Lifehacks met koffie; waar koffie al niet goed voor is (deel 1)

Leestijd: 5 minuten

Iedereen kent ze wel, van die lifehacks waarvan je wilde dat je het eerder geweten had. Nou, wij zorgen dat je vanaf nu weet wat je met koffie en koffiedik kunt doen. Met hierbij alvast zeven hacks voor binnen en buiten. En nog meer tips over een paar weken in een vervolgblog!

Compost voor planten en groenten

Een handige hack voor iedereen die niet zulke groene vingers heeft; koffiedik werkt heel goed als compost. Niet alleen mensen functioneren dus goed op koffie, ook planten knappen er zienderogen van op! Heb je een tuin? Meng de koffiedik dan met potgrond en strooi het uit tussen de planten. Of meng het met de aarde in de plantenpotten op een terras of balkon. Koffiedik bevat onder meer fosfor, kalium, magnesium en koper. Verschillende planten worden daardoor veel mooier en groeien beter zoals wortelen en tomaten maar ook rododendrons.

Koffiedik tegen vieze geurtjes

Koffiedik neutraliseert ook geurtjes. Handig als je iets in de koelkast hebt laten staan dat te sterk rook. Of bedorven was. De geur die in de koelkast is achtergebleven, neutraliseer je met een bakje koffiedik in de koelkast. Alle geurtjes worden geabsorbeerd en de koelkast ruikt weer fris. Ook handig; koffiedik voor in de auto als iemand wagenziek bleek te zijn. Even koffiedik op de vieze plek strooien, laten intrekken en na een tijdje de koffieprut weer opzuigen. De auto ruikt dan weer net zo als voor dat ongelukje!

Koffiebonen als je een nieuwe parfum zoekt

Ben je op zoek naar een nieuw luchtje? Dan snuffel je aan allerlei heerlijke parfums en eau de toilettes. Maar na drie of vier luchtjes, ruik je geen verschil meer. Ben je in een goede parfumerie, dan staat daar een bakje ongebruikte koffiebonen. Door even aan de koffiebonen te ruiken, reset je eigenlijk jouw neus en zijn de geurpapillen weer klaar voor een volgende ronde snuffelen. Ga jij een dagje shoppen en staat een nieuwe parfum op jouw wensenlijstje? Neem dan een handje koffiebonen mee. Dan kun jij ongehinderd doorzoeken totdat jij jouw favoriete geur hebt gevonden!

Wespen verjagen

Wij mogen dan een groot liefhebber zijn van koffie, wespen houden er helemaal niet van! Gelukkig maar, want de meesten van ons zijn ook niet zo dol op wespen. Wil je ’s zomers lekker buiten zitten zonder deze vervelende beestjes om je heen? Zet dan een schaaltje met ongebruikte gemalen koffie neer en steek die aan. De koffie brandt zonder vlam te vatten en laat een geur vrij die wespen verschrikkelijk vinden. Ideaal dus!

Insecten bestrijden met koffiedik

Net als wespen houden ook andere insecten niet van koffiedik. Zoals mieren. Zie jij zo’n strook wandelende mieren achter elkaar? Als je wat koffiedik op hun spoor legt, raken ze gedesoriënteerd. Zo voorkom je dat ze vrolijk jouw huis in marcheren. Andere insecten die van koffie op de vlucht gaan zijn slakken, vlooien en wormen.

Katten houden niet van koffiedik

Ook iets wat de meesten van ons heel irritant vinden; ongewenste katten in de tuin. Zeker omdat die de tuin van een ander nogal eens als kattenbak beschouwen. Gelukkig houden de meeste katten niet van de geur van koffie. Door steeds koffiedik in de tuin uit te strooien, weerhoud je ze er (meestal) van om hun behoefte in jouw tuin te doen. En werkt het niet, dan krijg je er in ieder geval mooiere planten van!

Gootsteen ontstoppen met koffiedik en veel kokend water

Zo nu en dan een beetje koffiedik door de gootsteen en naspoelen met veel kokend water, houdt de leidingen schoon. Zorg er alleen wel voor dat je niet teveel koffiedik in de gootsteen gooit, dan kan het juist de leidingen verstoppen. En dat is natuurlijk nooit de bedoeling!

Altijd verse koffie, en verse koffiedik

Gooide je elke keer als je de koffieautomaat schoonmaakte het koffiedik weg, nu weet je wel beter! Gebruik ze voor een of meer van deze handige koffie-lifehacks, maar bewaar het niet ‘voor later’. Koffiedik gaat schimmelen en dan moet je het alsnog weggooien. Het beste wat je kunt doen? Gewoon elke dag steeds weer verse koffie drinken. Dan heb je ook altijd verse koffiedik voor thuis, jouw tuin, om insecten en ongewenste katten te weren en prachtige bloemen of planten te laten groeien.

Liever lekkere, verse koffie? Dat kan ook!

Vind jij dit soort lifehacks met koffiedik handig, maar geef je de voorkeur aan dagelijks echt lekkere koffie op de zaak? Vraag dan aan de koffieleverancier bij jou in de buurt of hij ook bij jou de koffie kan leveren. Dan heb je goede koffie, en die handige koffiedik!

Lees ook onze tweede blog met nog meer lifehacks:

Lifehacks met koffie; wat je nog meer met koffie kunt doen! (deel 2)

Labels: