Koffie verwarmt en verbindt

Leestijd 3 minuten 

 

De warmte van koffie verbindt en maakt gelukkig. Dat vinden wij niet alleen, dat is ook wetenschappelijk aangetoond. Niet zo raar dus dat we graag met iemand een kop koffie drinken. Want dat zijn de momenten waarop je met elkaar verbindt en samen verder komt.

Fysieke en interpersoonlijke warmte

Je handen rondom een warme kop koffie of thee leggen, voelt comfortabel en troostend. Het is een fysieke warmte die we als aangenaam ervaren. Uit onderzoek* blijkt nu dat het voelen van zo’n fysieke warmte, ook interpersoonlijke warmte veroorzaakt. Dat is de warmte op sociaal vlak die je ervaart bij een ander persoon.

Warm gedrag

Interpersoonlijke warmte zorgt ervoor dat je de ander onbewust vriendelijker vindt. Met een warme kop koffie krijg je dus een warm beeld van je gesprekspartner. En dat leidt weer tot warm gedrag naar die ander toe. Je bent dan meer geneigd om met iemand mee te denken, oplossingen te vinden of iets extra’s voor die ander te doen.

Williams en Bargh

Het onderzoek van de wetenschappers Williams en Bargh ging over dit verband tussen fysieke en interpersoonlijke warmte. Beide worden verwerkt in hetzelfde deel van de hersenen. Met een experiment onderzochten ze of deze twee ook met elkaar in verbinding zouden staan.

Experiment: ijskoffie vs. warme koffie

In het experiment werden deelnemers gevraagd om kort een kop koffie vast te houden. De ene groep kreeg een kop ijskoffie, de andere een kop warme koffie. Daarna moesten ze een ander beoordelen. De deelnemers met de kop warme koffie, zagen die ander eerder als een ‘warme’ persoonlijkheid, genereus en zorgzaam dan de groep die de ijskoffie had vastgehouden.

Koffie verbindt, echt

Moraal van het verhaal? Koffie verbindt dus daadwerkelijk. Ontvang je klanten of gasten met een kop koffie en je staat meteen al in een positiever daglicht. Wil je samenwerken, een deal kunnen sluiten of iets anders bereiken? Bied dan een kop koffie aan jouw gesprekspartner aan en je komt meteen een stuk verder.

Goede teamspirit

Dezelfde theorie zou ook van invloed kunnen zijn op het welbevinden van je medewerkers. Drinken zij met elkaar een kop koffie, dan staan ze positiever tegenover elkaar. En een goede teamspirit werkt niet alleen prettiger, het zorgt ook voor meer en betere resultaten.

Verkiezing Koffiecorner van het jaar 2022

Zo’n warme kop koffie, dat begint natuurlijk op de ontmoetingsplek van het bedrijf: de koffiecorner. En daar kunnen we vanaf nu weer goed gebruik van maken. Is jullie koffiecorner dé sociale ontmoetingsplek van het bedrijf? Laat het ons weten en doe mee aan onze verkiezing ‘Koffiecorner van het jaar 2022 – Back to work’. Meer daarover lees je hier op onze site.

Ook warme koffie aanbieden? Vraag het je koffieleverancier!

Wil jij ook jouw medewerkers, collega’s en klanten een warm welkom heten? Dan zorg je voor een goede kop warme koffie. De koffieleverancier bij jou in de buurt helpt je hier graag bij. Vraag hem gerust om advies, hij vertelt je dan meer over onze koffieautomaten en geeft je natuurlijk een kop warme koffie. Je begrijpt nu wel waarom!

*) Bron: https://www.science.org/doi/10.1126/science.1162548