Hoe maak je de perfecte cappuccino?

Leestijd: 6 minuten 

Cappuccino is nog altijd de meest favoriete koffie met melk-variant. Reden genoeg dus om uit te leggen hoe je zelf de perfecte cappuccino maakt. Zodat jij straks ook thuis of op het werk kunt genieten van zo’n heerlijke, romige koffievariant.

Cappuccino = espresso + melk + schuim

Een cappuccino bestaat voor een derde deel uit espresso, een derde deel uit gestoomde melk en een derde deel uit melkschuim. De smaak bepaal je voor een groot deel door de koffie die je kiest en de melk die je gebruikt. Maar ook de techniek van melk opschuimen is heel belangrijk.

Bonenkoffie

Voor een goede balans in smaken gebruik je voor de cappuccino het beste een espresso die gezet is van vers gemalen koffiebonen. Die cremalaag verdwijnt natuurlijk onder het melkschuim, maar de kenmerkende smaak van de bonen geeft je cappuccino nog net wat meer kracht. Heb je geen bonenkoffie? Kies dan voor een sterke filterkoffie en zet daar je espresso van.

De beste melk voor cappuccino

Die perfecte cappuccino maak je het beste met volle, koude melk. Dat kan een opschuimmelk zijn, maar dat hoeft niet. Gewone volle melk werkt ook prima. Door de eiwitten en vetten daarin, krijg je de mooie fluwelige schuimlaag. De eiwitten zorgen dat de luchtbellen in de melk blijven en de vetten houden het vloeibaar. Minder vetten betekent dus een droger melkschuim. Melkvervangers zijn ook mogelijk, maar daarmee wordt het wel lastiger om een mooie, stevige schuimlaag te maken.

Melk opschuimen met een stoompijpje

Melk opschuimen is een kunstje dat je onder de knie moet krijgen. Oefening baart zeker kunst hierin, en zeg nu zelf, hoe erg is het om steeds weer te oefenen in het maken van die perfecte cappuccino?! Om melk op te schuimen moet je de melk verhitten en snel opkloppen. Met een stoompijpje gaat dat als volgt:

  1. Schenk de melk in een rvs-kan, je voelt dan direct de juiste temperatuur
  2. Vul de kan tot halverwege met melk
  3. Zet de stoompijp aan en laat het condenswater eruit stomen. Zet het uit en plaats dan pas de kan met melk  eronder. De stoompijp komt net onder het melk-oppervlak.
  4. Zet de stoompijp opnieuw aan, je blaast nu hete lucht in de melk. Het volume van de melk neemt toe en de melk gaat omhoog. Zodra dat gebeurt, beweeg je de kan omlaag waardoor je lucht blijft toevoegen aan de melk. Ga door totdat je aan de bodem voelt dat de melk handwarm is.
  5. Houd het kannetje nu schuin en zet het stoompijpje nu dieper in de melk en maak voorzichtig een draaikolk in het melkschuim. De bellen worden kleiner.
  6. Is de melk zo’n 70ºC? Dan zet je de stoompijp uit. Zie je nog grote bellen in de melk? Sla dan het kannetje stevig op een aanrecht en draai de melk een paar keer. Als het goed is, heb je nu een mooi, fijn en glanzend melkschuim.
  7. Schenk een espresso in een mooi glas of ruime beker en schenk het melkschuim erop. Vergeet niet om het stoompijpje goed schoon te maken zodat je het de volgende keer weer kunt gebruiken.

Of met de melkopschuimer

Vind je dat handmatige melkschuimen te veel gedoe? Of lukt het je niet? Dan is er natuurlijk ook nog de melkopschuimer. Een superhandig apparaat dat dit allemaal voor jou doet. Jij hoeft alleen maar de melk in te schenken, de knop aan te zetten en heel even te wachten. In een paar tellen heb je dan prachtig melkschuim. Het is misschien niet zo hip als zelf melk opschuimen, maar het is zeker net zo lekker en heel veel makkelijker.

Barista en latte art

In koffietentjes krijg je ook wel eens een cappuccino met mooie figuurtjes. Latte art heet dat. Meestal wordt dit gemaakt door een barista; een koffiekunstenaar die als geen ander weet hoe je goede koffie moet zetten en de perfecte cappuccino moet maken. Lukt het je niet om zo’n barista koffie zelf te maken? Probeer dan eens de kunst af te kijken in jouw favoriete koffiehuisje of vraag ze om tips. De meesten vinden het wat leuk als je interesse toont in hun vak!

Koffiezetapparaat en melkmodules voor cappuccino op het werk

Ook voor op het werk zijn er natuurlijk koffiezetapparaten waarmee je cappuccino’s kunt serveren. Vrijwel elke koffieautomaat maakt dit al kant-en-klaar voor je maar er zijn er ook waarbij de automaat het melkschuim maakt van verse melk. En heb je al een koffieautomaat maar wil je daarnaast een apart apparaat om het melk te schuimen? Dan kan dat ook; met een volautomatische melkmodule die altijd heerlijk melkschuim maakt voor je cappuccino, latte macchiato of café au lait op het werk.

Je koffieleverancier, ook voor cappuccino’s!

Ben jij een echte cappuccino-fan? Dan zorgen wij graag voor de perfecte koffie en heel mooi melkschuim. Vraag het gerust eens aan de koffieleverancier bij jou in de buurt, hij laat je graag zien wat de mogelijkheden zijn zodat ook jij op het werk de perfecte cappuccino kunt maken.

Labels: