De Italiaanse koffiecultuur; daar kunnen wij van leren

Bij de combinatie Italië en koffie zal je in eerste instantie denken aan cappuccino en espresso. Italianen zijn de uitvinders van de koffiecultuur en hebben deze invloeden over de wereld gebracht. Als het gaat over koffie, kunnen wij nog wel veel leren van de Italianen. Maar wist je dat je het Italiaanse leven wat betreft koffie op het werk ook kunt ervaren?

Begin de dag met cappuccino

Italianen beginnen de dag meestal niet met een stevig kopje koffie. In geen geval drinkt een Italiaan koffie met warme melk nadat het middag is. Een cappuccino bestel je dus volgens Italiaanse normen nooit ’s middags of ‘s avonds, maar wordt gezien als een onderdeel van het ontbijt. Ook op werk is tegenwoordig een variatie aan koffie in de koffieautomaat te vinden. Cappuccino, espresso, koffie van gemalen bonen, een beetje koffieautomaat heeft variatie in huis. Wat wij ‘gewone koffie’ vinden is overigens een ander kopje koffie als wat de Italianen onder gewoon verstaan. Bestel je in Italië een kopje koffie zonder toevoeging, zal je een espresso krijgen. Ze praten in het land ook niet over espresso, ze noemen het eenvoudigweg ‘un caffè’. Vergis je je overigens niet in de hoeveelheid van een kopje espresso. Het lijkt een kopje koffie van niets, maar zal je een krachtig begin van de dag geven.

Varianten koffie uit een automaat

Ga jij of een van je collega’s een koffieautomaat kopen? Weet dan dat er keuze genoeg is. Koffie op kantoor hoeft niet meer ‘saai’ te zijn. De automaten zijn voorzien van keuzemenu’s en maken dat koffie op het werk een beleving wordt. Diverse koffievarianten, waaronder ook Latte Macchiato of Caffè Lungo, zijn ook in koffieautomaten beschikbaar. Latte Macchiato is een variant op koffie met melk. Een kopje Latte Macchiato wordt gemaakt met laagjes melk en espresso. De nadruk ligt bij deze koffievariant op de melk. Caffè Lungo betekent letterlijk lange koffie. Eigenlijk is het een met water aangelengde espresso, waardoor de hoeveelheid verdubbelt, maar de sterkte nogal afneemt.

Espresso mag ook achter je bureau gedronken worden

Een koffieautomaat kopen is niet iets wat je even tussendoor doet. Het is prima als je koffievariaties uit wil proberen, zodat je je collega’s en jullie gasten een lekker kopje koffie op kantoor aan kunt bieden. Wat je bijvoorbeeld kunt doen, is bij verschillende bedrijven een kopje koffie proeven en navragen welk apparaat zij hebben staan, als de koffie je bevalt. Overigens, van de Italiaanse gewoonte dat espresso alleen staand gedronken kan worden hoeven wij ons niets aan te trekken. Een kopje espresso kan prima achter je bureau genuttigd worden. En waar een Italiaan een koffie zonder cafeïne vergelijkt met een pizza zonder bedekking, kunnen wij in Nederland best genieten van een kopje cafeïne vrije koffie uit de automaat.

Labels: