Koffie en muziek; een gouden combinatie

Leestijd: 4 minuten

Een goede kop koffie laat je even ontspannen maar kan ook een boost geven zodat je er weer tegenaan kunt. Precies hetzelfde effect als met muziek eigenlijk. Samen vormen muziek en koffie dan ook een gouden combinatie; een goede match om de dag mee te beginnen, om bij te relaxen of om je klaar te stomen voor een lastig gesprek of moeilijke opdracht.

Wakker worden, beter onthouden of relaxen

Een stevige espresso kan nodig zijn om wakker te worden. Maar voldoende cafeïne helpt je ook om zaken beter te onthouden of je lichaam een boost te geven zodat je beter presteert. En even bijpraten of heerlijk ontspannen? Dat doe je natuurlijk met een fijne latte macchiato of cappuccino. Net als muziek zijn er ook soorten koffie voor verschillende momenten van de dag of verschillende bezigheden.

Bach in het koffiehuis

De combinatie koffie en muziek gaat in ieder geval terug tot de 18e eeuw toen Bachs niet-kerkelijke cantates werden opgevoerd in Kaffeehaus Zimmerman, een van de beste koffiehuizen van die tijd. En natuurlijk is er de koffiecantate van Bach. Een vrolijk muziekstuk waarin een meisje haar vader belooft nooit meer koffie te zullen drinken als hij een goede man voor haar vindt. Die man werd gevonden maar de koffie nooit afgezworen. Moraal van het verhaal; het zwarte goud werd in die tijd maar als een gevaarlijk drankje beschouwd!

Van koude koffie tot een koffievlek

Nog steeds wordt er over koffie gezongen, maar nu wel in veel luchtiger verhalen. Zo zingt Ed Sheeran in ‘Cold Coffee’ dat hij zo verliefd is dat hij de rillingen van haar krijgt, zoals van koude koffie in de ochtend. Ook een liedje over de liefde en koffie is van Squeeze, ‘Black Coffee in Bed’. Een vrolijk nummer met een ietwat trieste tekst. De zanger is verlaten door zijn geliefde maar moet steeds weer aan haar denken door een koffievlek die zij in zijn schrift achterliet…

Relaxen met Black Coffee

Wil je het gevoel van wakker worden op een luie zondagmorgen met een kop koffie in een liedje terug horen? Luister dan eens naar ‘Black Coffee’, onder meer gezongen door Sinead O’Conner maar eerder al door Ella Fitzgerald. De tekst is nogal melodramatisch, maar de muziek sleept je mee en zet je even terug in een echte relax-modus. En dat is ook wel fijn op z’n tijd.

Frank Sinatra en de Muppets

Een heel ander koffieliedje is de bekende ‘The Coffee Song’ van Frank Sinatra. Een vrolijk swing-nummer met een bigband en later nog eens uitgevoerd in coverversies door talloze andere artiesten. Een daarvan die zeker niet ongenoemd mag blijven is de uitvoering door de Muppets. De zin die veel in deze Coffee Song herhaald wordt, ‘They’ve got an awful lot of coffee in Brazil’, bleek ook heel geschikt voor boektitels en als inspiratiebron voor talloze varianten in kranten en online.

Afspeellijsten voor jouw koffiemoment

Natuurlijk zijn niet alle koffieliedjes zo internationaal gegaan. Rita Corita met ‘Koffie, koffie, lekker bakkie koffie’ is wereldberoemd in ons eigen land, net als ‘Een kopje koffie’ van VOF de Kunst. Wil jij fijne koffieliedjes horen? Zoek dan eens op Spotify, je vindt daar verschillende afspeellijsten met fijne muziek als achtergrond voor jouw koffiemoment.

Koffie voor elk moment van de dag, net als muziek

In muziek is dus net zoveel variatie als in koffie. En om erachter te komen wat jou het meest bevalt, kun je ze het beste maar proberen. De koffieleverancier bij jou in de buurt laat je graag verschillende melanges en soorten proeven. Want net als met muziek geldt ook bij koffie dat er altijd wel iets is dat past bij jouw voorkeur. En wij helpen je graag jouw favoriete koffiesmaak te vinden!

Labels: