IJskoffie, zo maak je het zelf

IJskoffie is er in verschillende varianten, gewoon als hele koude koffie of de luxe variant met roomijs. Wij probeerden er een paar en zetten de lekkerste hier voor je op een rij:

IJskoffie

Hiervoor heb je nodig:

Sterke koffie (sterker dan normaal)
Handvol ijsklontjes
Flinke scheut melk
Eventueel wat suiker

Zet eerst goede koffie en maak deze sterker dan je normaal zou doen. Door het toevoegen van ijsklontjes wordt de smaak immers wat milder. Voeg als je dat wilt wat suiker toe en laat deze helemaal oplossen. Laat vervolgens de koffie afkoelen en zet het in de koelkast totdat je jouw ijskoffie wilt drinken. Voeg dan ijsklontjes en eventueel melk toe. Je ijskoffie is klaar, alhoewel een rietje het natuurlijk wel helemaal afmaakt. En schenk je het in zo’n stoer glas met handvat, dan kun je jouw ijskoffie nog lekker meenemen ook!

Romige ijskoffie

Deze romige ijskoffie is een echte heerlijk verwenning op warme dagen, gewoon zo of als nagerecht. Voor 2 glazen romige ijskoffie heb je nodig:

200 ml koude koffie (echt koud!)
2 bollen roomijs
2 tl suiker (of meer als je dat lekker vindt)
50 ml melk
Klein scheutje koffiemelk
Beetje kaneel
Blender of staafmixer

Zet weer sterke koffie en laat deze goed koud worden. Schenk het over in een blender of grote kan en voeg het roomijs en de suiker toe. Meng alles goed door elkaar waarna je de melk, koffiemelk en de kaneel erbij doet. Nu meng je het nog eens goed door totdat het zo romig is dat er een schuimrandje bovenop komt. Schenk het in mooie glazen rietje erbij en klaar. En wil je dit als nagerecht, dan schep je er nog een bolletje ijs naar smaak bij.

Koffie-ijsblokjes

Sowieso een aanrader voor de zomer: koffie-ijsblokjes. Hiermee maak je supersnel van een gewone koffie een koude koffie of je gebruikt ze voor een luxe koffie-ijscocktail. Gebruik voor deze ijsblokjes wel een apart bakje in de vriezer omdat de koffiesmaak in het plastic kan blijven zitten waarna volgende ijsblokjes altijd naar koffie zullen smaken. Deze koffie-ijsblokjes maak je als volgt:

Zet goede koffie, niet te sterk
Laat het afkoelen tot kamertemperatuur
Schenk het in een ijsblokjesbakje
Vries de blokjes koffie in tot koffie-ijsblokjes.
Heerlijk in een afgekoelde koffie, onderin een cocktail-glas met koffie, wat room en een scheutje likeur of met wat koude melk en 2 espresso’s voor een koude koffie verkeerd…. Mmmmmm!

Hoe drink jij jouw koffie ’s zomers?

Hebben jullie nog andere recepten met koffie voor de warme zomerse dagen? Deel ze dan gerust met ons. We zijn benieuwd hoe jij jouw koffie het liefste drinkt in de zomer!