Koffie drinken is wel gezond

Leestijd: 5 minuten

 

Goed nieuws voor de koffiefans die ook graag gezonde keuzes maken: nieuw onderzoek¹ toont aan dat koffie drinken wel gezond is. Het zou het risico op hartaandoeningen en beroertes 10% tot wel 15% verminderen. Reden genoeg dus om nog eens extra van je kopje koffie te genieten!

Onderzoek: koffie past in een gezonde leefstijl

Terwijl sommigen bij koffie toch nog denken dat het niet heel gezond is, bewijst recent onderzoek nu dat koffie juist wel past in een gezonde leefstijl. Onderzoekers analyseerden de gegevens van bijna 383.000 mannen en vrouwen uit de UK Biobank over een periode van 10 jaar. Deze studie, de grootste naar dit onderwerp, liet zien dat het dagelijks nuttigen van 2 tot 3 kopjes koffie, het risico op hartaandoeningen, beroertes, gevaarlijke hartritmestoornissen en het overlijden aan hartaandoeningen, met 10% tot 15% verminderde. Het maakt daarbij niet uit of het gemalen koffie, instant of decafé koffie is.

2 tot 3 kopjes koffie

Een eerdere studie had al aangetoond dat het drinken van koffie in relatie stond tot lagere sterftecijfers, zelfs als degene dagelijks meer dan 8 (!) kopjes koffie dronk. Dit nieuwe onderzoek brengt daarin nu een nuance aan met 2 tot 3 kopjes koffie per dag.

Observatie

Het onderzoek is echter een observatie waardoor er geen hard bewijs is dat die 2 tot 3 kopjes koffie ook de reden zijn van het verlaagde risico op hartaandoeningen. Het bewijst enkel dat er een verband lijkt te zijn. Maar, Dr. Gregg Fonarow, directeur van het Cardiomyopathy Center in Los Angeles, benadrukt wel dat dit onderzoek opnieuw bewijst dat het veilig is om koffie te drinken en dat het zelfs als onderdeel van een gezonde leefstijl beschouwd kan worden.

100+ bioactieve stoffen

Koffie bestaat uit meer dan 100 bioactieve stoffen. Dat zijn stoffen die fysiologische reacties in het lichaam stimuleren met positieve effecten op de gezondheid. Dit kan leiden tot vermindering van stress of ontstekingen, het kan het metabolisme een boost geven en veel meer. Wat de precieze oorzaak is van het verminderde risico op hartaandoeningen en beroertes, is niet bekend. Maar de hoofdonderzoeker Dr. Peter Kistler benadrukt dat je dus gerust van je kopje koffie kan genieten, zelfs als je een hartkwaal zou hebben.

Niet bij afib

Een andere arts, Dr. Laurence Epstein, voegt daar wel aan toe dat iedereen anders is, en dus ook iedereen zelf de afweging moet maken of koffie wel of niet bijdraagt aan zijn of haar gezondheid. Zo is bijvoorbeeld bekend dat atriumfibrilleren, afib, een hartritmestoornis, getriggerd kan worden door koffie. Weet je van jezelf dat je hieraan lijdt, dan is het dus verstandiger om het kopje koffie te laten staan. Wat dit of enig ander onderzoek ook zegt.

Heerlijke, eerlijke koffie

Voor de meesten is een kopje koffie dus een heel gezonde keuze, mits je er niet te veel van drinkt. Reden temeer dus om te kiezen voor koffie die ook erg lekker is. En daar zorgen wij wel voor. Want bij Fortune Coffee hebben we voldoende keus in koffieautomaten en koffiesoorten voor bij jou op het werk of in de organisatie. Zodat jij zelf en anderen van heerlijke, eerlijke koffie kunnen genieten. Want behalve dat wij koffie van goede kwaliteit selecteren, letten we er ook op dat de koffie eerlijk tot stand is gekomen met aandacht voor de mensen en het milieu. En maken we verantwoorde keuzes waardoor onze koffieautomaten bijdragen aan een duurzamere wereld.

Dagelijkse dosis gezonde koffie? Vraag het de koffieleverancier van Fortune Coffee!

Wil jij ook kunnen rekenen op een dagelijkse dosis gezondheid in een kopje? Dan regelt de koffieleverancier van Fortune Coffee dat voor je! Er is er altijd een bij jou in de buurt en hij vertelt je graag over de verschillende koffiesoorten en koffieautomaten. En natuurlijk kun je ook de koffie proeven. Dan heb je dat eerste kopje koffie alvast gehad!

 

Bronvermelding: 1) https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=273669