Lekkerste koekjes voor bij de koffie (of thee)

Lekkerste koekjes voor bij de koffie (of thee)

Het koekje bij de koffie of thee is typisch Hollands; gezellig en gastvrij. Althans, dat vinden wij Nederlanders. Veel buitenlanders vinden het maar wat vreemd dat de koektrommel na een koekje alweer dichtgaat. Eén(!) koekje, hoezo gastvrij…?? Hoe dan ook, dat koekje bij de koffie hoort er gewoon bij. Vandaar dat wij zelf uitzochten welk koekje nu het beste past bij welke koffie. Een heel vervelende klus ;-).

Koekje bij de koffie, onze top 3

Een zoektocht op internet naar de meest favoriete koekjes leverde niet heel veel op. Nederlanders die in het buitenland wonen hebben een voorkeur voor stroopwafels, speculaas, gevulde koeken, Bastognekoeken en Luikse wafels*. Maar welke koekjes in Nederland zelf het meest verkocht worden, is ons niet bekend. Daarom hebben we, na uitgebreid testen en proeven, zelf onze top 3 per koffievariant samengesteld. En dit vinden wij de lekkerste koeken bij de verschillende soorten koffie:

Gewone koffie

Bij de gewone koffie horen ook echt Nederlandse koekjes; speculaas, kletskoppen of Jan Hagel. Een beetje zoet en lekker kruidig. Serveer je dit bij een goede koffie, dan zit je eigenlijk altijd goed.

Latte macchiato

De latte is eigenlijk al een stevige kop koffie door de hoeveelheid melk die erbij gebruikt wordt. Een grote koek was dan ook wat te veel van het goede naar onze smaak. Daarom kozen we uiteindelijk voor de Amerikaanse Oreo’s die je zo lekker kunt dopen in de melk, kleine roomboterkoekjes of amandelkoekjes zoals de romeo’s.

Cappuccino

Een goede cappuccino heeft zo’n lekker, stevig schuimlaagje. En dat is natuurlijk heerlijk om een koekje met chocolade in te dopen! Vandaar dat wij een brownie en chocolat chip cookies hierbij het lekkerste vonden. Maar elk ander goed koekje met een chocoladelaagje past hier net zo goed bij.

Espresso

Tja, bij een echt goede espresso kozen we natuurlijk meteen voor cantuccini; die heel krokante amandelkoekjes uit Italië. Maar ook het romige van een lekker stukje Hollandse boterkoek of een mergpijpje past opvallend goed bij het pittige van de espresso.

Thee

Bij de thee was het unaniem; de stroopwafel! En dan het liefst even bovenop een groot glas thee waardoor de stroop weer warm wordt… Maar voor degenen die echt niet van stroopwafels houden (zouden ze bestaan??) of die dat nu even niet in de kast hebben, ook een café noir of koek met chocolade past natuurlijk heel erg goed. Vooral bij muntthee waren de chocoladekoekjes en stukjes chocolade favoriet.

Wil jij onze koffie mét koekje(s) proeven? 

Over smaak valt niet te twisten, en dat is maar goed ook. Welke koffie jouw voorkeur ook heeft, en welk koekje jij erbij wilt serveren, is helemaal aan jou. Wil je ook eens zo’n proefsessie doen, vraag dan of de koffieleverancier bij jou in de regio de koffie verzorgt. Hij komt graag langs en als je wilt, laat hij je ook de koekjes uit ons assortiment proeven. Deze verkopen we per 120 stuks, dus die koektrommel hoef je na één koekje gelukkig helemaal niet dicht te doen!

 

*) Bron: http://www.snackweetjes.nl/koekje-bij-de-koffie/

Labels: