Wat doet koffie met je lichaam?

Leestijd: 6 minuten

 

Start je de dag op met een kop koffie? En drink je op het werk altijd eerst koffie voordat je aan de slag gaat? Die gewoonte is niet voor niets. Want al snel nadat je koffie hebt gedronken, komt de cafeïne in je bloed terecht. En daar reageert je lichaam op.

Cafeïne in je lichaam

Een half uur tot anderhalf uur nadat je koffie hebt gedronken, is de cafeïne door je lichaam opgenomen. Hoe sterk je daar op reageert, verschilt per persoon. Bij iemand die altijd al veel koffie drinkt, zal het effect minder sterk zijn dan bij iemand die slechts zo nu en dan iets met cafeïne drinkt.

Meer energie?

Cafeïne, en dus koffie, heeft invloed op hoe jij je voelt, hoe je doet en denkt. Het stimuleert je zenuwstelsel waardoor je meer alert kunt zijn en je beter kan concentreren. Ook kan het ervoor zorgen dat je met sporten beter presteert doordat je uithoudingsvermogen verbetert. Het is niet zo dat je door koffie meer energie krijgt, maar de cafeïne zorgt er wel voor dat je het gevoel hebt meer energie te hebben.

Niet vochtafdrijvend

Vaak wordt gezegd dat koffie vochtafdrijvend is, maar dat klopt niet. Wel stimuleert het de nieren. Hierdoor moet je eerder plassen, maar je gaat er niet vaker door naar het toilet. Je verliest dus ook niet meer vocht. Feitelijk is het zelfs zo dat koffie en thee net als water, juist vocht leveren aan je lichaam.

Niet afvallen, wel meer sporten

Misschien heb je wel eens gehoord dat je door cafeïne afvalt. Helaas zijn daar geen harde bewijzen voor. Wel kan het natuurlijk zo zijn dat je door het drinken van koffie, het idee hebt dat je meer energie hebt en daardoor wellicht nog een rondje extra kunt hardlopen. En dat helpt wel mee om af te vallen. Maar om nu een extra kop koffie te nemen zodat er nog een pondje afgaat, dat werkt dus niet.

Alerter met koffie

Zoals we hierboven al schreven, ben je wel meer alert door het drinken van koffie. Dat heeft te maken met de invloed van de cafeïne op je hersenen. Zodra de cafeïne via je bloed in je hersenen komt, blokkeert dat de adenosinereceptoren. Je hersenen gaan dan meer adrenaline en cortisol aanmaken waardoor je alerter wordt. Je kunt je dan beter concentreren, meer focussen en reageert sneller. Vandaar dat koffie dus ook gedronken wordt om de dag te beginnen, tijdens het werk of de studie. Het houdt je wakker en alert, precies wat je dan nodig hebt.

Waarom je moeilijk slaapt na koffie

Die blokkade van de adenosinereceptoren in je hersenen, zorgt er ook voor dat je na het drinken van koffie heel moeilijk in slaap valt. Adenosine is een stofje dat normaal gesproken vrij komt in je hersenen als je energie verbrandt. Hoe meer er van dat stofje in je hersenen komt, hoe vermoeider jij je voelt. Je wil dan gaan slapen. Wordt er een blokkade voor die adenosine opgeworpen door de cafeïne, dan merk je dat dus niet en voel je je niet vermoeid. Totdat de cafeïne is uitgewerkt.

Hoe lang blijft koffie in je lichaam?

Hoe snel koffie uit je lichaam weer is, hangt onder meer af van je leeftijd, gewicht, of je medicijnen gebruikt en hoe goed je lever werkt. De cafeïne wordt namelijk in je lever afgebroken, maar de snelheid waarmee dat gebeurt verschilt per persoon. Bij zwangere vrouwen kan het op het einde van de zwangerschap wel 3 tot 4 keer langer duren dan normaal, voordat de cafeïne is afgebroken!

Hoeveel cafeïne per dag?

Aangeraden wordt om per dag niet meer dan 400 mg cafeïne tot je te nemen. Cafeïne zit natuurlijk in koffie, maar ook in thee, chocolade, cola, ijsthee en zelfs in decafé koffie. Neem je een gewoon kopje koffie van 125 ml, dan zit daar ongeveer 60 mg cafeïne in. Drink je dus 5 tot 6 kopjes koffie, dan blijf je onder dat maximum. Alle andere producten met cafeïne hebben we dan gemakshalve even niet meegerekend…

Afwisselen is gezond

Het effect van cafeïne wordt wel minder naarmate je het vaker binnenkrijgt. Drink jij dus elke dag een paar koppen koffie, dan zal het alerte gevoel dat je in het begin had, na een tijdje wat minder worden. Ook dit kan overigens verschillen per persoon. Om toch te blijven genieten van je kopje koffie, is het daarom aan te raden om het ook af te wisselen met een kop thee en regelmatig een glas water. Zo blijft je kopje koffie lekker en effectief zonder dat je er te veel van binnenkrijgt.

Kies voor echt lekkere koffie, met de koffieleverancier!

Drink je niet te veel koffie? Dan moet de koffie die je drinkt natuurlijk wel de moeite waard zijn! Kies daarom voor echt lekkere koffie. Wij hebben daar een breed assortiment in; van bonenkoffie en filterkoffie en van mild tot sterk en nog meer varianten. Welke jij het lekkerste vindt? Dat bepaal je zelf met de koffieleverancier bij jou in de buurt. Neem contact met hem op en hij helpt je de lekkerste koffie te vinden waar je nog lang van kunt genieten!

 

Bron: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cafeine.aspx#:~:text=Cafe%C3%AFne%20stimuleert%20je%20zenuwstelsel%20en,inspanning%20voor%20je%20gevoel%20verlagen.