Koffie-updates: verbeterde receptuur voor de koffiesoorten Dokolo, Eccellente en Wakiso

Leestijd: 4,5 minuten

Een koffie die de favoriet van iedereen is? Die bestaat niet. Smaken verschillen tenslotte. Maar wat wel mogelijk is, is een aanbod van koffiesoorten met daarin iets voor elke smaak en elke voorkeur. En dat vind je bij Fortune Coffee. Door nieuwe koffiesoorten aan het assortiment toe te voegen en bestaande aan te passen. Dat laatste hebben we onlangs gedaan met een verbeterde receptuur van drie koffiesoorten. Zodat je straks nog meer kunt genieten van een koffie naar jouw smaak!

Koffie; van chocolade tot citrus

Bij koffie denken we al snel aan een verschil tussen sterk en mild. Maar het hele smakenpalet is veel breder. Koffiesoorten worden ingedeeld in een vijftal smaaksoorten: Chocolade, Karamel, Kruidig, Fruitig en Citrus. Chocoladesmaken vind je in koffiesoorten die donker en vol van smaak zijn. Aan de andere kant van het palet zijn de koffiesoorten met een citrustoon; die zijn zacht en fris van smaak. Fruitige smaken komen terug in milde koffiesoorten met overwegend Arabica-bonen terwijl de kruidige smaken juist meer Robusta-bonen bevatten. Die vind je terug in de krachtige koffiesoorten.

Smaakprofiel

Elke koffiesoort heeft dan ook zijn eigen smaakprofiel; het karakter van de koffie. Om te bepalen of ons aanbod koffiesoorten voldoende verschillende smaakprofielen bevat, hebben we ze laten testen door een barista. Hieruit bleek dat er nog een paar lege plekken waren in ons aanbod.

Subtiele aanpassingen

Om het aanbod te verbreden, hebben we de receptuur van een aantal koffiesoorten verbeterd. Het smaakprofiel verandert dan iets waardoor het nog wel lijkt op wat het was, maar het bijvoorbeeld wat krachtiger wordt, of wat voller. Het zijn dus subtiele aanpassingen, het gaat echt om nuances. En die bereiken we door iets toe te voegen, de bonen anders te selecteren of een ander brandproces te volgen.

Dokolo koffie; meer in balans en meer body

De eerste die we hebben aangepast is de Dokolo. Een milde koffie die wat te vlak bleek. Aan deze koffiesoort hebben we met karamel- en fruittinten wat kracht toegevoegd. De koffie is nu meer in balans en heeft meer body gekregen.

Eccellente bonenkoffie; gelijkmatiger smaak

Ook de bonenkoffie Eccellente heeft een update ondergaan. De koffiebonen die hiervoor werden gebruikt, konden in grootte variëren waardoor smaakverschillen mogelijk waren. Immers, als een kleine koffieboon net zolang gebrand wordt als een grote, dan wordt die donkerder van kleur en zal de smaak zwaarder zijn. Door voor deze koffie bonen van gelijke grootte te selecteren, is de smaak nu gelijkmatiger en de smaakbeleving constanter.

Wakiso koffie; ronder en voller met een goed mondgevoel

Tenslotte is de Wakiso verbeterd. Deze freshbrewkoffie is aangepast door er meer Robusta-koffiebonen aan toe te voegen. Koffiebonen die overigens rechtstreeks uit ons Oegandaproject komen! Door de koffie opnieuw te melangeren, is die ronder en voller gemaakt met meer zoetheid. Deze koffie is nu soepel met een goed mondgevoel.

Wanneer wil je een andere smaak koffie?

Maar hoe weet je nu of je een andere smaak koffie meer zult waarderen dan die je nu steeds drinkt? Daarvoor hoef je maar te kijken naar hoe jij de instellingen aanpast als je de koffie neemt. Vind je de koffie wel lekker, maar moet die naar jouw smaak sterker worden gezet? Dan is het slim om jouw koffieadviseur om advies te vragen. Hetzelfde geldt natuurlijk als je de koffie te sterk vindt en daarom steeds melk in de koffie neemt of de sterkte bij het bereiden afzwakt.

Welke koffiesoort smaakt jou het beste?

Elke koffieadviseur van Fortune Coffee weet precies welke koffiesoorten er zijn en hoe die zich tot elkaar verhouden. Zij zullen je altijd adviseren waarbij ze uitgaan van jullie voorkeuren en wensen maar je ook zeker attenderen op andere mogelijkheden. En ben je benieuwd naar de nieuwe smaken van de genoemde koffiesoorten? Vraag het dan aan de koffieadviseur in jouw regio. De eerste koffiesoorten met vernieuwde receptuur zijn al verkrijgbaar en de derde volgt binnenkort. En ben je op zoek naar een koffie met een specifiek smaakprofiel? Laat het ons weten! We zijn altijd bezig met het ontwikkelen en verbeteren van ons aanbod, en dat kan natuurlijk het beste als we ook jouw mening weten!

Wil jij meer lezen over onze koffiesoorten?

De juiste koffiesoort voor de beste koffieautomaat op kantoor