Koffie zonder bijsmaak

Een uur lang het licht uit, afgelopen zaterdag gebeurde dat wereldwijd tussen 20.30 en 21.30 uur lokale tijd. In meer dan 170 landen werden bekende en onbekende locaties voor een uur in het donker gehuld. Wij deden ook mee, maar dat doen we niet alleen tijdens dat ene uurtje. Natuurlijk branden op dit moment bij ons weer gewoon de lichten. Maar wel op zonne-energie. Zo werken wij aan koffie zonder bijsmaak. Want als je weet dat de koffie verantwoord is en de koffiemachines duurzaam, dan smaakt dat toch een stuk lekkerder.

Earth Hour, een belangrijk signaal

Earth Hour is gestart door het Wereld Natuur Fonds in 2007 en in Nederland gaat sinds 2009 een uurtje per jaar op zoveel mogelijk plekken het licht uit. Dit jaar doofden onder meer het Vredespaleis, het Scheepvaartmuseum, de Erasmusbrug en de Domtoren hun lichten en waren er veel evenementen zoals diners bij kaarslicht of wandelingen in het donker. Stuk voor stuk signalen waarmee aandacht wordt gevraagd voor de kwetsbaarheid van de aarde en onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor het leefbaar houden ervan.

Verantwoorde keuzes

Klimaatverandering is een serieus probleem voor het leven op aarde zoals wij dat nu kennen. De natuur en daarmee veel dieren worden bedreigd en dat heeft weer gevolgen voor ons mensen. Maar juist door verantwoorde keuzes te maken, kunnen we een verschil maken. Door te kiezen voor verantwoorde energiebronnen zoals zonne- of windenergie, door ontbossing tegen te gaan, bewust om te gaan met materialen en de CO2-uitstoot die we zelf veroorzaken, te verminderen.

Koffiemachines geproduceerd op zonne-energie

Bij Fortune maken we heel bewust verantwoorde keuzes. Zo werken onze koffieleveranciers elk in hun eigen regio waardoor de reisafstanden en daarmee de uitstoot van uitlaatgassen, beperkt blijven. Ook verpakken we zo min mogelijk in aluminium, hebben we de verpakkingen zo aangepast dat er meer pakken koffie tegelijkertijd vervoerd worden. We produceren de Passio koffiemachines op zonne-energie waarvan de panelen op het kantoor van de Centrale Organisatie liggen.

Echt genieten van duurzame koffie

Net als dat het licht een uurtje per jaar uitgaat misschien maar een druppel op de gloeiende plaat lijkt, zo kan een pak koffie zonder aluminium van geen belang lijken. Toch begint het met die kleine en soms iets grotere stapjes. Met elkaar worden die kleine stapjes dan ineens wel van belang. En ook al maakt het voor de smaak zelf niet uit of de koffie uit een aluminiumvrije verpakking komt of gezet wordt in een machine die op zonne-energie is gemaakt, toch smaakt de koffie beter als je weet dat je daardoor niet alleen van de koffie kan genieten, maar ook langer van onze mooie aarde!