Koffielanden, bepalend voor de smaak van koffie

Leestijd: 5 minuten

De koffielanden van de wereld vind je rond de evenaar, de coffee belt zogezegd. In de tropen waar het warm is, vaak regent en de grond vruchtbaar. Toch betekent dit niet dat alle koffie gelijk is, koffie uit het ene koffieland smaakt echt heel anders dan uit een andere regio of ander land.

Koffie uit Australië, Hawaï en Suriname

De belangrijkste gebieden voor koffie zijn Afrika, Zuidoost-Azië, Midden-Amerika en Zuid-Amerika. In die regio’s komen de koffielanden voor. De meeste ken je wel, zoals natuurlijk Oeganda maar ook Costa Rica, Kenia en Indonesië. Maar wist je dat ze ook koffie verbouwen in sommige delen van Australië? Of in Hawaï en Suriname?

De invloed van het terroir op de koffieboon

Net als bij wijn is ook bij de koffieboon de omgeving van belang. Het ‘terroir’ zoals dat heet, beïnvloedt de smaak. Het gaat dan om de grondsoort, het klimaat en de hoogte waarop de koffieboon groeit. Het perfecte klimaat voor koffieplanten heeft veel regen, weinig wind en een aangename, constante warmte. En als de koffieplant dan ook nog hoog gelegen staat, dan wordt de kwaliteit van de koffieboon beter. Zo groeien Arabicabonen boven de 600 meter waar ze minder natuurlijke vijanden hebben in de vorm van ziektes of parasieten. Ze hebben dus minder cafeïne nodig als bescherming. Dit maakt de boon minder bitter waardoor er meer ruimte is voor de eigenlijke smaak.

Brazilië als grootste koffieproducent

Gezien de verschillen in omgeving is het dus niet zo raar dat er ook smaakverschillen in koffie zijn afhankelijk van het land waar ze vandaan komen. Zo is koffie uit Brazilië vrij neutraal en wat sterker van smaak. De koffieplantages zijn daar dan ook wat lager gelegen. Dat dit meestal gunstig is voor de productie, laten de cijfers wel zien. Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld met maar liefst 22,5 miljoen balen van elk 60 kilo ongebrande koffie. Een nadeel van die lage ligging is wel dat ze soms last hebben van vorst; zo verhoogde de twee vorstperiodes daar in 1994 wereldwijd de koffieprijzen.

Koffiebessen uit India zijn soms ‘monsooned’

De koffieplanten uit India staan vaak lager en produceren dus vooral Robustabonen. Toch is die smaak anders, het is vaak minder zuur en zelfs romig. Een bekende koffieboon uit India is de Indian Monsooned Malabar; een koffieboon uit het zuidwestelijke kustgebied Malabar. De koffiebessen worden daar na het plukken en drogen bewaard totdat de moesson begint, het regenseizoen. De bessen liggen dan in open bakken zodat ze door de vochtige lucht opzwellen. Dit geeft ze een unieke smaak met weinig zuren en een krachtige body.

Essentiële koffieproductie in Colombia

Colombia, net als Brazilië een Zuid-Amerikaans land, produceert ook veel koffiebonen. Deze koffieplantages staan vooral in de uitlopers van de Andes waar het klimaat gematigd en vochtig is. Hierdoor is de smaak veel milder dan die van de Braziliaanse koffiebonen. Bijzonder weetje van de koffieproductie in Colombia: deze industrie is zo essentieel voor het land dat ze alle voertuigen die het land binnenkomen, ontsmetten. Zo willen ze verwoestende effecten van schadelijke bacteriën voorkomen.

Costa Rica regelt de kwaliteit van koffiebonen bij wet

Koffie uit Midden-Amerika staat bekend om de perfecte stevigheid, smaak en aroma. Koffielanden in deze regio zijn onder meer Costa Rica, Jamaica en Mexico. Het zijn niet de grootste koffieproducenten, maar ze zijn wel groots in kwaliteit. Zo is in Costa Rica bijvoorbeeld bij wet vastgelegd dat er alleen Arabicabonen verbouwd mogen worden. Een unieke manier om de kwaliteit te garanderen!

Kaffa in Ethiopië, waar de koffie begon

De meeste koffielanden bevinden zich in Afrika. Zambia, Ethiopië en Kenia zijn bekende koffielanden en natuurlijk Oeganda. Het verhaal gaat dat de eerste koffiebonen uit Ethiopië en Kenia kwamen en dat de naam ‘koffie’ ook een verbastering is van de provincie Kaffa in Ethiopië.

Oegandese koffiebonen, voor een intensere koffiesmaak

Oeganda produceert als koffieland vooral Robustabonen. Deze bonen worden gebruikt in koffiemelanges om de smaak intenser te maken. Zo ook in onze Kalimi bonenkoffie waarin een derde van de melange uit Robustabonen bestaat afkomstig van ons Oegandaproject.

Welk koffieland heeft jouw voorkeur? De koffieleverancier helpt je kiezen!

Met zoveel koffielanden en nog veel meer variaties in branding van de bonen, zijn er talloze smaken in koffie. En dan dat kan het best lastig zijn om de lekkerste te vinden. Wil jij ook graag smakelijke koffie voor op het werk? Laat de koffieleverancier bij jou in de buurt je dan helpen jouw favoriete koffiesmaak te vinden. Neem je contact met hem op, dan is de afspraak snel gepland!

Labels: