerd hoeft te worden. Natuurlijk moet deze koffiesorteermachine wel kunnen blijven werken, vandaar dat we ook de aanschaf en plaatsing van elektriciteitsmasten gefinancierd hebben om een ongestoorde elektriciteitsvoorziening te kunnen garanderen.

Nieuwe koffiesoort…

Het resultaat daarvan is een snellere omzet voor de boeren en meer en betere bonen voor ons. En die bonen hebben we geproefd in verschillende blends. Het resultaat was zo smaakvol dat we begin volgend jaar een koffiesoort gaan verkopen die voor 70 tot 80% uit koffiebonen van Rakai zal bestaan.

… en nieuwe koffienamen

Gelijk met de belangrijke ontwikkelingen voor de koffieboeren van Oeganda hebben we bij Fortune Coffee ook onze koffiesoorten in een ander jasje gestoken. Met een nieuwe verpakking en nieuwe namen in de Royal koffielijn slaan we een symbolische brug tussen de koffieboeren in Oeganda en de koffieliefhebbers in Nederland. Elke koffiesoort heeft namelijk een naam van een Oegandese stad.

Bedankt!

Net als dat onze klanten en koffieleveranciers steeds hard werken om verder te komen en te groeien, zo werken de koffieboeren in Oeganda ook steeds weer aan een beter product en een grotere afzet. Een waardevolle ontwikkeling waarbij we elkaar blijven helpen zodat een groeiende groep gezinnen in Oeganda meer inkomsten, betere voeding, medicijnen en scholing kan krijgen. Dit is mogelijk dankzij de inzet van al onze koffieleveranciers en de keuze van onze klanten voor Fortune Coffee. En daarvoor bedanken we je, ook namens de koffieboeren uit Oeganda.

 

Labels: