Prijsstijgingen koffie, waardoor komt dat?

Leestijd: 4,5 minuut

Je kunt geen nieuwsbericht zien of het komt wel langs: ‘Alles wordt duurder’. Helaas geldt dat ook voor de koffie. Gelukkig hebben wij de noodzakelijke prijsstijgingen zoveel mogelijk kunnen beperken, maar net als iedereen ontkomen ook wij niet aan verhogingen. Hoe dat zit en wat die verhoging veroorzaakt, leggen wij je graag even uit.

Veel regen, vorst en minder zon

Allereerst het weer, dat was in verschillende landen niet gunstig voor de oogst van koffie en andere producten. Zo viel er in Brazilië vorig jaar heel veel regen en was er in de winter een periode van vorst. Dit zorgde voor een tegenvallende oogst in koffiebonen en daarmee schaarste in het aanbod. Iets wat in andere koffieproducerende landen als gevolg van veranderende weersomstandigheden, ook gebeurd is. Verder stegen ook de energieprijzen als gevolg van diverse mondiale situaties. Maar daarbij was er vorig jaar ook minder zon en wind, waardoor de beschikbare groene energie deze kostenstijging niet heeft kunnen remmen.

Covid-19

Niet onverwacht maar zeker ook van grote invloed is Covid-19. Heel praktisch zorgde dit ervoor dat er tijdens de oogst van koffiebonen minder arbeidskrachten beschikbaar waren. Normaal komen veel mensen ook uit steden of andere provincies naar de koffieplantages om mee te helpen met de oogst maar door restricties en andere corona-gerelateerde issues, waren er nu veel minder mensen die de koffiebonen konden oogsten. Ook dit leidt tot schaarste. Verder zorgt Covid-19 regelmatig ervoor dat havens in Zuid-Amerika of Azië dicht moeten blijven waardoor er geen containers vervoerd worden. Stijgende containerprijzen gevolg van dit en de eerdere situatie in het Suez-kanaal, zorgen tot voor veel hogere transportkosten.

Schaarste

In veel sectoren en bij veel materialen en grondstoffen is sprake van schaarste. Metaal, kunststof, elektronica, verpakkingsmaterialen maar ook chauffeurs… in de gehele keten zorgt dit voor hogere prijzen en langere wachttijden.

Leveringszekerheid

Als Fortune Coffee merken we al deze veranderingen natuurlijk ook waardoor we worden geconfronteerd met hogere prijzen. Gelukkig hebben we veel kunnen doen om die prijsverhogingen en onzekerheid of vertraging in het aanbod te beperken. Zo komt het karton tegenwoordig uit Europa wat meer leveringszekerheid biedt.

Goed onderhandelen, ook voor de koffieboeren

Ook hebben we meerdere leveranciers voor verschillende van onze producten. Hierdoor hebben we een heel goed en actueel beeld op de prijsontwikkelingen op de wereldmarkt en kunnen we snel reageren waar nodig. Bovendien hebben we dankzij onze positie goed kunnen onderhandelen en daardoor verhogingen zoveel als mogelijk kunnen reduceren. Overigens doen we dit wel zonder de koffieboeren te benadelen. Zij ontvangen voor hun koffiebonen wel een hogere prijs dankzij de schaarste, maar die hebben ze ook hard nodig omdat ze in kilo’s minder konden leveren als gevolg van de weersomstandigheden en minder beschikbare mankracht.

Goede, verantwoorde koffie, zoals altijd

Net als vrijwel elke andere aanbieder in elke andere sector hebben ook wij dus te maken met hogere kosten. Waar mogelijk hebben we de verhogingen kunnen beperken maar dit voorkomt helaas niet dat we onze prijzen hebben moeten aanpassen voor een gezonde bedrijfscontinuïteit waarin we onze service kunnen blijven bieden en blijven inzetten op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. We begrijpen dat dit voor veel klanten een uitdaging kan zijn. We blijven dan ook onze uiterste best doen om prijsstijgingen zoveel mogelijk te beperken, op een manier die voor iedereen verantwoord is. Zo blijven we werken aan een lekker bakkie voor jou als klant en een eerlijke boterham voor de koffieboeren. Heb je nog vragen hierover? Neem gerust contact op met de Fortune koffieleverancier bij jou in de buurt.

Labels: